Autor Wątek: Jak to jest z tym ciężarem wyrzutowym wędki?  (Przeczytany 2017 razy)

Offline MrPiotras

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jak to jest z tym ciężarem wyrzutowym wędki?
« dnia: 30.03.2021, 16:47 »
Cześć, ostatnio zacząłem zastanawiać się nad ciężarem wyrzutu wędki.
Jak to jest, że na rzeki poleca się minimum te 100 gramów, a jak łowi się w nurcie rzeki to 150 i więcej (bardzo ogólnikowo napisane). I co na takim ciężarze wyczuje się płoć, krąpia czy leszcza powiedzmy pół kilowego?  Z drugiej strony jak czytałem wiele tematów, to na ryby z PZW na wody stojące polecane są wędki najlepiej w okolicach 50 gramów, bo na większym wyrzucie ryby się albo nie wyczuje albo ten hol będzie nijaki.
To w takim razie jak się łowi te mniejsze ryby na rzekach?
Nie bardzo to rozumiem, proszę o wyrozumiałość i rozjaśnienie sytuacji.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Jak to jest z tym ciężarem wyrzutowym wędki?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.03.2021, 19:28 »
To nie jest tak że minimum to 100g. To wszystko zależy od uciągu rzeki. Bywa że i 200 może być mało. Cw. kija nijak się ma do wskazania brań , to tu wkracza szczytówka. Rozumiem że chodzi o feeder , skoro podałeś takie przykłady ryb ?

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.03.2021, 19:48 »
Ciężar wyrzutu określa w dużej mierze twardość kija. Potrafi być zawyżony albo zaniżony. Miękki kij w nurcie zacznie za bardzo pracować  i najzwyczajniej w świecie będziesz się męczył. Co do wskazań tak jak kolega wyżej napisał. Dla przykładu podam, że na kiju 180g bez problemu widzę brania małych ryb jak krąp wielkości dłoni.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.03.2021, 19:51 »
Nie ma reguły ...na leniwej rzeczce to i lekkim pickerem połowisz.

Pozdrawiam Łukasz

Offline MrPiotras

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30.03.2021, 20:17 »
Aaaa chyba zaczynam kumać.
To jakby wziąć przykładowo dwie wędki:  FEEDER FLEXO 3,30M DO 80G i FEEDER FLEXO 3,30M DO 100G to różnica pomiędzy tymi wędkami będzie tylko w sztywności? Brania tych mniejszych ryb nawet dla tej wędki do 100g podobnie zauważę jak przy tej z cw80? Kluczowe będzie zastosowanie odpowiedniej szczytówki tak? 

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 30.03.2021, 20:19 »
Tak

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 30.03.2021, 20:22 »
W kijach takiej samej marki i długości różnicy +-20cw praktycznie nie zauważysz , przynajmniej ja mam tak w swoich.

Pozdrawiam Łukasz

Offline kwiczol

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30.03.2021, 20:23 »
Witam
Oglądając w ostatnim czasie filmu na YT zapaleńców od feedera zauważyłem na przykładzie wędki  Tubertini Atrax/Styx (3m wersja ma cw 45 lub 50 g) , że rzucają koszykami 40 a nawet 60 g ( plus do tego dochodził towar) na rzece, kanałach - i zgłupiałem . Mam aktualnie TRABUCCO PRECISION RPL SSW MASTER FEEDER 90g i wydaje mi się, ze jest trochę za ciężko tzw brak frajdy z holu( wody PZW więc nie ma bóg wie jakich wyników) Czy ktoś ma z was doświadczenia z pickerem nad rzeką ?

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 30.03.2021, 20:33 »
Jeśli cw. kija jest wystarczający , to czemu nie ? Co prawda picker to raczej max. 3m , więc dosyć krótko jak na rzekę , ale kto zabroni ?

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #9 dnia: 30.03.2021, 20:36 »
Aaaa chyba zaczynam kumać.
To jakby wziąć przykładowo dwie wędki:  FEEDER FLEXO 3,30M DO 80G i FEEDER FLEXO 3,30M DO 100G to różnica pomiędzy tymi wędkami będzie tylko w sztywności? Brania tych mniejszych ryb nawet dla tej wędki do 100g podobnie zauważę jak przy tej z cw80? Kluczowe będzie zastosowanie odpowiedniej szczytówki tak?

Mniej więcej ale nie do końca.. Są kije, które pomimo dużego ciężaru wyrzutowego pokazują nawet delikatne brania bez względu jaką szczytówkę założysz a są i takie, którym zmiana szczytówki na delikatniejszą niewiele pomaga.
Kiedyś łowiąc Nevisem do 100gr często zdarzało mi się, że nie miałem nawet pyknięcia i zwijałem pusty haczyk ewentualnie jakąś małą rybkę. 
Wystarczyła zmiana kija na Prestona Dutchmastera do 130gr by brania były wyraźnie sygnalizowane.

Offline kwiczol

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30.03.2021, 20:41 »
Nie, nie . Szukam wędki przede wszystkim na wody stojące(20,30 g koszyki) ,ale zastanawia mnie czy ktoś z forum z powodzeniem łowi pickerem na rzeka i jak to się faktycznie/praktycznie sprawdza .

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 30.03.2021, 21:11 »
Co do połowów w nurcie to tak już jest że nawet branie niewielkiej ryby jest bardzo agresywne, przeważnie to sama się zacina i ciężko go nie zauważyć. 20 lat temu jak na Wisłę jeździłem to łowiło się na tak zwaną sztywną wędkę, stawiało się ruski teleskop na sztorc i łowiło się krąpie, płocie i leszcze nie koniecznie jakieś ogromne.
Paweł

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #12 dnia: 30.03.2021, 21:50 »
Nie, nie . Szukam wędki przede wszystkim na wody stojące(20,30 g koszyki) ,ale zastanawia mnie czy ktoś z forum z powodzeniem łowi pickerem na rzeka i jak to się faktycznie/praktycznie sprawdza .

Tak samo jak każda inna. Lżejsza i krótsza wędka może być na mniejszą rzekę albo spokojne zatoczki. Jeżeli znasz swoje łowiska możesz dobrać sobie kij pod swoje miejscówki.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 30.03.2021, 22:05 »
Kiedyś z braku innego kija pickerem 2,7m brzany ponad 70 cm z nurtu wyciągałem. Sygnalizacja żadna , bo kij zgięty do połowy ale wytrzymywał :P
Jeśli szukasz czegoś uniwersalnego to raczej będzie ciężko. Niestety żeby komfortowo połowić trzeba dopasować sprzęt do wody i jednym wszystkiego oblecieć się nie da.

Pozdrawiam Łukasz