Autor Wątek: Sztyca do kosza Korum 30'  (Przeczytany 3056 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Sztyca do kosza Korum 30'
« Odpowiedź #15 dnia: 27.12.2020, 21:12 »
Używam Browning Pit Bull Tele Pro Net 3 m z koszem, o którym piszesz. Całość dobrze współgra i użytkuje się ten zestaw bardzo dobrze.
Marcin

Offline edek86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16 dnia: 27.12.2020, 21:38 »
Dzięki, zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć 3 m.
Michał

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 27.12.2020, 22:10 »
To zależy czy wędka i warunki w jakich łowisz wymaga dłuższej sztycy. Choć z własnego doświadczenia proponowałbym dłuższą. Dłuższą sztycę zawsze można chwycić w połowie jak jest taka potrzeba, a krótkiej w żaden sposób niestety nie "przedłużysz".
Marcin

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 27.12.2020, 22:18 »
Przy dużym podbieraku mam tanią sztycę 2m NGT. Sztyca może nie jest lekka jak piórko ale jest bardzo sztywna, mocna, skręcania z uchwytami z pianki  i śmiesznie tania 2 metry w zupełności wystarczy do normalnych zastosowań. Sam obsługuję duży podbierak 42 cale też NGT. 
Paweł

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 30.12.2020, 15:23 »
Do kosza Korum, używam sztycy Korum ;)
Pod koszem 30" mam sztycę jednoelementową 180cm. Przyznam, że też się obawiałem zasięgu, okazało się, że niepotrzebnie. Na żadnym łowisku nie było sytuacji, że nie mogę dosięgnąć ryby. Zresztą podebranie  sporej ryby, to nie tylko załadowanie jej do kosza. Trzeba podbierak z rybą podciągnąć blisko, a potem cały ciężar jakoś wytargać z wody. Przy rybach 15-20kg jakoś tego nie widzę, żeby taką rybę wyjąć z wody na brzegu, gdzie jest bardzo kiepskie podejście, albo spora wysokość. Zresztą i tak trzeba w tym momencie złapać za siatkę, albo nasadę kosza. Nie ma raczej sztycy ani kosza, który wytrzyma takie ciężary i próby wyjęcia ryby innym sposobem.
Druga rzecz, to operowanie tym koszem i długą sztycą. Też jakoś tego nie widzę. Kosz jest wytrzymały, to  fakt, wyjątkowo też żywotny, siatka przyjazna rybom i zestawom, jednak jak się go wsadzi do wody, to waży tonę, więc do tego długa sztyca... nie widzę też tego.

Do trójkątnego kosza 24" wchodzą karpie 8-10kg, większe też(12-13), ale kosz już to źle znosi :P
Pinokie, amury do metra, powyżej jest problem, bo to jednak długie ryby.
Ale jeśli ryby będą dłuższe/ cięższe, to niestety trzeba się rozglądać za czymś większym.
Czesiek