Autor Wątek: Jaki kołowrotek do feeder z wolnym biegiem?  (Przeczytany 6680 razy)

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Jaki kołowrotek do feeder z wolnym biegiem?
« Odpowiedź #15 dnia: 13.03.2021, 19:49 »
Niektóre wagą nie które pojemnością szpuli 0,25 około 300m (tak wiem podkład) ale jeśli chodzi o "Okuma Pulzar 4000 bf waga 335gr,Longbow 640 xt bf 285gr ,Barbarian 40 356gr" to nie odpowiadają mi rączki tzn. nie lubię podwójnej a jeszcze bardziej drewnianej czy imitującej drewno. Wiem może to głupie ale tak samo w aucie drewnopodobne deski mi nie leżą i nie kupię auta z taką deską i podobnie tutaj.
Tak jak pisałem wcześniej zebrane tutaj propozycje kołowrotków do feedera z wolnym biegiem może przydadzą się nie tylko mi także ok może Komuś podpasują te kołowrotki do feedera.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 938
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.03.2021, 08:39 »
Jeśli chodzi o małe Baitrunnery, to producenci zupełnie zaniedbali rozwój tej grupy. Całkiem możliwe, że to konstrukcja niezbyt popularna i sprzedaż nie jest duża, stąd taka sytuacja.
Co by nie mówić, to przy niezbyt dużym budżecie i w temacie wolnego biegu będzie przodowała Okuma. Kołowrotki są solidne i nad wyraz żywotne/wytrzymałe. Niuanse typu zły kolor lub brzydka korbka to już chyba indywidualne podejście każdego z nas, ale rozumiem, mi też nieraz przeszkadza aspekt wizualny ;) Często można się ratować wymianą np korbki, z innego modelu, ale powiedzmy wprost, to już kombinatoryka, niekoniecznie zasadna.

Daiwa niedawno wypuściła odświeżoną serię małych baitrunnerow. Są spójne pod względem konstrukcji i te najtańsze oferują najgorszą specyfikację techniczną i wykonanie Ninja/BlackWidow, zaś GS stoi na czele pod względem ceny i wykonania. Są to konstrukcje dość małe i lekkie, wpisują się więc w koncepcję LT. Mają tej samej wielkości korpus, niezależnie od wielkości szpuli: 3000,4000,5000. Średnice szpul to odpowiednio 48,51 i 54mm.

Pozostaje Shimano, oferujące takie konstrukcje jak DL czy X-Aero. Podwójne korbki nie każdemu odpowiadają, można podmienić, np z modelu ST, koszt 50-70 zł.
Jest też seria „morskich” konstrukcji OC, D i Thunnus, o wyraźnie większej sile zwijania, mocniejszej przekładni i z wkręcaną, pojedynczą korbką. Minusem jest brak szpuli na zapasie i kiepskie klipy.

Konstrukcje innych marek, to mniej lub bardziej uznane modele. Wiele z nich szybko wykazuje zużycie przekładni lub ma małą moc. Nie jest to jednak reguła i warto posłuchać kolegów, którzy podpowiadają co warto kupić i sprawdza się wbrew wszystkiemu w boju.

Ostatnie kilka lat to boom na rynku kołowrotków, niestety dotyczy on klasycznych, przednio hamulcowych konstrukcji. Zaczęto stosować technologie i materiały, zarezerwowane do tej pory dla średnich i wysokich półek, także w tych bardziej budżetowych. Niestety o nowych technologiach, materiałach i modelach małych baitrunnerów jest cicho, efektem czego jest wyraźna różnica jakościowa i można wręcz powiedzieć zacofanie technologiczne w stosunku do nowych modeli przednio- hamulcowych.
Czesiek

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 331
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #17 dnia: 14.03.2021, 11:27 »
Wie ktoś może gdzie można nabyć pojedynczą korbkę od modelu ST?, sprawdzilbym jak mój DL by sie sprawował z taką korbą.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 938
« Odpowiedź #18 dnia: 14.03.2021, 11:40 »
Wie ktoś może gdzie można nabyć pojedynczą korbkę od modelu ST?, sprawdzilbym jak mój DL by sie sprawował z taką korbą.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Napisz chociażby do Drapieżnika i zamów ;)
Czesiek

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 248
« Odpowiedź #19 dnia: 15.03.2021, 22:48 »
Do mocniejszego feedera (3.6, 100g) używam okume ls6k. Świetna maszynka z ogromnym zapasem mocy.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg