Autor Wątek: Browning Black Viper 855 Compact vs By Dome Fine Carp 6000. Który lepszy?  (Przeczytany 2099 razy)

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
Cześć
Im dłużej wertuję kolejne strony forum tym mniej jestem pewien swoich przemyśleń, zatem jak w temacie.
Który kołowrotek lepszy do obsługi feedera <130g  przy stosowaniu koszyków 40-60g + towar plus kilka spombów 90 gram na początek łowienia?
Rozważam też i inną propozycję pod warunkiem płytkiej szpuli LC oraz nie przekroczeniu 370zł

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Są opinie,że Browning viper nie za bardzo nadaje się do większych gramatur podajników. Mam na myśli zbyt słaby mechanizm.  Miałem compacta 855 niecały sezon i pod koszykami/podajnikami 50g,pracowało to dobrze,ale wydaje mi się,że pod ciężki ultradystans,lepiej dołożyć i kupić coś mocniejszego,ewentualnie coś karpiowego.

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
cześć,
odkopuje bo kołowrotek w dobrej promocji. ktoś z was używa/używał i coś więcej o nim może powiedzieć?

Offline Michał N.

• Ekspert
Miałem 2 xCompact 855 .Jeden  Rozsypał mi się po  1.5sezou.Dystans 70-90 m,podajniki 70-100g.
Ja odradzam Browninga.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
Gabora 5k katuję już chyba trzeci sezon i nic mu nie jest. Poza bardzo szybkim hamulcem, który nie nadaje się absolutnie do klasyka. W metodzie ujdzie.
6k też mam, ale bardzo rzadko używam. Konstrukcję bliźniacze, więc będzie tak samo trwały.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Dzięki!
Odpuszczam tego Browninga w takim razie. Cena kusiła, ale chyba bez przyczyny nie zrobili dobrej  ceny.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
:facepalm:
Miałem 2 xCompact 855 .Jeden  Rozsypał mi się po  1.5sezou.Dystans 70-90 m,podajniki 70-100g.
Ja odradzam Browninga.

Może z moim nie będzie tak źle ;D Wiem że doradzałeś Mi okumę, ale cena browninga zrobiła swoje, do tego 2 szpule - przyda się przy nawijaniu podkładu. W okumie szpula nie dość że głęboka to jeszcze niedostępna chcąc dokupić. Jak się Browning rozleci, to wtedy pomyślę nad czymś lepszym, aczkolwiek wydaje mi się, że jak to chińczyk, trzeba trafić, a tych klonów trochę jest, i raczej nie ma z nimi większych problemów.
Dzierżno uzależnia

Offline Michał N.

• Ekspert
Dużo łowię,daleko ,ciężko i w zaczepach,także kołowrotki u mnie nie mają lekko. Najchętniej postawiłbym na Ultegre.
U kogoś innego,compact może dłużej posłuży.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
Wiesz gdzie będę łowił, i na jakich dystansach, więc prawdopodobnie skończy się to jak u Ciebie ;D wtedy albo wezmę Browninga MK 850, albo dołożę do Ultegry XTD ;D
Dzierżno uzależnia

Offline Michał N.

• Ekspert
Jeśli ultegra to tyko xtc ci4.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
Nie no, tyle to nie ;D jeszcze się zastanawiam, czy taka Daiwa N'zon LT 6000 zdała by egzamin w dystansie z plecionką, szpula nie taka mała bo 58mm.
Dzierżno uzależnia

Offline Michał N.

• Ekspert
Mam Dome power fighter 6000,użyty może 3 razy ( w sumie to mam trzy takie).
Mocny,szpula 60/24. Dystanse 80 m były nimi bezproblemowe. Taki sobie hamulec,za to waga 400g.i płytka szpula.
Możemy się dogadać.

Browninga tak czy owak bym odpuścił.
Lepiej Dome mastery lc 4500

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Nie no, tyle to nie ;D jeszcze się zastanawiam, czy taka Daiwa N'zon LT 6000 zdała by egzamin w dystansie z plecionką, szpula nie taka mała bo 58mm.
Daiwa nzon Lt 6000 poradzi sobie na dystansie bez problemu

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Miałem Browning Black Viper MK FD 850. Bardzo dobry kołowrotek do dość dalekich rzutów, nawet do wędki z niezbyt dużymi przelotkami. Średnica szpuli: 58 mm, wysokość: 28 mm daje możliwość osiągania sporych odległości. Nie jest to kołowrotek do ciężkiej orki. Podajnik/koszyczek 45 g spokojnie ogarnie bez przeciągania na kołowrotku przez zielsko.

Mam też By Dome Fine Carp 6000 i 5000. Te już ciężkiej orki się nie boją, o dziwo 5000 mieści prawie 200 m żyłki 0,25, 6000 tylko 150 m.
Krótki hamulec na 3 ząbki też mi się nie podobał. wymieniłem węglowe podkładki na filcowe i i teraz mam ulubiony zakres hamulca 180o
Pozdrawiam,
Tomek