Autor Wątek: Feeder na rzekę  (Przeczytany 5015 razy)

Offline krzychu9001

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Feeder na rzekę
« dnia: 14.03.2021, 20:55 »
Witajcie. Zamierzam w tym roku zacząć łowić na rzece (Wisła). Niestety zero doświadczenia i chciałbym prosić o doradzenie wędziska. Budżet 250zl.

Offline klamson95

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
Odp: Feeder na rzekę
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2021, 21:35 »
Witam, mikado z serii ultraviolet feeder.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2021, 21:42 »
Wędkuję na Wiśle. Musisz znać miejscówki, w których chcesz wędkować. W sensie takim, czy to będą jakieś miejsca między główkami gdzie nurt jest słabszy, czy w jakimś szybszym miejscu. Ja posiadam od dawna Miakado scr heavy feeder do 150g (była to moja pierwsza wędeczka chyba, gdy byłem też zielony w temacie). W miesjcach gdzie łowie leszcze, strona napływowa główki, bliżej brzegu wystarczy mi koszyk 60/70g. Patrząc na to, wędka ta jest troszkę zbyt mocna, natomiast wydaje mi się że na dużej rzece taki zapas mocy nie przeszkadza, a wręcz może pomóc w niektórych przypadkach. Na jezioro mam wędki bardziej dostosowane do ciężarów którymi łowie na danych odległościach.
W moim przypadku stwiedzam, że im więcej czytam po forach tym mniej wiem.... To że ktoś Ci poleci jakąś wędkę, nie znaczy że będziesz wyciągał więcej ryb. Wybierz cokolwiek w granicach maksymalnego wyrzutu 120-150g i będziesz zadowolony. Chyba, że interesuje Cię jakieś wędkowanie w nurcie no to jeszcze coś mocniejszego.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2021, 21:48 »
Rzeka Wisła spory uciąg wody ,kij 3,9m do 150gr powinien ogarnąć sprawę :beer:

Offline krzychu9001

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 15.03.2021, 05:34 »
Wędkuję na Wiśle. Musisz znać miejscówki, w których chcesz wędkować. W sensie takim, czy to będą jakieś miejsca między główkami gdzie nurt jest słabszy, czy w jakimś szybszym miejscu. Ja posiadam od dawna Miakado scr heavy feeder do 150g (była to moja pierwsza wędeczka chyba, gdy byłem też zielony w temacie). W miesjcach gdzie łowie leszcze, strona napływowa główki, bliżej brzegu wystarczy mi koszyk 60/70g. Patrząc na to, wędka ta jest troszkę zbyt mocna, natomiast wydaje mi się że na dużej rzece taki zapas mocy nie przeszkadza, a wręcz może pomóc w niektórych przypadkach. Na jezioro mam wędki bardziej dostosowane do ciężarów którymi łowie na danych odległościach.
W moim przypadku stwiedzam, że im więcej czytam po forach tym mniej wiem.... To że ktoś Ci poleci jakąś wędkę, nie znaczy że będziesz wyciągał więcej ryb. Wybierz cokolwiek w granicach maksymalnego wyrzutu 120-150g i będziesz zadowolony. Chyba, że interesuje Cię jakieś wędkowanie w nurcie no to jeszcze coś mocniejszego.
akurat o miejscówki się nie martwię mam 2 wujków którzy łowią na Wiśle. Ale chciałbym się też żeby  forumowicze zaproponowali jakieś wedziska.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #5 dnia: 15.03.2021, 05:43 »
akurat o miejscówki się nie martwię mam 2 wujków którzy łowią na Wiśle. Ale chciałbym się też żeby  forumowicze zaproponowali jakieś wedziska.
Raczej chodziło o to by wędki dobrać do miejscówek gdzie się będzie łowić ;)

Ja używam flagmana squadron pro feeder do 140gr. (na Dunacju). O ile na spokojnej wodzie spokojnie wystarcza, to jak już idzie wysoka woda lub wędkuje w dużym nurcie, to zaczyna mi nim rzucać. Planuje dokupić szczytówki do 6oz i zobaczyć, czy to cos zmieni.
Ja swojego flagmana lubię bo to taki uniwersalny kijek. I nad rzekę i pod karpiki na stawach.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 15.03.2021, 08:00 »
Bo mało jest tematów o feederze na rzekę...

Przenoszę do prawidłowego działu i na razie nie mam czasu tego posprzątać. Może inny moderator zadziała.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #7 dnia: 16.03.2021, 11:58 »
DAM big river 3.9m 150g

Jeżeli nie chcesz fluka ktory sie kładze po sam dolnik , a do tego czasami potrzebujesz czułego kija na dystanse.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 16.03.2021, 12:39 »

Może ten trochę ponad budżet ale posiada duży zapas mocy

Offline Moskvicz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #9 dnia: 16.03.2021, 15:31 »
Tak jak koledzy wyżej pisali - sprzęt zależy tutaj od miejscówki, w której będziesz łapał. Sam na zakolach i wypłyceniach łapię pickerami (np. bardzo czuła Daiwa Black Widow Picker), natomiast jak już łowię w nurcie czy właściwie na jego skraju - to Konger Endura 3,9m 180g. Mam go spasowanego z DAM Quick 4 3000 jakby Cię interesował przy okazji sensowny kołowrót do feedera ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #10 dnia: 16.03.2021, 17:59 »