W najnowszym numerze Angling Times jest ciekawy artykuł z poradami Steve'a Ringer'a. Odpowiada on na pytanie tam, kiedy używać typowych podajników do Metody z żebrami a kiedy hybridów (podajników z burtami). Otóż Steve stwierdza, że on stosuje od kilku lat tylko hybridy, gdyż wg niego są lepsze. Zawsze lądują w odpowiedniej pozycji -czyli spodem do dołu, do tego rzekomo powodują lepszą prezentację przynęty.
Po raz pierwszy mam 'zagwozdkę' tutaj. Ponieważ były mistrz świata w feederze jest sponsorowany przez Guru i z nimi współpracuje od praktycznie początku, wiadomo, że nie będzie polecał produktów innych firm. A nie ma się co czarować, podajnik do Metody z Guru jest konstrukcją niespecjalnie udaną. Co innego taki Preston. Ten podajnik póki co nie ma sobie równych, zwłaszcza w wersji ICS, wymiennej czy to z koszykami typowymi, czy tez podajnikami do pelletów czy ciężarkami. Pytanie więc brzmi, czy on naprawdę tak uważa, czy jest to spowodowane właśnie niedoskonałością podajnika typu method z Guru?
Przemek Solski uważa również te Prestony za najlepsze, wielu czołowych wyczynowców ich używa z powodzeniem. Mają one tez dobrą foremkę, ułatwiającą lepienie całości. Foremka Guru nie jest tak udana, z tego co pamiętam Steve zawsze lepił wszystko ręką. Może więc podajniki hybrydowe są dla niego wygodniejsze?
Podajnik do Metody z Guru nie ma żeber, przez co ulepiony miks nie jest tak mocny.
Podajniki Guru z burtami to jedna z najbardziej udanych wersji tego podajnika.Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie podstawowa różnica między tymi dwoma typami podajników jest taka, że przy uciągu zawartość nie ucieka z podajnika. W UK na większości komercji są aeratory, których zadaniem jest napowietrzenie wody poprzez mieszanie ją z powietrzem. Powoduje to więc uciąg, często uciążliwy. Nie dziwi więc, że burty mogą pomóc. Ale nie zawsze są one potrzebne. Do tego żebra lepiej trzymają samą zanętę.
Pytanie więc brzmi, czy to zdanie Steve'a jest podyktowane sponsoringiem z Guru czy też pisał szczerze? Nie wyobrażam sobie przejścia na podajniki z burtami tylko, wg mnie nie trzymają wcale tak dobrze zawartości, nie można też ich tak przeładować. Stąd traktuję te porady dośc podejrzliwie. Jakie jest Wasze zdanie?