Autor Wątek: Mam wędkę.. i co dalej?  (Przeczytany 5151 razy)

Offline Mateusz25

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Mam wędkę.. i co dalej?
« dnia: 31.03.2021, 20:40 »
Witam wszystkich.
Jestem początkującym wędkarzem. Okazyjnie kupiłem wędkę Mistrall Zino feeder 3,90m 150g. Podobno pasuje do spławika i lekkiego gruntu. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje co do tej wędki (spławik czy grunt?) i jaki kołowrotek do tego dobrać. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Mam wędkę.. i co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: 31.03.2021, 20:56 »
Na pewno odpada spławik bo nie będziesz w stanie zarzucić. Wędzisko do feedera ładuje się przy dużo większej masie zestawu i kilkugramowy spławik to za mało. Możesz próbować ale bardzo szybko zniechęcisz się do wędkarstwa.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 31.03.2021, 21:04 »
Kołowrotek minimum 4000 ,to sztywna tyka(nie do lekkiego gruntu ;)) i może lekkim spławikiem przy najmocniejszej szczytówce dasz radę rzucić ale po co komu spławik jak masz feeder :P
Wszystko zależy gdzie i co masz zamiar łowić .

Pozdrawiam Łukasz

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 31.03.2021, 21:06 »
Wędka mocno na połowy na rzece. Z ciężkimi koszykami, lub ciężkim ołowiem dennym. O spławiku przy takim c.w. to od razu zapomnij.
Lepiej powiedz jakie łowiska masz w swoim zasięgu (jaki rybostan, jak duży akwen, rzeka/staw) i pod to dopiero dobieraj wędkę i kołowrotek. Bo ta którą masz, to typowy "kij od szczotki", który będzie Ci tracił więcej ryb, niźli Ty będziesz miał przyjemności z wędkowania.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 31.03.2021, 21:16 »
Absolutnie nie do spławika. Feeder do cięższego gruntu. Nada się na rzeki. Na wody stojące do cięższego klasycznego feedera lub metody, Kołowrotek 5000 powinien pasować.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Mateusz25

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31.03.2021, 21:34 »
Dziękuje wszystkim za taki odzew. W okolicy mam stawy z okoniem i amurem(słyszałem, że waga to 2/3kg). Chciałbym jeszcze prosić o polecenie jakiegoś kołowrotka.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 31.03.2021, 21:40 »
Jaki masz budżet? Bo można mieć "kołowrót" za 120zł, który ładnie wygląda i nic ponadto, a można za 300 zł kupić z pozoru średnio wyglądający kołowrotek, który niejedną 10+ bez zająknięcia wyholuje :)

Offline Mateusz25

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 31.03.2021, 21:49 »
Nie chce wydawać na start w tysiącach. Interesuje mnie kołowrotek, który nie nawali po jednym sezonie. Do tych 350 zł mogę dać :D

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 31.03.2021, 21:54 »
Z wolnym biegiem - Okuma Pulzar PZB 4000. Całkiem zgrabny kołowrotek w cenie 205 zł. Coś nieco większego, bez wolnego biegu: Okuma Custom Black CLXF 55, w cenie 250 zł. Tyle płaciłem na przełomie lutego/marca za te kołowrotki.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 31.03.2021, 21:59 »
Za 350 zł kupisz lepsza wędkę na Twoje warunki + przyzwoity kołowrotek. Kup Jaxon Genesis Pro Method 330 I Okume Custom Black lub Ceymar a Mistralla sprzedaj, za to co dosteniesza za sowiego feedera kupisz przyzwoitą tania odległościówkę i masz fajny sprzęt na kilka sezonów póki się bardziej nie wyciągniesz. W Ceymarze masz 2 szpule więc nie będziesz musiał kupować kolejnego kołowrotka.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 31.03.2021, 22:24 »
Trochę trudna sprawa. Kupiłeś okazyjnie kiepską wędkę o zwykłej cenie za nową za sto kilkanaście zł. W dodatku nie bardzo na Twoje wody i nie dla nowicjusza. 350 zł za kołowrotek do tej wędki  to nie jest dobry pomysł. W tej kwocie możesz dostać cały zestaw, bardziej pasujący do Twoich warunków. Ale wędkę, którą kupiłeś musiał byś schować do szafy albo wyrzucić.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pawel060981

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #11 dnia: 31.03.2021, 23:38 »
Kolego poszukaj wędkarza wśród znajomych. Niech da ci różne wedki do ręki i wytłumaczy do czego która służy. Jedź z nim na ryby popatrz jak łowi to da Ci więcej niż 100 porad na tym etapie.
Mam nadzieję że wciagniesz się w nasze hobby. Acha doceniam kolegów którzy teoretycznie doradzają 👍

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #12 dnia: 31.03.2021, 23:46 »
Popieram co do Genesisa ale on już ma kij :P
Po taniości i pasujący kołowrotek BY DOME TEAM FEEDER POWER FIGHTER 5000 lub 6000 za 100-parę złociszy.
Jak chcesz na siłę używać tego kija jako spławikówki kup mniejszy...
A jak nie masz znajomych wędkarzy czytaj ,internet to kopalnia wiedzy, za czasów mojej młodości takiego komfortu nie miałem :P

Pozdrawiam Łukasz

Offline pawel060981

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #13 dnia: 31.03.2021, 23:53 »
Pooglądaj filmy kolegi Luka to kopalnia wiedzy jest. Zacznij od początku tam jest dużo metody i raczej od tego zacznij. Będzie Ci najłatwiej. Masz łapkę na zachętę 👍

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #14 dnia: 01.04.2021, 03:03 »
Kijem da się spokojnie połowić na grunt z jakimś ping-pongiem ;)
Od gorszych pał się zaczynało.
Podstawowe pytanie to jak bardzo Ci się na rybach spodoba bo to nie jest tak, że jak będziesz miał super sprzęt to efekty będą murowane.
Jak Ci się spodoba to w szybkim czasie kupisz jeszcze parę wędek i parę kołowrotków.
Tymczasem polecam poszukać sobie jakiegoś kompana bo to zawsze raźniej i bezpieczniej.

I wracając do pytania to polecam np. jakąś Okumę bo to popularny sprzęt z dobrym stosunkiem jakości do ceny. Rozmiar 4000 lub 5000. Bardziej byłbym za 4000 bo następny kij prawdopodobnie kupisz bardziej delikatny. Chyba, że zamierzasz łowić karpie.