Autor Wątek: Forcemaster Commercial, Katsudo Slim, Avocet Coarse - co wybrać do metody?  (Przeczytany 3646 razy)

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam , właśnie mam pytanko odnośnie sprzetu , a konkretnie chodzi o wedki SHIMANO FORCEMASTER COMMERCIAL BX FEEDER - 80g ,  MIKADO KATSUDO SLIM METHDO FEEDER  90g oraz Wędka Mitchell Avocet Coarse Feeder RZ  90g. Nie moge sie zdecydować którą wybrać oraz jaką długość. Raczej wolę łowić krótszą wędeczką ale . . . Lowie na średnich dystansach , woda stojąca czyli małe jeziorka. Chcę połowić też na komercji. Możecie coś podpowiedzieć , może ktoś używa którąś z nich ?

Offline qazxsw91

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
Cześć :)
Nie posiadam omawianych przez Ciebei Wedek, więc nie będę się wypowiadał na ich temat. W zeszłym roku miałem podobny problem i zostały mi polecone kije Delphin. Po przeczytaniu wielu zostałem posiadaczem Delphin Black Opium feeder 360 oraz Delphin Magma M3 330 light feeder. Kije są naprawdę dobre(przynjamniej według mnie). Posiadaja spory zapas mocy, fajna pracę, są dość lekkie jak na tą półkę cenową i są bardzo ładnie oraz starannie wykonane.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Napisz na jakiej odległości chcesz łowić, jak daleko rzucać, jakie ryby. Z mojego doświadczenia niem że na komercję i jeziorka/stawy wystarczy 3,00 max 3,30 bo dystans to max 40 metrów. Nie sugeruje się ciężarem wyrzutu.

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
Nikt , nic ?  ((

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
O teraz widze odpowiedzi ) dzieki . no raczej na krótkich dystansach właśnie tak do 40m .

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
A rybki to leszcze tak do 40 cm ,karasie 30 cm , bonusy czyli karpie do ok 3 kg. Ale chce połowić na komercji a tam juz karpie tak 5-15 kg )

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Przy takiej rozpiętości wagi potencjalnie łowionych ryb od 0,1 kg do 15 kg  trzeba wybrać jakiś kompromis, albo kupujesz wędkę delikatną która da frajdę z holu małego leszczyka, a ciężko będzie sobie poradzić z bonusem, albo weźmiesz sztywną mocna wędkę na komercyjne karpie do 15 kg. Najlepiej by było kupić dwie wędki jedną miękką do 60 gram że szczytówką 1 oz, a drogą mocną koło 100 gram albo i więcej.
Oczywiście mocną wędka do 120 gram ze szczytówkami 2 uncje też da się łowić małe rybki ale za dużej przyjemności z takiego łowienia nie będzie a i widoczność brań słaba.
Uniwersalna wędka w Twoim przypadku to coś koło 80-100 gram zależnie od producenta. Może ktoś się jeszcze wypowie co ma wymienione przez Ciebie wędki i da znać czy spełnią Twoje oczekiwania
Co do długości to do Twojego łowienia 3,3 wystarczy.
Paweł

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
5-15 to raczej będzie bliżej 5 ;) co do długości to według preferencji 3 lub 3,3, ja wolę krótsze akurat.
Ja bym wziął coś pomiędzy, z tych co miałem to Browning CK jest bardzo uniwersalnym kijem, możesz zobaczyć ofertę By Dome fajne sprzęty w dobrej cenie. Jaxon Genesis fajny kij ale nie wiem jak z dostępnością. Radził bym nie sugerować się CW koszyki to maks 30g przy takich odległościach. Możesz poszukać czegoś na giełdzie, Team Daiwa Commercial można wyrwac w dobrych pieniądzach. Co do reszty oferty to nie znam Flagmanow czy Trubertini ale wielu kolegów chwali sobie np. Atrax czy Flexo.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Kijków fajnych na rynku sporo,nie wiem do jakiej kwoty chcesz nabyć patyk,ale koledzy dobrze radzą długość 3,3m będzie wystarczająca na twoje potrzeby ,z racji tego że chcesz łowić rybki w przedziale 0,5kg do 15kg ,musisz mieć troszkę więcej mocy ,kijek rzędu 60 do 80gr będzie ok ,zerknij sobie na Delphin opium ,Tubertino flexo,Browning hyperdrome method feeder ,Mikado catsudo slim o którego pytasz, też ciekawa opcja, pomimo większego cw.ale kijek kosa ,lekki o fajnej pracy :thumbup:

Offline edek86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
Ja do takiego łowienia kupiłem Nevis Vanity Carp Feeder 3,3m 30-90g
Michał

Offline boruta

• Ekspert
Mikado Katsudo Slim Method Feeder 330 90g - jest taki patyk w dwuskładzie, ale z tego co widać na zdjęciach ma bardzo cienką rękojeść i przez to może być  ciężko ją wyważyć i jest prawdopodobieństwo że będzie "lecieć na pysk" bez pomacania i podpięcia kołowrotka bym nie kupował choć waga jest niska 156 gram.
Co do Delphin opium to podobno szczytówki strzelają często https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17991.0
A tu fragment opisu ze sklepu e- amur "W związku z przypadkami nadmiernego przeciążania końcówek ciężkimi zestawami, gwarancja obejmuje wędzisko z najmocniejszą końcówką a pozostałe są gratis i nie podlegają warunkom gwarancji"
https://e-amur.pl/wedki/560-wedka-delphin-opium-black-feeder-330cm-80g.html

Edek jak tam ten nevis daje radę ? ładnie tu pracuje
Paweł

Offline tomasz 38

• Ekspert
Paweł feeder to nie spining czy spławik ,nie martwię się o wyważanie patyka ,sam mam kilka patyków i często zmieniam przy nich młynki w zależności od potrzeb ;)

Offline boruta

• Ekspert
Miałem kiedyś browninga już nie pamiętam nazwy jakaś tania seria i wędka tak leciała na pysk że jakoś tego strawić nie mogłem i sprzedałem po taniości. Wiadomo że w ręce się tego nie trzyma cały czas ale jak masz 3 wędki dobrze wyważone i kupiłeś czwartą co po podpięciu na pysk leci i punkt równowagi ma ze 30 cm od uchwytu kołowrotka to nie jest dobrze.  Ale jak Ci nie przeszkadza to ok co kto lubi .
Paweł

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
Każdy dobiera według własnego uznania ,ja na to aż tak nie patrzę ,lubię za to zestawy lekkie i poręczne :beer: