Autor Wątek: Daiwa N'ZON S Light Feeder 3,60 /60 g vs Daiwa Windcast Method Feeder 3,60/80 g  (Przeczytany 3381 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Panowie potrzebuje wędki w długości 3.60m i koniecznie 3 skład, dającej frajdę z holowania mniejszych rybek, tak do ok 5 kg, oczywiście może sie trafić cos większego ale do bonusów używam innych kijów i metod. Wędka ma pięknie pracować, mocna parabola, rączej nie łowię na dalszych odległościach, podajniki 30-45g. Moj budżet to 500zl, przejrzałem forum i wytypowałem takie dwa kije, na temat Windcasta jest sporo informacji, ale na temat Daiwy Nzon s prawie nic nie znalazłem, jeśli może ktoś pomóc w wyborze to proszę info.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Edycja administratora: Tytuł niezgodny z regulaminem forum.

Sławek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
DAIWA WINDCAST METHOD FEEDER 3,80/80 jak dla mnie do metody to ok. Miałem lecz niepotrzebnie sprzedałem. Na moje potrzeby brał bym w ciemno

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Popatrz sobie na Preston Super feeder używam właśnie 3,60m cw. 60g w trój składzie super kijek. Może się nie spodobać bo ma grubszy blank przy uchwycie co teraz nie spełnia kryteriów na rynku, że blanki mają być jak ołówki. Daje frajdę z plotką i przy karpiu, amurze będziesz miał kontrolę. Jeżeli chcesz pełną parabole to nie wiem czy dobrym wyborem jest 3 skład w 2 składzie będziesz miał większy wybór.
- Arek -

Offline Awek

• Ekspert
DAIWA WINDCAST METHOD FEEDER 3,80/80 jak dla mnie do metody to ok. Miałem lecz niepotrzebnie sprzedałem. Na moje potrzeby brał bym w ciemno
Jurek a dlaczego sprzedałeś?

Sławek

Offline Awek

• Ekspert
Popatrz sobie na Preston Super feeder używam właśnie 3,60m cw. 60g w trój składzie super kijek. Może się nie spodobać bo ma grubszy blank przy uchwycie co teraz nie spełnia kryteriów na rynku, że blanki mają być jak ołówki. Daje frajdę z plotką i przy karpiu, amurze będziesz miał kontrolę. Jeżeli chcesz pełną parabole to nie wiem czy dobrym wyborem jest 3 skład w 2 składzie będziesz miał większy wybór.
Zobaczę tego Prestona, może być ciekawy. Co prawda mam pokrowiec sztywny 190 cm ale on służy do transportu karpiowek i nie chce przekładać wędek, dlatego 3 składy.

Sławek

Offline Awek

• Ekspert
Może jakiś właściciel Daiwy N'ZON S coś napisze, w opisie wedki jest ze to parabiliczny feeder ale jakoś nie wierzę

Sławek

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline Awek

• Ekspert
Czytałem ale kolega posiada wersję medium a ta już chyba jest zdecydowanie mocniejsza.

Sławek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
Mam Windcasta MF 3,30 80g i ma u mnie dożywocie Kijek daje mnóstwo frajdy z holów ryb różnej wielkości, choć jego przeznaczeniem są głównie te do powiedzmy 7 - 8 kg to daje radę z dużo większymi (trochę takich grubo ponad 10 kg ma na koncie). Tego patyka szczerze polecam - lekki, cienki blank, ładny design, dobrze się ładuje przy wyrzucie i jeszcze lepiej pod rybką.
O Daiwa N'Zone niewiele mogę powiedzieć bo macałem ją tylko w sklepie.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Awek

• Ekspert
Mam Windcasta MF 3,30 80g i ma u mnie dożywocie Kijek daje mnóstwo frajdy z holów ryb różnej wielkości, choć jego przeznaczeniem są głównie te do powiedzmy 7 - 8 kg to daje radę z dużo większymi (trochę takich grubo ponad 10 kg ma na koncie). Tego patyka szczerze polecam - lekki, cienki blank, ładny design, dobrze się ładuje przy wyrzucie i jeszcze lepiej pod rybką.

Dzięki Patryk, to dla mnie cenne info, tylko zastanawiam się czy są jakieś różnice w pracy wędek między wersją 3.3m a 3.6m?

Sławek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719

Dzięki Patryk, to dla mnie cenne info, tylko zastanawiam się czy są jakieś różnice w pracy wędek między wersją 3.3m a 3.6m?

Z tego co wiem to nie. Dłuższa ma większy zasięg i troszkę dłuższy skład a poza tym niczym się nie różni.

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Jurek a dlaczego sprzedałeś?

Miałem już trochę za dużo wędek i tak bez zastanowienia napisałem ogłoszenie na naszym forum. Poszła diwa i Delphim opium tez 3,60 /80g. Teraz żałuję bo mógł bym opchnąc tylko ten drugi patyk. Doszedłem do wniosku że kończę z metoda i kijek trafił do nowego właściciela a przecież mógł by mi służyć spokojnie do klasyka. Jak dla mnie to długość 3,60 i 4,20 to najlepsze na wodach gdzie wędkuję a daiwa windcast metchod feeder 3,60 z cw 80g naprawde na moc w sobie. Z resztą gdzieś na naszym forum jest watek na temat tego kijka i same dobre opinie

Offline Awek

• Ekspert
Dziękuję za opinię, wędka Windcast method feeder została właśnie kupiona,  przekonał mnie kolega Patryk i kolega Wojtas (priv).

Sławek

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Cześć. Widzę ,że już zdecydowałeś...mam 2 Nzon S tylko są to kije w dwuskładzie opisane jako method feeder 3,05 i 3,35 . Są jeszcze dziewicze , tyle co mogę powiedzieć ,że dobrze zrobione , prościutkie bez jakichś nadlewek lakieru itp. Fajne uchwyty i praktyczny dolnik , dobrze to leży w ręku. Bardzo leciutkie , do krótszej mam podpięty kołowrotek WFT Ajima 4500 leciutki 275 G i ten kij wyważony jest tym kołowrotkiem praktycznie jak spining, do drugiego podczepiam Daiwę Procaster Evo 3008 i jest git. Mogę te Nzony porównać do feederów Daiwy z serii Black widow(takie mam ) i nzon to wyższa półka. Do windcasta nie porównam bo nie miałem w ręku. Co mi się podoba to mają cienkie blanki i dość szybko gasną . O akcji na razie się nie wypowiem bo na tyle nie bawiłem się , wiem tylko że sprawiają wrażenie miękkich ale mocnych. 

Pozdrawiam Łukasz

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
Trochę odkopię temat, ale nie ma sensu zakładać nowego, czy może ktoś z użytkowników łowił już wędką Daiwa N'ZON S Light Feeder 3,60 /60 g? Nada się typowo pod klasyka na niewielkie ryby?