Autor Wątek: Robactwo - białe i pinka. Jak przechowujecie?  (Przeczytany 7225 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Robactwo - białe i pinka. Jak przechowujecie?
« Odpowiedź #15 dnia: 27.01.2021, 11:07 »
Te wszystkie sposoby z workami to maksymalnie na 2-3 tygodnie, jeśli chcesz utrzymać robactwo ( pinka jest bardziej żywotna ) na kilka miesięcy to lodówka, pojemniki jak największe najlepiej zapełnione do 1/4 objętości bez żadnych przykrywek i spokojnie przetrzymasz kilka miesięcy ( pinka ) ja mam dodatkową lodówke w garażu :) Oczywiście co jakiś czas można przesiać. Ja stosuje takie pojemniki

W taki sposób przechowują sklepy wędkarskie.

Offline Mardagg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Robactwo - białe i pinka. Jak przechowujecie?
« Odpowiedź #16 dnia: 23.11.2025, 22:16 »
Ja ostatnio testuję 'trening' pinek, podobnie jak się je przygotowuje na ukleje. Trzymam w lodówce w pojemniku, jaki zazwyczaj używa się do metody na zanętę i pellet do podajnika, u mnie 1.8L z perforowaną pokrywką.

Raz na 5 dni korzystając z tego samego pojemnika i sitka, o gabarycie pasującym do tego pojemnika separuję martwe od żywych, pierwsza odsiewa się mąka kukurydziana, która nie miała czasu jeszcze zamienić się w ciapę, której się od razu pozbywam.

Następnie przesypuję żywe do większego pojemnika, u mnie chyba 7L wypełnionego do połowy papierem z niszczarki. Trzymam je tam ok 3-4h kilkukrotnie obracając pojemnik 'do góry nogami', aby pinka musiała przejść kilkukrotnie z góry na dół.

Ponownie przepuszczam pinkę przez sitko do pojemnika 1.8L, bo nie wszystkie przeżywają tą gimnastykę. Dodaję świeżej mąki i odstawiam spowrotem do lodówki.
Obecnie moje pinki mają 6ty tydzień, kastera odsiałem może 2%, maks 3%. Są żwawe, szybkie i fajnie twarde, ładnie można powiesić za skórkę bez przebijania robaka.