Autor Wątek: Wędka Robinson Stinger - opinie  (Przeczytany 13198 razy)

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Wędka Robinson Stinger - opinie
« dnia: 10.01.2021, 20:10 »
Cześć

Co sądzicie o takim oto feederze?
https://www.wedkarski.com/wedki/2664-wedka-golden-lion-ultrafeeder-mikado.html
Jest to tani feeder i to bardzo tani - max 100zł, ale no jak do poćwiczenia, treningu, nauki to myśle, że pasowałby mi.
Mam jedną wedkę Mikado, także z serii golden lion - jest to spławikówka/lekki grunt, jest to wędka 330 i 10-30ł, nigdy się z nią nic nie działo - przelotki w bardzo dobrym stanie, nawet rękojeść z tej gombki jest w dobrym stanie, jeżeli chodzi o połów, to bardzo dobrze się nią łowi.
Jak to jest z tą jakością wędek teraz, jeżeli byłaby tak dobra jak ta, to biore bez zastanowienia. Zapewne będziecie mi doradzać lepszy sprzęt, ale chce twardej opini o tej wedce. Byłbym bardzo wdzięczny, każdemu zaangażowanemu w ten wątek.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka mikado golden lion - jakość za taką cene?
« Odpowiedź #1 dnia: 10.01.2021, 20:20 »
Mam, używałem regularnie przez jeden sezon i muszę przyznać że jak na pierwszy kij do metody to był bardzo poprawny. Ekspertem nie jestem, nie testowałem wielu innych wędek ale za tę cenę jest ok.  Ja swojego wyrwałem za jakieś 70zl przy długości 3.30 i uważam że za tę cenę jest to dobry wybór. Wykonany starannie, nie było niedoróbek. Wiadomo że materiały budżetowe, ale ładnie spasowane i po roku dalej wszystko wygląda estetycznie i działa tak jak działało na początku. Wyciągałem na nią ryby do 6kg, rzucałem na jakieś 40metrow ale używałem podajników max 20g. Zdecydowanie nie jest to wędka do łowienia płoteczek - najdelikatniejsza szczytówka nie jest jakaś przesadnie czuła, ale na ryby od 0.5kg w górę spoko.

Ja za te pieniądze nie żałuję i polecam na start. Myślę że na typowo komercyjne łowienie ryb poniżej 10kg na max średnich dystansach będzie jak znalazł.
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10.01.2021, 20:23 »
No praktycznie to będzie mój pierwszy kij gdzie będę mógł brania obserwować patrząc na szczytówkę. W zeszłym sezonie łowiłem poprzez sygnalizację podwieszoną na żyłce i do tego sygnalizator elektryczny. Teraz chce spróbować tego.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 10.01.2021, 20:25 »
Możesz tez dołożyć troszkę i za 119zl na allegro kupić Robinson Stinger, wędka polecana tu na forum.
Sławek

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10.01.2021, 20:31 »
Właśnie sobie wpisałem i w sumie to też byłaby dobra, to co dołożę to jest nic, a jeśli rzeczywiście jest dobra i sprawdzona to wtedy wziął bym ją. Pytanie tylko jaka długość byłaby najlepsza? Mam wędki 330 i 360, może teraz czas na 390?

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 10.01.2021, 20:37 »
To zależy na jakim łowisz dystansie, w tej cenie Stinger to naprawdę świetna opcja, ale niech sie wypowiedzą posiadacze tego kijka.
Sławek

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #6 dnia: 10.01.2021, 20:41 »
O ile to Mikado jest dobre za 70-80zl, za które mi udało się je kupić, to przy cenie 100zł lepiej dołożyć jeszcze trochę do Stingera na promocji. Stinger posłuży Ci lata i będzie kijem którego nie powstydziłby się chyba żaden wędkarz. Chłopaki na Youtube używają Stingerów w swoich filmach i są zadowoleni, więc jak masz okazję i kasę to śmiało brać. Długość 3,30 jest najbardziej uniwersalna, 3,60 i 3,90 tylko jeśli chcesz łowić na większych odległościach. Do 50m spokojnie 3,30 da radę :) Osobiście sam bym sobie sprawił Stingera, ale kupiłem niedawno 2 inne kije i Mikado idzie na rezerwę :P
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10.01.2021, 20:50 »
Jaka wielkość kołowrotka do tego będzie dobra, tak żeby nie był znowu zbyt duży? Wielkość 4000 będzie w miarę czy mniejszy?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #8 dnia: 10.01.2021, 20:54 »
Na początek najlepsza długość 3 - 3,30 m. Na pewno nie 3,90. Jeśli masz ochotę dołożyć do Stingera i długość transportowa (174 cm - to dwu-skład) Cię nie przeraża to bierz. To klasa lub dwie wyżej niż Mikado. Lżejsza, węglówka a nie kompozyt i ma dobre opinie użytkowników.
Ale jeśli Ci nie pasuje, to bierz Mikado, zaczynałem od gorszych i też była frajda.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10.01.2021, 21:07 »
Na początek najlepsza długość 3 - 3,30 m. Na pewno nie 3,90. Jeśli masz ochotę dołożyć do Stingera i długość transportowa (174 cm - to dwu-skład) Cię nie przeraża to bierz. To klasa lub dwie wyżej niż Mikado. Lżejsza, węglówka a nie kompozyt i ma dobre opinie użytkowników.
Ale jeśli Ci nie pasuje, to bierz Mikado, zaczynałem od gorszych i też była frajda.

Jestem za Stingerem, długość transportowa troszkę duża, ale  myślę, że jakoś ją upchne do auta. A co z tym kołowrotkiem?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 10.01.2021, 21:30 »
Tak bardzo ogólnie, to do wędek 3,3 - 3,6 m kołowrotek 4000, do wędek 3 m kołowrotek 3000 - 4000. Kołowrotek o wielkości 4000 będzie w miarę uniwersalny.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
Odp: Wędka Robinson Stinger - opinie
« Odpowiedź #11 dnia: 10.01.2021, 21:39 »
Ok, dziękuję wszystkim, którzy udzielali się w tym wątku. Bardzo mi pomógliście!

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 10.01.2021, 21:47 »
Co do kołowrotka do metody. Nie brał bym z wolnym biegiem, zwiększa masę kołowrotka a ja go nigdy nie używam. Dobrze, żeby miał duże, okrągłe klipsy. W feederze liczy się celność i rzuty do klipsa. Dobre opinie i gwarancję 5 lat mają kołowrotki Okumy. Mikado bym omijał.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10.01.2021, 21:49 »
Miałbyś jakiś przykład Okumy, takiego żeby był dobry do tej wędki? Co do klipsa to może zrobię go samemu? Będzie lipa, jeśli weźmie mi coś a ja nie odklipuje

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #14 dnia: 10.01.2021, 22:14 »
Tu masz stingera w dobrej cenie.

https://www.karpiowy.pl/17-wedziska/15924-wedka-stinger-feeder-33-330m-20-60g/

A kołowrotek to może być okuma ak4000 z wolnym biegiem.