Autor Wątek: Feeder czy picker do łowienia na kanale?  (Przeczytany 3717 razy)

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Feeder czy picker do łowienia na kanale?
« dnia: 06.04.2021, 11:38 »
Panowie pytanie,

Szukam wędki i kołowrotka do łowienia na kanale o szerokości 40-45 metrów o słabym i średnim uciągu. Głębokość 2-3 metry. Rybostan głównie białoryb ale zdarzają się przylowy karpia i amura. Dzięki za pomoc

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 313
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Feeder czy picker do łowienia na kanale?
« Odpowiedź #1 dnia: 06.04.2021, 12:26 »
Potrzebujesz wędziska o długości 3-3,3m  jesli chcesz łowić precyzyjnie i powtarzalnie na odległości 30-40m. Z tych które znam moge polecić Tubertini, Robinson i Delphin ( wszystkie w podobnej cenie, zwracałbym uwage na blank, jakie zastosowano przelotki oraz uchwyt kołowrotka )
Co do kołowrotka osobiście polecam tylko 2 firmy Shimano i Daiwa ( choć wielu chwali Okumy, Penny czy Ryobi ) modeli jest naprawdę dużo i tak praktycznie kwestia zasobnosci portfela ( zwracałbym uwage na przełożenie, głębokość szpuli oraz jeśli uzywasz na rodzaj klipsa )
Wariantu doboru sprzętu jest naprawdę wiele i ciężko w tej chwili źle dobrać taki zestaw :)
Osobiście na takie łowienie uzywam Delphin Opium 3.3 + Daiwa Ninja ( ale jesli są uciągi to oryginalne szlano-węglowe szczytówki się nie nadaja i trzeba dokupić węglowe)
Od kilku dni jestem posiadaczem nowego wedziska Delphin Rewir Picker 10 ft niestety jeszcze nie testowany ale do końca tygodnia będzie na kanale Gliwickim i jesli bedzie ok to równiez bedzie ze mną na zawodach w dniu 11.04. :) wtedy coś więcej napisze , póki co wygląda jak wedzisko z Dubaju z przelotkami z 24 karatowego złota :D :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Kasjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 06.04.2021, 14:15 »
Jestem przed podobną decyzją więc podepne się do pytania. W jakie cw celowac?

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #3 dnia: 06.04.2021, 14:59 »
ja bym szukał więcej niż 50g. a od siebie polecam Flagman S-Canal 3.30 50g ewentualnie Flagman Cast Master Picker 3m do 50g ewentualnie 2.7m do takiego łowienia i osobiście bym podpiął kołowrotek nie większy niż 4000 może Cast Mastera 4k.

Wszystko zależy od grubości portfela
.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #4 dnia: 06.04.2021, 20:20 »
Długość 2.7 m przy dłuższym przyponie może być nie wygodna, zwłaszcza gdy za plecami jest skarpa lub nawet trawa do kolan. Nie rzadko zdarza się nad kanałem siedzieć przy jeżynach lub innych krzaczkach wtedy właśnie lepiej sprawdza się kij 3.3 m . Co do cw nie wypowiem się bo nie wiem jakie koszyki potrzebujesz. Co do szczytówk warto by były dość cienkie i czule najlepiej żeby była 0.75 oz lub 0.5 oz  i 1oz lub 1.5 oz.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 702
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 06.04.2021, 20:26 »
Panowie pytanie,

Szukam wędki i kołowrotka do łowienia na kanale o szerokości 40-45 metrów o słabym i średnim uciągu. Głębokość 2-3 metry. Rybostan głównie białoryb ale zdarzają się przylowy karpia i amura. Dzięki za pomoc

Do takiego łowienia mam Jaxona genesis method 3.3m 45g. Polecam. Dystans do 50m i koszyki 40g nie są problemem. Dobrze czuć nawet płoć 20cm. Cena bezkonkurencyjna.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 110
« Odpowiedź #6 dnia: 06.04.2021, 20:38 »
Przychylam się do propozycji poprzedników 3,3 , wyżej wymieniony Jaxon tylko o cw 60g lub coś około cw 80-100 np Daiwa Black Widow . Mam obydwa kije i polecam. Miałem na nich karpiki ponad 8kg także przyłowy im niestraszne.

