Autor Wątek: Pickery Garbolino  (Przeczytany 3096 razy)

Offline guziec22

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Pickery Garbolino
« dnia: 21.08.2015, 12:02 »
Wie może któryś z kolegów, jaka jest różnica między pickerami: Garbolino Tectra Picker, a G System Picker?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Pickery Garbolino
« Odpowiedź #1 dnia: 21.08.2015, 18:25 »
Picker G-system, to najdelikatniejszy z pickerów, z bardzo czułymi szczytówkami. Nie oznacza to, że wędka jest słaba - to jest typ kija do połowu takimi metodami jak 'bomb' - czyli zestaw z ciężarkiem, który znajduje zastosowanie w zimnych porach roku. Miękka szczytówka ma za zadanie pokazywać najmniejsze ugięcia, oznaczające obecność ryb, jak równie rejestrująca delikatne brania, typowe dla zimniejszych miesięcy. Świetnie się sprawdzi do połowu płoci i mniejszych leszczy, gdzie trzeba widzieć co jest konkretnym braniem a co nie. Ale karpiom tez da radę.

Tectry zaś to już rodzina feederów o mocniejszej budowie, do dalszych zarzutów i z mocniejszymi szczytówkami, większymi przelotkami. Tutaj się łowi raczej większe ryby, dające mocne brania - w takiej na przykład Metodzie.

Nie wiem jak łowisz i na jakich łowiskach - ale Tectra wydaje się być bradziej uniwerslanym kijem, G-system zaś bardziej do technik, gdzie dodatkowa czułość jest wymagana i niezbędna. Jeden i drugi jest dobry :D
Lucjan

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.02.2017, 23:46 »
Witam. Odświeżę temat.
A jaką akcję i ugięcie mają te pickery Tectry 10 i 11ft. Czy to porównywalne kije, czy tak jak Maximy, czym dłuższe tym gorsze "podobno". Pasowałby taki tandem do koszyków do metody 10-20g, leszczyki i płocie do 2kg, dystans 50m, będzie frajda na tych mniejszych rybkach 300-500g?
Pozdrawiam.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 01.06.2021, 21:10 »
Odgrzewam kotleta. Pany, w obecnej ofercie Garbolino ma pickery o długości 3m i cw 35 g. Ten ciężar wyrzutu jest niedoszacowany czy przeszacowany? Waszym zdaniem, gdy będzie potrzeba pickery Garbolino dadzą sobie radę z większym ciężarem podajnika z zanętą (np. 45g)?
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #4 dnia: 01.06.2021, 21:58 »
Łowiłem sporo na pickera Garbolino Challenger 2,7 z cw 35 gram.

Optymalnie ładował się przy 20 gramowym podajniku do metody. Również i 30 gram próbowałem, tutaj było już na skraju komfortu. Choć, jednocześnie, Dawid z kanału WJNR na jednym z filmów nęcił tą wędka za pomocą mini spomba, który po załadowaniu dość mocno przekraczał deklarowany przez producenta próg wagowy dla tej wędki.

Nie mniej dla mnie najlepiej było z podajnikami 20 gram. Będę musiał odświeżyć sobie tą wędkę bo leży i się kurzy od dwóch lat :P
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Badzar

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.06.2021, 01:55 »
Odgrzewam kotleta. Pany, w obecnej ofercie Garbolino ma pickery o długości 3m i cw 35 g. Ten ciężar wyrzutu jest niedoszacowany czy przeszacowany? Waszym zdaniem, gdy będzie potrzeba pickery Garbolino dadzą sobie radę z większym ciężarem podajnika z zanętą (np. 45g)?
Posiadam challengera 3m do 35g miotam nim spokojnie metodą 45g + towar. Z mini spombem też daje radę, zdarza mi się nim nęcić wstępnie koszykiem guru bait up 20g.
Pozdrawiam
Michał

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #6 dnia: 02.06.2021, 07:50 »
Mam pickera Garbolino Super Rocket 3m 10-35 g cw i podajnikiem 30g załadowanym zanętą spokojnie zarzucałem, myśle ze 45 g tez by dał radę bez problemu. Nie widzę jednak powodu dla którego miałbym takiego ciężkiego podajnika używać z tym kijem, poza sytuacja gdybym pozrywał wszystkie lżejsze jakie mam ze sobą. Jeżeli chciałbym łowić na większym dystansie, to raczej szukałbym już czegoś innego.

Offline Badzar

« Odpowiedź #7 dnia: 02.06.2021, 09:15 »
Powód jest prosty, silny boczny wiatr.
Pozdrawiam
Michał

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 02.06.2021, 10:45 »
Powód jest prosty, silny boczny wiatr.

Silny boczny wiatr uniemożliwia Ci rzut podajnikiem 20-30 gram plus zaneta na odległość do 20 metrów?

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Badzar

« Odpowiedź #9 dnia: 02.06.2021, 11:44 »
Kto tu mówi o 20 metrach? 3m pickerem siedząc na fotelu komfortowo bez napinki rzucam na 55m.Przy takiej odległości przy mocnych podmuchach bocznych cięższym podajnikiem znacznie łatwiej trafić w punkt.
Pozdrawiam
Michał

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #10 dnia: 02.06.2021, 12:27 »
Kto tu mówi o 20 metrach? 3m pickerem siedząc na fotelu komfortowo bez napinki rzucam na 55m.Przy takiej odległości przy mocnych podmuchach bocznych cięższym podajnikiem znacznie łatwiej trafić w punkt.

To ja jestem jakaś ciamajda rzutowa 8) 55 m wędką 3,3 m z cw. do 50 g muszę konkretnie machnąć, żeby tam dorzucić przy dobrych warunkach i na pewno nie siedząc.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 02.06.2021, 12:27 »

Mhm. Każdy łowi jak lubi :P

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #12 dnia: 02.06.2021, 16:30 »

To ja jestem jakaś ciamajda rzutowa 8) 55 m wędką 3,3 m z cw. do 50 g muszę konkretnie machnąć, żeby tam dorzucić przy dobrych warunkach i na pewno nie siedząc.
Chyba mamy podobne problemy. Ja jakoś nie jestem w stanie z siedzącej pozycji machnąć 50 m i więcej, a tym bardziej pickerem 3 m.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #13 dnia: 02.06.2021, 18:55 »

Steve Ringers może Ci skarpetki prać ...