Autor Wątek: Lekki paraboliczny picker  (Przeczytany 15391 razy)

Ryba1987

• Gość
Lekki paraboliczny picker
« dnia: 15.08.2015, 19:20 »
Powitać szlachtę :)
Poszukuję jakiegoś sprawdzonego LEKKIEGO full PARABOLA quiver'a/picker'a oraz takie moje zboczenie bardzo cienki/smukły blank :) Długość ~2,7/~3,0 metry :)
Cena ogólnie nie gra roli ma być zaje**ty :) :D
Łowione będzie do max 40metrów komercji karpioki do 5kg. Żyłka .20 typowo methoda :)
Pozdrawiam i dziękuję za propozycję :)

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Lekki paraboliczny picker
« Odpowiedź #1 dnia: 15.08.2015, 22:25 »
Źle się takimi zabawkami rzuca a jeszcze gorzej zacina i kontroluje hol ale jak Kolega szuka..

Z Shimano najgłębsze wygibasy robią Venegance light i Beastmaster light
jakby nie przeszkadzało 3,3 m długości to warto przemyśleć Beastmastera CX light 160g masy, blank dość cienki, gnie się jak ta lala , jeszcze trochę i oko można by sobie przy zarzucaniu oko wydłubać ;D powera jednak mu nie brakuje i na większe niż zakładane karpiki

Jakieś wcześniejsze Mini Carp Prestona (bez plusa) macałem i giął się po sam korek - jednak nie pamiętam który to był więc nie będę się mądrzył.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
Pozdrawiam
Olo

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 15.08.2015, 23:14 »
Np. Rive R-Feeder 10' (bywa dostępny w "Raven"), Daiwa Tournament Pro 9' lub 10' (dostępny w "Fishing-Mart") - może nie tyle paraboliczne, co semi-paraboliczne, ale o parabolicznego spolegliwca z górnej półki będzie raczej trudno.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16.08.2015, 09:27 »
Znalazłem taką perełkę :)
Myślę że za taką cenę to warto w ciemno kupić mimo że c.w. ma 5-15 :P
Jakby ktos miał jeszcze jakieś propozcyje to śmiało :)
Dzięki za te co już padły :)
Pozdrawiam

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.08.2015, 09:30 »
Daiwa D fish sprawdzony godny polecenia :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 17.08.2015, 22:27 »
Polecam koledze MIDDY Baggin Machine Carp Feeder 10' Rod. Używam drugi sezon i jestem bardzo zadowolony. Wędka ma cienki blank, paraboliczną akcje i bardzo dobrze się holuje ryby do 5 kg, świetnie się spisuje z method-ą. Posiada dwie szczytówki w komplecie.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #6 dnia: 22.08.2015, 23:58 »
Odświeżę temat.

Poszukuje opinii a konkretnie na temat pickerów Shimano. Nie wiem jaki dokładnie model. Myślę tu o długości 2.70m, z minimum 2 szczytówkami  z krzywą ugięcia 0.5oz,0.7oz. Tak aby szczytówki czytały najdelikatniejsze ruchy ryb. Akcja kija semi lub pełny parabolik.Wiadomo ładnie wykonana i o smukłym blanku. Poszukuje pickera do typowego odławiania małych i średnich ryb na nie wielkim dystansie.Co moglibyście konkretnie polecić.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 23.08.2015, 17:14 »
Ja ze swojej strony mogę polecić Dragon Picker Expres 2,7 lub 3,0 m jak dla mnie b. fajne finezyjne wędzisko

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #8 dnia: 23.08.2015, 19:53 »
Odświeżę temat.

Poszukuje opinii a konkretnie na temat pickerów Shimano. Nie wiem jaki dokładnie model. Myślę tu o długości 2.70m, z minimum 2 szczytówkami  z krzywą ugięcia 0.5oz,0.7oz. Tak aby szczytówki czytały najdelikatniejsze ruchy ryb. Akcja kija semi lub pełny parabolik.Wiadomo ładnie wykonana i o smukłym blanku. Poszukuje pickera do typowego odławiania małych i średnich ryb na nie wielkim dystansie.Co moglibyście konkretnie polecić.

Widzę, że wiesz co dobre. :thumbup: :) Ja właśnie czekam na dostawę  Shimano Aernos pickera 270cm. którego posiada mój znajomy - dał mi troszkę "pomachać" i się zakochałem ;). Ten pickerek, to cacuszko z bardzo dużą rezerwą mocy,  posiada 3 węglowe szczytówki o krzywej ugięcia: 0,50oz, 1,00oz, 1,50oz.
Tutaj także co nieco: https://www.youtube.com/watch?v=614R6mF29xk
                                  https://www.youtube.com/watch?v=n930gc4JUAU
A tu w akcji:

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.08.2015, 21:48 »
Czy wiem czy dobre?? No ja już od dłuższego czasu przekonałem się do wędek Shimano i tylko je kupuje (mowa o wędkach z użyciem kołowrotka). W necie jest bardzo mało na temat tych pickerów. Jedynie dominują opisy producenta z których za wiele się nie dowiemy. Znalazłem modele:

Vengeance Winckle Picker 2.70m
Aernos Wincklepicker 2.70m
Super Ultegra Wincklepicker 2.70m
Nexave CX Wincklepicker 2.70

Mnie zainteresowały dwa. Właśnie wspominany przez Ciebie Aernos i Super Ultegra.
Wczoraj kopałem w internecie aby znaleźć co kolwiek i lipa. A tu proszę kolega już w temacie mocno zaawansowany :) za to :thumbup:
Powiedz mi jakie ryby (chodzi o wielkość nim łowiliście? Aernos) I jak byś ocenił akcję tego kija?
Aernosa znalazłem w 5 sklepach internetowych , rzekomo dostępny od ręki ;)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #10 dnia: 23.08.2015, 22:52 »
Czy wiem czy dobre?? No ja już od dłuższego czasu przekonałem się do wędek Shimano i tylko je kupuje (mowa o wędkach z użyciem kołowrotka). W necie jest bardzo mało na temat tych pickerów. Jedynie dominują opisy producenta z których za wiele się nie dowiemy. Znalazłem modele:

Vengeance Winckle Picker 2.70m
Aernos Wincklepicker 2.70m
Super Ultegra Wincklepicker 2.70m
Nexave CX Wincklepicker 2.70

Mnie zainteresowały dwa. Właśnie wspominany przez Ciebie Aernos i Super Ultegra.
Wczoraj kopałem w internecie aby znaleźć co kolwiek i lipa. A tu proszę kolega już w temacie mocno zaawansowany :) za to :thumbup:
Powiedz mi jakie ryby (chodzi o wielkość nim łowiliście? Aernos) I jak byś ocenił akcję tego kija?
Aernosa znalazłem w 5 sklepach internetowych , rzekomo dostępny od ręki ;)
Ryby łowiliśmy nie wielkie, głównie: leszczyki pod kilogram i płocie, bo nic akurat ciekawszego na kanale nie brało... Ogólnie można powiedzieć, że takie ryby nie robiły na kiju wrażenia, czuć, że w tym kijaszku drzemie dużo mocy, zapewne  z karpikami spokojnie by sobie poradził. Co do akcji, to na moje oko progresywny parabolik - chociaż żadna ryba nie pozwoliła na dokładniejsze przetestowanie kija... Więcej będę mógł napisać jak przyjdzie mój zamówiony kijaszek; wszystko się okaże po konkretniejszym chrzcie bojowym... Generalnie mam zaufanie do wędzisk Shimano, w mojej kolekcj króluje głównie Shimano i Trabucco. Posiadam dwa modele zbudowane na niższym module węgla, tj: XT40 (Shimano Catana cx feeder i Hyperloop BX feeder) nigdy mnie nie zawiodły. Tak na marginesie dodam, że widziałem wiele różnych testów na wędziskach Shimano i zawsze wypadały bardzo pozytywnie - tu nie ma lipy, to konkretny sprzęt. :)
I jeszcze może z innej beczki, taka ciekawostka - poglądowy test  wędzisk  z niższej półki(spiningów) w tym wędziska Shimano Vegance, zbudowanego na najniższym module węgla z jakiego Shimano wytwarza blanki, tj: XT30 - ten test, jeden z wielu, może co niektórym dać do myślenia. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-i5HU0072v4

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.08.2015, 23:55 »

No ten teścik tych wędek robi wrażenie :)
Czekam na twoją relację po testach wędki :narybki:
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 26.08.2015, 02:16 »
A co powiecie na temat tego kija :
http://pl.rybarskepotreby-shop.cz/w%C4%99dka-shimano-beastmaster-cx-multi-light-feeder-274-335-cm-2285.html#
Dla mnie jest to na pierwszy rzut oka coś pomiędzy pickerem a feederem. Być może taki kijek jest wart uwagi. Akcja Beastmasterów jest mi dobrze znana, to jest to czego szukam.
Zna ktoś z kolegów taki model?
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 26.08.2015, 08:27 »
No i dziś się dowiedziałem od jednego handlarza wędkami Shimano że model Shimano Super Ultegra Wincklepicker 2.70m jest nie dostępny na rynku polskim. Spodziewałem się takiej odpowiedzi. W internecie przeszukałem chyba wszystkie sklepy i nigdzie tego modelu nie ma. Także w Uk sytuacja cienko wygląda i dodatkowo przy dzisiejszym kursie funta , doliczając koszty przesyłki dużo za dużo wychodzi za ten model. Co raz to gorzej z tymi wędkami Shimano. :(Pozostało jeszcze trochę poszukać i poczekać.
Grzegorz > Kołobrzeg

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26.08.2015, 08:46 »
A ja myślę o Shimano Aernos pickera 270 lub czymś podobnym lub poczekam na targi wędkarskie Rybomanię 2016 i coś tam wyciągnę z nowości :)