Autor Wątek: Drogie i tanie kołowrotki - dyskusja ogólna  (Przeczytany 51694 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Drogie i tanie kołowrotki - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #225 dnia: 23.01.2021, 11:40 »
Gdyby ktoś napalał się na nowe Fuego od Daiwy (korpus z materiału o nazwie Zaion V), bo w przeciwieństwie do Exelera miał rozbieralny knob, to niech ochłonie, ponieważ Fuego 2021 już nie ma tegoż knoba rozbieralnego. Taka innowacja ;)
Jacek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #226 dnia: 23.01.2021, 11:50 »
Ja odkręcałem nożyczkami ale wyskakiwały z otworków i haratały nakrętki.
Wiesiek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #227 dnia: 23.01.2021, 12:02 »
Zdjęcie zrobiłem z YouTube sam tego nie rozkręcałem.

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #228 dnia: 23.01.2021, 12:17 »
Udało mi się zmodyfikować korbkę od excelera.  Rozwierciłem wiertłem fi3,5 nit (od strony korbki ! ) i łatwo wyciągnałem oś wraz z knobem.  Kupiłem na ali oś knoba do daiwy, i zamontowałem w korbce. Montuje się ją łatwo i dociąga wkrętem do korbki.  Warto zabezpieczyć złącze klejem do gwintów.  Wykorzystałem stary knob tylko tulejki zamieniłem na łożyska 4x7x2,5.  Wydawało się , że będzie OK. Niestety okazało się że przez  niecały sezon nazbierało się w knobie mnóstwo róznego brudu. To  spowodowało że tulejka rozkalibrowała gniazdo łożyska w knobie. Po zamontowaniu knoba z łożyskami na nową oś pozostał denerwujący luz promieniowy na gniazdach knoba.
W naszych federowych młynkach knoby i rolki są najbardziej narażone na zanieczyszczenia (zanęta, ziemia i inny brud). Trzeba  je koniecznie często rozbierać , czyścić i smarować.  Warto też wymienić tulejki na łożyska.

Naprawdę nie rozumiem dlaczego Daiwa stosuje nierozbieralne knoby  i to nawet  młynkach  z nieco wyższej pólki jak BG , Nzon Plus LT, Nzon Distance 25,  TDM QD 2019 i kilku innych. 
Wiesiek

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #229 dnia: 23.01.2021, 20:09 »
pr00:

Można wiedzieć jak zdobyłeś kluczyk do knoba  z pianki ?  Mnie się to nie udało i zdążyłem poharatać  3 nakrętki zanim je odkręciłem. 
Uwaga dla tych co chcą ten knob rozkręcać. :  w nakrętce jest lewy gwint !!
Zagięte szczypce do pierścieni segera yato idealnie pasują.https://specnarzedzia.pl/27517-tm_large_default/yato-szczypce-segera-zewnetrzne-wygiete-crv-150mm.jpg

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #230 dnia: 24.01.2021, 08:38 »
Gdyby ktoś napalał się na nowe Fuego od Daiwy (korpus z materiału o nazwie Zaion V), bo w przeciwieństwie do Exelera miał rozbieralny knob, to niech ochłonie, ponieważ Fuego 2021 już nie ma tegoż knoba rozbieralnego. Taka innowacja ;)

Widziałem rozbiórkę w necie, potwierdzam- innowacja po wuju :facepalm:
W takim wypadku bliźniaczy Exceler VS Fuego, to tylko różnica uszczelnienia MagSealed w koszu i mikro łożyska na osadzeniu szpuli.
Lexa LT też ma obecnie zanitowany knob, chociaż pierwsze egzemplarze, jakie miałem w rękach, miały rozbieralny.

Czesiek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #231 dnia: 24.01.2021, 08:45 »
Udało mi się zmodyfikować korbkę od excelera.  Rozwierciłem wiertłem fi3,5 nit (od strony korbki ! ) i łatwo wyciągnałem oś wraz z knobem.  Kupiłem na ali oś knoba do daiwy, i zamontowałem w korbce. Montuje się ją łatwo i dociąga wkrętem do korbki.  Warto zabezpieczyć złącze klejem do gwintów.  Wykorzystałem stary knob tylko tulejki zamieniłem na łożyska 4x7x2,5.  Wydawało się , że będzie OK. Niestety okazało się że przez  niecały sezon nazbierało się w knobie mnóstwo róznego brudu. To  spowodowało że tulejka rozkalibrowała gniazdo łożyska w knobie. Po zamontowaniu knoba z łożyskami na nową oś pozostał denerwujący luz promieniowy na gniazdach knoba.
W naszych federowych młynkach knoby i rolki są najbardziej narażone na zanieczyszczenia (zanęta, ziemia i inny brud). Trzeba  je koniecznie często rozbierać , czyścić i smarować.  Warto też wymienić tulejki na łożyska.

