Daiwa Ninja LT 4000 to się nadaje do pickera, te kręcioły mają zawyżone numeracje, 4000 jest jak 3000 innych producentów, z resztą waga 280gr mówi sama za siebie, filigranowy kołowrotek, Sherman Pro 4000/5000 będzie duuużo lepszym wyborem.
Daiwy serii LT mają właśnie odpowiednie oznaczenia wielkości.
Modele Daiwy bez LT w nazwie są niedoszacowane pod tym względem. Średnice szpul LT są bardzo zbliżone do rozmiarówki innych marek, jak Shimano, Okuma, czy nawet Ryobi...
Mam LT 3000 pod pickerem, a także drugi 3000 pod pellet wagglerem. Zrobiły już naprawdę sporo, a zużycia praktycznie nie widać, czy to na przekładni, czy na hamulcu.
Na feederach 10 i 11 ft mam LT 4000 o masie 210g, nie widzę problemów, wręcz jestem zachwycony.
Kołowrotki LT mają zredukowane gabaryty obudów, na dodatek upchnięto w nie naprawdę mocne napędy, zazwyczaj sporo większe i masywniejsze niż w sporo większych maszynach konkurencji.
Nie skreślałbym w dzisiejszych czasach kołowrotków z tego powodu, że mało ważą, albo też dlatego, że zredukowano „ilość powietrza w obudowie”

Wracając do tematu.
Wędka 12 ft idealnie pasuje do maszyn 6000 (Daiwy LT, Shimano), może być też Okuma 55(00).
Niektóre modele dogadają się też z młynkiem 5000, co ma sens gdy łowi się lżej, albo wędka ma małe przelotki.