Autor Wątek: Budżetowy zestaw feederowy na dystans 65-70 metrów  (Przeczytany 2061 razy)

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
Witam
W tym roku mam umówiony wyjazd 10-dniowy na duże jeziorko, problem jest taki że jest ono zarośnięte pasem podwodnej roślinności na 50m i zależy mi na tym aby rzucać swobodnie na odległość 60-65 metrów.
Obecnie posiadam zestawy na komercje tzn: Genesis Pro MF + Okuma Ceymar BF CMBF-340 ale czytając opinie na temat tego kijka to jego optymalny dystans to okolice 50m.
Chciałbym spróbować połowić na plecionce i  potrzebuje dwóch feederów w długościach 3.6 i 3.9 metra.
Czy zapasowe szpule z CMBF-340 można zaadoptować do plecionki? Wiadomo musi być podkład ale czy ten kołowrotek osiągnie te 65 metrów.
Bedę łowił koszykami o gramaturach 30-50 gram, ryby to płoć, leszcz i karaś max do 2kg.
Budżet jaki sobie założyłem to 500zł za 2 wędki lub jeśli trzeba będzie dokupić kołowrotki to 800zł za całość.
Co proponujecie w tej cenie?
Dzięki za odpowiedź i Pozdrawiam.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Budżetowy zestaw feederowy na dystans 65-70 metrów
« Odpowiedź #1 dnia: 24.02.2021, 17:42 »
Zacznijmy od jego ,jaką techniką chcesz łowić ? Jeżeli methodą,to można pokusić się o mocniejszy kij 3.6m by łowić powtarzalnie na 65m,ale jeżeli chcesz łowić klasykiem,to w tym wypadku potrzebujesz wędki 3.9m.

Totalnie budżetowo,mogę Ci polecić Robinsona Stingera 3.9 90g. To jest wędka za około 160zł.
Jeżeli chcesz coś lepszego,to do niedawna w cenie 200 zł był Flagman Squadron 3.9m 130g i jest to opcja nawet na 90m.
Kołowrotek polecę Ci od By Dome,model Power Fighter 6000. Sam mam dwa takie i jak dla mnie rewelacja,zresztą zrobię o tym modelu recenzję.
Cenowo 140 zł,duża,płytka szpula,do plecionki ideał,tak samo szczytówki Squadrona.

Pod methodę w zasadzie każdy kij 3.6m z cw w okolicach 80g i do tego nie kluskowaty,da Ci powtarzalne 65m.

Aha,kołowrotek do średnio-dalekiego dystansu 60-65m ,to taki trochę mit. Każdy młynek ze szpulą min 55mm/22mm ,bez problemu obsłuży taki dystans. Kwestia doboru długości wędki.

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 24.02.2021, 18:33 »
Dzięki za odpowiedź
te kijki mają być tylko pod klasyka, do metody mam dwa Genesisy

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #3 dnia: 24.02.2021, 19:00 »
Akurat w niedzielę testowałem na kanale moje zakupy ze stycznia, mianowicie właśnie przytoczony Stinger 3.9m 40-90gr i Flagman S-Power Feeder 5000, żyłka 0.25 150m, koszyczek 30gr MS Range z obciążeniem na dole, powtarzalne celne rzuty na 65m bez większego wysiłku, w sobotę będę testował te same koszyczki tylko w gramaturze 40 i 50gr, myślę że dystans 80m jest osiągalny z dobrą celnością, 90 to już pewnie trafianie jak kulą w płot ;) Kij na allegro można wyrwać za 130zł obecnie, kręcioł 160.
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 24.02.2021, 19:24 »
Ja mam tego Stingera do opchnięcia. Zresztą odkupionego od Michała N.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 24.02.2021, 19:49 »
Zobacz sobie robinsona z serii diplomat jeszcze powinien być w sklepach internetowych

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #6 dnia: 24.02.2021, 20:17 »
80m Stingerem ,metodą klasyczną,jest raczej nieosiągalne. Maks powtarzalny dystans na jakim nim łowiłem ,to 72m.
Jeżeli ktoś chce poćwiczyć takie łowienie,to jest to dobra opcja,Stinger jest lekki i sprężysty,dobrze nim się rzuca,ma dużą przelotkę startową.

Co do Diplomata,to ja odradzam. Jest lekki,ale ma bardzo dziwną pracę szczytówek i w ogóle sekcja górna jest dużo miększa,od pozostałej części wędziska.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 25.02.2021, 19:45 »
Co do Diplomata,to ja odradzam. Jest lekki,ale ma bardzo dziwną pracę szczytówek i w ogóle sekcja górna jest dużo miększa,od pozostałej części wędziska.
Hmmm...
W wersji klasycznej czy MF?
Mam klasyczną (o czym kiedyś pisaliśmy na PW ;) ) i nie zauważyłem wymienionych przez Ciebie problemów...
Panowie, policzmy głosy: