Autor Wątek: Pytanie o nawój szpuli Spro Passion  (Przeczytany 2117 razy)

Offline olo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pytanie o nawój szpuli Spro Passion
« dnia: 20.08.2015, 10:37 »
Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać :beg:

Panowie, nurtuje mnie jedna rzecz, po wyczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat kołowrotka Spro passion, postanowiłem kupić ten model w wersji ze szpulą match. Już podczas nawijania żyłki okazało się, że nawija na szpule z akcentem na dolną i górną część szpuli (więcej żyłki układał w skrajnych położeniach niż środkiem) w wyniku czego z nawoju około 150 m żyłki wychodzi taki walec wycięty w środku, dodatkowo (może foto nie oddaje tego tak dobrze) przy górnej krawędzi szpuli, żyłki jest najwięcej, widać gruby pierścień szerokości 1-2 mm. Pytanie do kolegów z doświadczeniem, czy taki nawój jest akceptowalny i w pełni normalny dla tej klasy kołowrotka? czy jednak trafiłem na tzw egzemplarz z poniedziałku. Może są tutaj użytkownicy Spro passion nie koniecznie ze szpulą match i mogli by podzielić się zdjęciami jak wyglądają ich nawinięte szpule.

Żyłka to Preston reflo power max 0.18 nawijana przez mokrą szmatkę.

Ja osobiście znalazłem jedno zdjęcie nawiniętej szpuli na jakiejś węgierskiej stronie i w mojej opinii tam jakość nawoju jest deko inna.

Proszę o opinie.

pozdrawiam

Łukasz

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pytanie o nawój szpuli Spro Passion
« Odpowiedź #1 dnia: 20.08.2015, 10:44 »
Cześć, sprawdzałem u siebie i tez mam taki nawój, nie przeszkadza mi to w rzutach. ja mam na nim żyłkę 0.16 mm.
Michał

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.08.2015, 11:39 »
Nie ma co tak aptekarsko do tego podchodzić . Nawój w Spro może nie jest idealny ale w pełni akceptowalny i niemal we wszystkich wygląda to podobnie. Miałem kołowrotki droższe które o wieeeele gorzej nawijały linkę!
Arek

Offline olo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 20.08.2015, 16:40 »
Dziękuję serdecznie Panowie, wątpliwości rozwiane.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #4 dnia: 20.08.2015, 16:48 »
Taki efekt może też potęgować zbyt mocne trzymanie żyłki pomiędzy palcami podczas nawijania na szpulę. Jednak tak jak pisali koledzy powyżej ten typ tak ma 8)
Jožin z bažin