Autor Wątek: Lata płyną - a strach w narodzie ten sam.....  (Przeczytany 13060 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Lata płyną - a strach w narodzie ten sam.....
« Odpowiedź #90 dnia: 30.12.2020, 12:04 »
Ciemnogród :facepalm: :facepalm: :-X :'( :P ;D
Po zaszczepieniu można odbierać telefony i wysyłać smsy bez użycia rąk tylko się wybiera przy szczepieniu czy ma być Android czy iOs. ;D ;D ;D

Lem i P.K. Dick pisali że w 2020 będą cyborgi, a tutaj niektórzy kwestionują ksztal ziemi, zasadność szczepienia się, a na kapsułkach do prania widnieją napisy żeby ich nie jeść :facepalm:

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #91 dnia: 30.12.2020, 12:17 »
a miało to być dopiero :
In the Year 2525 - Zager & Evans

In the year 2525, if man is still alive If woman can survive, they may find

;)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 30.12.2020, 12:47 »
Drodzy koledzy i koleżanki. Kto chce, zaszczepi się, a kto nie chce, to się nie zaszczepi, przynajmniej dopóki szczepienie nie jest obowiązkowe i dopóki brak zaszczepienia nie utrudnia znacząco funkcjonowania w społeczeństwie. Durne przytyki w stronę osób, które chcą się zaszczepić jak najszybciej, są tak samo żałosne jak te skierowane w drugą stronę.
Jednak tym, co głównie czyni takie dyskusje bezsensownymi jest fakt, że i tak nie będziemy mieć tyle dawek, żeby od razu zaszczepić wszystkich chętnych. Poczytajcie trochę, szacuje się, że w większości państw proces może potrwać nawet do 2022 roku. Wilk syty i owca cała - chętni do szczepień będą czekać krócej, bo nie wszyscy rzucą się na szczepionki, a sceptycy będą mieli więcej czasu, żeby przekonać się czy szczepionka jest bezpieczna.

Swoją drogą, to chyba już dosyć gównoburzowych wątków przykrytych płaszczem zaproszenia do dyskusji, co?
Marcin

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #93 dnia: 30.12.2020, 12:54 »
Lem i P.K. Dick pisali że w 2020 będą cyborgi, a tutaj niektórzy kwestionują ksztal ziemi, zasadność szczepienia się, a na kapsułkach do prania widnieją napisy żeby ich nie jeść :facepalm:

Ziemia ma kształt jaki ma. Na pewno nie jest idealną kulą lub płaską powierzchnią co widać na załączonym obrazku ;)

Co do zasadności szczepienia się... no cóż... to zależy od osoby. Dla jednego jedne szczepienia są konieczne a inne nie, a jeszcze inne całkowicie zbędne. Na przykład nigdy nie szczepiłem się na grypę (może powinienem), ale już dziesiątek szczepionek na choroby występujące w krajach tropikalnych nie widzę żadnego sensu brać.

Co do szczepionki na Covid to jestem sceptykiem i tyle. Z banalnie prostego powodu - nie ufam naukowcom gdy w ich badania wpieprza się wielki biznes i polityka. I ciekawy jestem bardzo czy jakiś polski niezależny ośrodek przebadał te szczepionki, nawet nie tyle na to czy mają jakieś skutki uboczne tylko z czy tam jest to co być powinno i czy jest tego tyle ile firma deklaruje że być powinno.

Bo że na nasz rynek trafiają niepełnowartościowe produkty z Zachodu to nie powinna być dla nikogo nowina.

ALE... nikogo do niczego nie zamierzam przekonywać. Jak już wiele osób napisało to jest decyzja każdego z nas :)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #94 dnia: 30.12.2020, 16:15 »
, ale już dziesiątek szczepionek na choroby występujące w krajach tropikalnych nie widzę żadnego sensu brać.
Znałem kilka takich osób, już nie żyją.  Gdyby nie wspomniane przez Ciebie bezsensowne szczepionki najprawdopodobniej już bym tych zdań nie pisał.  Mam do Ciebie pytanie. Byłeś w regionie gdzie szaleje np Malaria, Schistosomatoza itd? Ja bywałem, widziałem ofiary przeróżnych chorób tropikalnych. Nikomu nie życzę, więc wybacz, ale mam zgoła odmienne zdanie. Oczywistym jest, że osoba nie wyjeżdżająca  w" tropiki" takowych szczepień nie potrzebuje.
Adam

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #95 dnia: 30.12.2020, 16:20 »
Lem i P.K. Dick pisali że w 2020 będą cyborgi, a tutaj niektórzy kwestionują kształt ziemi, zasadność szczepienia się, a na kapsułkach do prania widnieją napisy żeby ich nie jeść :facepalm:

Kapsułki do prania są podpisywane na wypadek pozwów sądowych. Był kiedyś przypadek kobiety która oparzyła się kawą i dostała odszkodowanie bo nie było informacji że jest gorąca.

