Autor Wątek: Myszy w garażu, czyli co gryzonie mogą zrobić w dwa miesiące  (Przeczytany 12948 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Myszy w garażu, czyli co gryzonie mogą zrobić w dwa miesiące
« Odpowiedź #45 dnia: 06.04.2021, 08:49 »
To urządzonko wygląda przekonująco, ciekawa opcja! Faktycznie, takie ultradźwięki powinny wkurzać gryzonie i łasice czy kuny, może takie sobie sprawię.

U mnie w pracy co miesiąc pojawia się gość od ochrony przed gryzoniami i insektami, i on uważa, ze takie odstraszacze nie działają. Z jednej strony może obawiać się o swoją pracę, z drugiej jest zalew taniego badziewia z Chin. koro jest rekomendacja, trzeba się temu przyjrzeć :)
Lucjan

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #46 dnia: 06.04.2021, 08:52 »
Strych mam nie zamieszkany, mam postawiony na podłodze. Ten jest o tyle lepszy, że w 4 kierunkach nadaje dźwięki o jakieś tam częstotliwości co Nam nie przeszkadza, a kuna to szału dostała przy tym. Warunkiem jest by cały czas był włączony, bo jak ktoś napisał, kuna jest zwierzęciem terytorialnym i przez to będzie próbowała wrócić. U mnie raz robiła podejście. Czasami słychać jak by na kilka godzin wróciła, ale to bardzo krótko i znów cisza.

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #47 dnia: 06.04.2021, 08:53 »
Zaraz to kupię, myślę że to droższe. Odciążę kota, powinien być wdzięczny. Teraz pytanie, czy nie będzie to miało ujemnego wpływu na żony króliki, są w pobliżu. Wtedy to wyląduje w śmietniku, a ja pewnie przejmę obowiązki kota, łącznie ze spaniem w szopie. A to mi się nie uśmiecha.

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 06.04.2021, 08:57 »
To działa tylko na gryzonie, kuny itp. Np jak byś miał chomika i gdzieś w pobliżu to urządzenie to wtedy problem. Dla królika to nie bedzie wadziło. Też podczas rozmowy wypytałem bo u mnie gołębie są.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 06.04.2021, 09:03 »
Ciekawa sprawa jest z kunami. One żyjąc w sąsiedztwie domostw bronią przed gryzoniami. Ale będą też zabijać ptaki... Raz łowiąc na Trencie obserwowałem norkę amerykańską, która szukała szczurów. W wielu miejscach jest wręcz plaga szczurów, i taki drapieżca nie jest zły. Gorzej z ptakami niestety... Jakby nie było tamtej nocy nie widziałem ani jednego szczura przy mojej miejscówce. To był zapewne teren łowiecki norki, i szczury alb się wyprowadziły, albo poległy :)
Lucjan

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 06.04.2021, 09:09 »
Gorzej z kunami, że znoszą sobie żarcie do nor (które np są pod dachami w ociepleniu), nie zjadają wszystkiego..... śmierdzi później jak s.............n
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 06.04.2021, 09:11 »
U mnie była obawa o gołębie właśnie, ale też spokój w domu, bo to jaki hałas może ta mała zaraza robiła to szok. Jak by koń po strychu biegał. Kot bał się iść na strych... A po podłączeniu tego urządzenia to całkiem oszalała, jak by się rzucała po podłodze. Ale wytrzymała nie cały tydzień i się wyniosła. Teraz wszyscy sąsiedzi obok mojego domu mają to urządzenie i kilku znajomych. Wcześniej nawet wnyki miałem rozstawione na nią i omijała, żywa pułapka do której po jajko by miała wejść też nie pomagała, wszystko skubana omijała. A tutaj wydatek nie całe 100zl i już ponad rok nie myślę o kunie i myszach na strychu.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 06.04.2021, 09:42 »
Zaraz to kupię, myślę że to droższe. Odciążę kota, powinien być wdzięczny. Teraz pytanie, czy nie będzie to miało ujemnego wpływu na żony króliki, są w pobliżu. Wtedy to wyląduje w śmietniku, a ja pewnie przejmę obowiązki kota, łącznie ze spaniem w szopie. A to mi się nie uśmiecha.

To może być problem. Ja słyszę te piski z tego urządzenia i przy dłuższym siedzeniu w pomieszczeniu z odstraszaczem głowa zaczyna boleć :-\

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 06.04.2021, 09:50 »

To może być problem. Ja słyszę te piski z tego urządzenia i przy dłuższym siedzeniu w pomieszczeniu z odstraszaczem głowa zaczyna boleć :-\
Bo to nie jest urządzenie do trzymania typowo w miejscu gdzie się przebywa. Zanim kupiłem to wpierw miałem dość długą rozmowę z producentem na temat tego urządzenia i Pan od razu stanowczo odradził podłączyć to w miejscu, gdzie się przebywa. Mój kot idzie na strych i cały dzień śpi w okolicy tego urządzenia i nie wadzi mu to.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 06.04.2021, 09:57 »
Ja nie mam tych odstraszaczy elektronicznych może Michał Ci napisze model

Nie mam nigdzie pudełka od tego piskacza samochodowego. Chodzi tylko o to, by on modulował piski i trzaski, czyli robił je zmiennie i różne, a nie ciągle tak samo i zwierzę po dwóch dniach ma to w dupie. Coś takiego, jak teraz chłopaki polecają do kontaktu, tylko do auta.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 06.04.2021, 10:00 »
Ja nie mam tych odstraszaczy elektronicznych może Michał Ci napisze model

Nie mam nigdzie pudełka od tego piskacza samochodowego. Chodzi tylko o to, by on modulował piski i trzaski, czyli robił je zmiennie i różne, a nie ciągle tak samo i zwierzę po dwóch dniach ma to w dupie. Coś takiego, jak teraz chłopaki polecają do kontaktu, tylko do auta.
To przede wszystkim chodzi o odpowiednią częstotliwość dźwięku. Tak samo np człowiek nie akceptuje odgłosu przejechania gwoździem po szkle, to podobnie będzie u kuny i innych gryzoni.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #56 dnia: 06.04.2021, 10:09 »
Będę się jednak upierał, że chodzi o zmienność, bo zwierzę/człowiek przyzwyczai się do wszystkiego i szybko przestaje na powtarzalne zdarzenie zwracać uwagę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Ladat

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 06.04.2021, 11:55 »
Poczytałem trochę opinie na allegro, i ogólnie pozytywne komentarze, ale i kilka negatywnych, mowa o tym 1 urządzeniu. Ja ryzykuję i zamawiam to drosze

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #58 dnia: 06.04.2021, 13:25 »
Zamiana kota na kuny to chyba słaby pomysł. Są inteligentne, kto wie czy nie bardziej od kota, ale te potrafią dopiero zdemolować chałupę. Gdzieś widziałem nagranie jak zainstalowały się pomiędzy tynkiem strukturalnym a ścianą, wygryzając ocieplenie i buszowały tam dzień i noc doprowadzając mieszkańców do wielkości. Myszy to przynajmniej ciche są ;)
No i podstawowe zagadnienie. Gryzoni nie będzie, albo nie będzie ich tak dużo jak nie będzie co jeść. Ktoś wcześniej pisał, że myszy jedne pellety lubią a inne nie. Stawiam na to, że tym rybnych nie wybierają tylko te zrobione z jakiś zbóż. Powiedzmy sobie szczerze, że taki przeciętny garaż wędkarza to niezła spiżarnia dla gryzoni.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #59 dnia: 06.04.2021, 14:03 »
Tak jak pisałem wcześniej, kto ma warunki niech bierze kota, wczoraj i dziś znalazłem trzy trupy myszy na chodniku i na wycieraczce.

Tylko nie bierzcie rasowego, zwykły dachowiec robi robotę i ma małe wymagania. Podobno kocice są bardziej łowne ale trzeba sterylizować kot to czasem lubi nie wracać kilka dni.
Paweł