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 549
« Odpowiedź #7 dnia: 06.04.2021, 21:41 »
Tubertini atrax 3,3m 50gr,Robinson tx3 3,3m 45gr ,kołowrotek wielkości 3000 ;)

Offline ma1234

• Reputacja: 40
« Odpowiedź #8 dnia: 02.11.2021, 13:21 »

Od kilku dni jestem posiadaczem nowego wedziska Delphin Rewir Picker 10 ft niestety jeszcze nie testowany ale do końca tygodnia będzie na kanale Gliwickim i jesli bedzie ok to równiez bedzie ze mną na zawodach w dniu 11.04. :) wtedy coś więcej napisze , póki co wygląda jak wedzisko z Dubaju z przelotkami z 24 karatowego złota :D :P

Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym Delphinie Rewir?
Jak się sprawuje?
Jaka jest rzeczywista długość transportowa?

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
« Odpowiedź #9 dnia: 02.11.2021, 13:49 »
Wędka 3.30 będzie dobrym kompromisem. Kije o tych długościach mają dużo finezji i potrafią dać przyjemność z holu nawet małej ryby, a dłuższa wędka da lepszą kontrole większe możliwości manewrowania przy brzegu.
Catch and Release!

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02.11.2021, 17:41 »

Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym Delphinie Rewir?
Jak się sprawuje?
Jaka jest rzeczywista długość transportowa?

Idealne wedzisko na stawy, kanały; bardzo ciekawie wykonane, uchwyt piankowy o długosci 54 cm , złote przelotki nadają wygladu typu Premium :) akcja paraboliczna ale nie typu" Koschnick" 8) jest zapas mocy by pewnie i szybko wyholować np. wiekszego karasia czy złowić karpia.
Długość transportowa to 153cm ( 2-skład wraz ze szczytówką ) w komplecie 3 szt. szczytówek  węglowo-szklanych.
Za cene ok 190 zł naprawdę bardzo fajny picker, którego moge śmiało polecić poczatkującym jak zaawansowanym wędkarzom którzy często łowią na krótszych dystansach. 

Offline ma1234

• Reputacja: 40
« Odpowiedź #11 dnia: 02.11.2021, 20:50 »
Idealne wedzisko na stawy, kanały; bardzo ciekawie wykonane, uchwyt piankowy o długosci 54 cm , złote przelotki nadają wygladu typu Premium :) akcja paraboliczna ale nie typu" Koschnick" 8) jest zapas mocy by pewnie i szybko wyholować np. wiekszego karasia czy złowić karpia.
Długość transportowa to 153cm ( 2-skład wraz ze szczytówką ) w komplecie 3 szt. szczytówek  węglowo-szklanych.
Za cene ok 190 zł naprawdę bardzo fajny picker, którego moge śmiało polecić poczatkującym jak zaawansowanym wędkarzom którzy często łowią na krótszych dystansach.

Dziękuję za odpowiedź.
A jak oceniasz jego cw? Czy faktycznie 60g to jego górna granica?
Pytam, bo chciałbym tym pickerem (2,70 lub 3,0) łowić też na Odrze na spokojniejszych wodach i zarośniętych drzewami miejscach.
Jednak Odra to Odra i koszyk 40÷60g powinien być.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 02.11.2021, 21:13 »
Łowiłem nim raz na Odrze Rogach , koszyk 30-40g plus towar nie było problemu. Przy wiekszych uciągach nalezy dokupić inne szczytówki ( węglowe )

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #13 dnia: 13.12.2021, 19:29 »
Łowiłem nim raz na Odrze Rogach , koszyk 30-40g plus towar nie było problemu. Przy wiekszych uciągach nalezy dokupić inne szczytówki ( węglowe )
Cześć,
Czy masz może zdjęcia/film jak ten kij pracuje?
Możesz coś więcej o nim napisać?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2064
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 13.12.2021, 20:45 »
Ja nie polecam tylko pickera na Odrę, gdyż jak podniesie się woda, to będziesz miał problemy. Moim zdaniem lepiej mieć kilka wędek, w tym taką z większym cw na mocniejszy uciąg. Pickery nie są na silne uciągi, zaś na średni szczytówka to moim zdaniem minimum 3 oz. No chyba, ze znajdziesz takowy. Jak ciągnie to wędkę się podnosi do góry, a szczytówka giętka wtedy będzie zbyt mocno wygięta.

Dla mnie średni uciąg to 60-80 gr jakby co :)
Lucjan