Sam miałem zaszczyt pracować z osobą która nie potrafiła wypełnić tabelki w Excelu. Wpisywanie tak jak ktoś wcześniej wpisał było zbyt trudne i robiła po swojemu. Jako tłumaczenie dostajesz że nie była szkolona i skąd może wiedzieć :)

Co do zasadności szczepienia się... no cóż... to zależy od osoby. Dla jednego jedne szczepienia są konieczne a inne nie, a jeszcze inne całkowicie zbędne. Na przykład nigdy nie szczepiłem się na grypę (może powinienem), ale już dziesiątek szczepionek na choroby występujące w krajach tropikalnych nie widzę żadnego sensu brać.

Też nigdy nie szczepiłem się na grypę bo zwyczajnie nigdy nie choruje. W tym roku złapałem jakiegoś wirusa i trzyma mnie już czwarty tydzień. Mogłem posłuchać zaleceń lekarzy i zaszczepić się w pracy. Przecież wiem lepiej :facepalm:

Jeżeli nie wyjeżdżasz w tropiki nie ma takiej potrzeby. Gdyby coś się zmieniło to założę się że nie będziesz przeciwny i posłuchasz oficjalnych zaleceń.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #96 dnia: 30.12.2020, 17:21 »
, ale już dziesiątek szczepionek na choroby występujące w krajach tropikalnych nie widzę żadnego sensu brać.
Znałem kilka takich osób, już nie żyją.  Gdyby nie wspomniane przez Ciebie bezsensowne szczepionki najprawdopodobniej już bym tych zdań nie pisał.  Mam do Ciebie pytanie. Byłeś w regionie gdzie szaleje np Malaria, Schistosomatoza itd? Ja bywałem, widziałem ofiary przeróżnych chorób tropikalnych. Nikomu nie życzę, więc wybacz, ale mam zgoła odmienne zdanie. Oczywistym jest, że osoba nie wyjeżdżająca  w" tropiki" takowych szczepień nie potrzebuje.

W Tanzanii według tamtejszego prawa jeżeli przylatujesz/wjeżdżasz na terytorium tego kraju z miejsca gdzie żółta febra jest chorobą endemiczną musisz przedstawić szczepienia, bo inaczej nie masz prawa przebywać w tym kraju. Ja się z tą regulacją nieźle "wrypałem", bo jakbym bezpośrednio leciał z Europy/czy też z jakiegoś Dubaju itp., to nie miałbym problemu, ale wjechałem drogą lądową, po dłuższym niż dzień pobycie w Zambii (a tam znowu wjechałem bez wiedzy o tym, że i tam potrzebuje "żółtej książeczki"). Celnicy mnie zgarnęli i musiałem się szczepić tam na miejscu w punkcie granicznym, bo nie miałem wyjścia, a znajomość lokalnego prawa nie była moim atutem ;) Rozmawiałem też z pewnym księdzem o efektach wirusa Ebola. Masakra. Covid przy tym to pikuś. Na Filipinach za to o mały włos, co bym nie zszedł z tego świata. No, ale to nie jest historia na forum. Koleżanka na głupiej wycieczce motorkiem po kilku wioskach w Tajlandii została pogryziona przez wściekłego psa. Miała tam niezłą "jazdę". A w południowo wschodniej Azji tych bezdomnych psów są miliony.
Ludzie nie rozumieją, że dziś szczepionki ratują miliony istnień. Siedzą oni w tych swoich domach z dala od wojen, chorób, głodu najdalej ruszając dupę do Zakopanego, czy nad Bałtyk. I tacy ludzie dziś najwięcej wypowiadają się o efektach szczepień.   

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 30.12.2020, 17:34 »

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #98 dnia: 30.12.2020, 17:35 »
Cyt. " Ludzie nie rozumieją, że dziś szczepionki ratują miliony istnień. Siedzą oni w tych swoich domach z dala od wojen, chorób, głodu najdalej ruszając dupę do Zakopanego, czy nad Bałtyk. I tacy ludzie dziś najwięcej wypowiadają się o efektach szczepień.   "

Arek w pukt :bravo:.

Ja dodam i pewnie sami są wyszczepieni według programu.

Ciekawi mnie czy na noc smarują d.......e kremem żeby wilka nie złapać..... :-X 8) :P :'(
Maciek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 30.12.2020, 18:20 »
Tutaj niektórzy celowo prowokują kontrowersyjnymi stanowiskami i pseudo błyskotliwymi odkryciami.

Myśle, że tez to dostrzegacie.

Nie karmcie trolli.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #100 dnia: 30.12.2020, 18:20 »

Właśnie dlatego że nigdy nie byłem w takich regionach i się nie wybieram dlatego nie widzę sensu szczepić się przed takimi chorobami. Gdybym się wybierał to bym się zaszczepił. To chyba oczywiste.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #101 dnia: 30.12.2020, 18:32 »
No właśnie ze sposobu formułowania zdań nie takie oczywiste. Wszystko jednak wyjaśnione i jak dla mnie kończy temat.
Adam

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 30.12.2020, 20:42 »
Tak żeby zamknąć temat, bo Ci co chcą się zaszczepić, to i tak to zrobią, a Ci co nie to nie :P, ale jest też rzesza wahających się. I tutaj może im pomóc ten film na którym lekarz "łopatologiczne" (już chyba prościej się nie da) tłumaczy zasadę działania szczepionki przeciwko COVID19. A ostateczny wybór i tak należy do Was :beer: