Jeśli chodzi o Mistralla i VDE-R, to są to tak naprawdę baty z przelotkami. Są lekkie i dobrze wyważone, ale do typowego łowienia tą metodą się nie nadają. Są zbyt delikatne. Na Twoim miejscu dysponując takim budżetem, kupiłbym prawdziwą wędkę do tej metody, jakiegoś specjalizującego się w tej dziedzinie producenta. Taka wędką posłuży Ci lata. Nie patrz przy wyborze takiego kija tylko na samą wagę. Najważniejsze jest dobre wyważenie. Np taka Energhia Allround XR 6m, która kosztuje koło 1000 zł i waży 270 gram. Niby więcej niż Aqua i VDE-R...ale czy to znaczy, że jest gorsza ? Wierz mi, a wiem co mówię, bo miałem tego Mistralla i mam to Trabucco, jest duża różnica na korzyść włoskiego producenta. Kupno używki dobrej klasy, to dobry pomysł pod warunkiem, że sprzedawca jest godny zaufania. Co do konkretnych propozycji, to włoskie firmy są jak najbardziej godne polecenia, bo kto się bardziej specjalizuje w sprzęcie do tej metody jeśli nie Włosi...
Jak nie znajdziesz nic lepszego, to zwróć uwagę na tą. Najpopularniejszy model bolonki w Czechach. Podobno nie do zajechania.
http://sklep.niwafishing.pl/p/49/494/wedka-mivardi-phenomena-b2-6-00m-bolonki-wedki.html