Niby po polsku ale nic z tego nie rozumie :D ;) :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #232 dnia: 24.01.2021, 08:52 »

Niby po polsku ale nic z tego nie rozumie :D ;) :beer:

Chodzi generalnie o to, że zanitowane na stałe knoby- uchwyty korbki, to w wędkarstwie feederowym niemały minus. Zresztą w innych technikach połowu również...
Dużo syfu dostaje się do środka i nie da się tego wyczyścić, serwisować. Zabrudzenia działają jak papier ścierny, pojawiają się luzy i niepożądane dźwięki.
Wiesiek przerobił korbkę i osadził knob na łożyskach, chociaż zachodu z tym było niemało...
Czesiek

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #233 dnia: 24.01.2021, 17:34 »
Dzięki Czesiu, już trochę się przejaśniło O:)

Nie mniej o kolowrotkach nie wiem nic, nawet podstawowego czyszczenia nie zrobię bo nie wiem jak i gdzie :) podziwiam was i wiedze jaką posiadacie :beer:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #234 dnia: 24.01.2021, 18:32 »
Przeczytałem swój post jeszcze raz i rzeczywiście kol Azymut ma rację.  Zbyt skondensowany opis i przez to niejasny.
Zatem spróbuję wyjaśnić co zrobiłem
1.  Wymontowałem z rączki zanitowany knob wraz z ośką   z użyciem wiertarki.
2   Kupiłem nową ośkę na ali.
3.  Zamontowałem w rączce nową ośkę i dokręciłem przy pomocy wkrętu (był w komplecie z osią)
4. Wyciągnałem ze starego knoba  tulejki na których knob się obracał i wyczyściłem go z brudu.
5 Na nowej osi zamontowałem wyczyszczony i nasmarowany knob , a zamiast tulejek użyłem łożysk.  Byłem trochę zawiedziony bo otwory w knobie (te w których pracowały tulejki) się rozkalibrowały i pozostał luz promieniowy.  ( t.j. luz w kierunku prostopadłym do osi. )
6 Gotowe :D

Edit:  Jesli ktoś chciałby coś zrobić z nierozbieralnym knobem i miał pytania piszcie na priv.
Wiesiek

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #235 dnia: 24.01.2021, 20:39 »
Dzisiaj przeglądając katalog Daiwy na 2021 rok zauważyłem, że Black Widow Br LT ma tylko 1 łożysko. Słownie jedno.
W kołowrotku za 300 zł to trochę dziwne.
To jakiś błąd, czy czary mary?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #236 dnia: 24.01.2021, 20:46 »
Niestety to prawda, młynek za prawie 300zł i jedno tylko łożysko ;)

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #237 dnia: 24.01.2021, 22:28 »
Nowe Nzon Plus i TD Feeder mają nierozbieralne knoby  i tylko po 4 łożyska.  Nie mają łozyska x-ship podpierającego z tyłu pinion, a kosztuja sporo drożej niż np fuego czy exceler LT. które takie łożyska mają.
Wiesiek

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #238 dnia: 24.01.2021, 22:52 »
Przeczytałem swój post jeszcze raz i rzeczywiście kol Azymut ma rację.  Zbyt skondensowany opis i przez to niejasny.
Zatem spróbuję wyjaśnić co zrobiłem
1.  Wymontowałem z rączki zanitowany knob wraz z ośką   z użyciem wiertarki.
2   Kupiłem nową ośkę na ali.
3.  Zamontowałem w rączce nową ośkę i dokręciłem przy pomocy wkrętu (był w komplecie z osią)
4. Wyciągnałem ze starego knoba  tulejki na których knob się obracał i wyczyściłem go z brudu.
5 Na nowej osi zamontowałem wyczyszczony i nasmarowany knob , a zamiast tulejek użyłem łożysk.  Byłem trochę zawiedziony bo otwory w knobie (te w których pracowały tulejki) się rozkalibrowały i pozostał luz promieniowy.  ( t.j. luz w kierunku prostopadłym do osi. )
6 Gotowe :D

Edit:  Jesli ktoś chciałby coś zrobić z nierozbieralnym knobem i miał pytania piszcie na priv.

Wiesiu naprawdę nie potrzebnie się męczyłeś :beer: ktoś kto ma wiedzę zrozumiał Twój post wcześniejszy he he a ktoś taki jak ja wciąż jest w malinach, choć trochę zaczynam już rozumieć... :)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #239 dnia: 25.01.2021, 09:08 »
Mam nadzieję ze starsze wersje stanieją i Fuego poprzedniej generacji uda się wyrwać poniżej 3 Jagiełłów.