Autor Wątek: Nasze ogrody  (Przeczytany 110645 razy)

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
Odp: Nasze ogrody
« Odpowiedź #225 dnia: 08.06.2022, 08:39 »
Wygląda zacnie. A jaka średnica rusztu i paleniska?

Jakieś 55-58cm jak chcesz dokładnych pomiarów to zrobię jak będę w domu. Jak Cię interesuje coś takiego, to będę za tydzień się rozliczał to powiem Ci jaka cena, za poprzedni w ub. roku płaciłem 400zł (chciał po kosztach trochę mniej, jednak i tak była to cena mniejsza niż w marketach budowlanych). Teraz pewnie kilka złotych więcej bo stal poszła w górę.
Ja tego nie robiłem, kaleka techniczny jestem, jedynie z komputerami sobie sprawnie radzę :) Robił mi to znajomy tak samo jak wędzarnię.

Pewnie :D
A te 400zł to była sama robocizna czy razem z materiałem?

Jeśli chodzi wędzarnie to raczej tylko elektryczna mi pozostaje. Trzy lata temu nabyłem 3 palety szamotki i trochę perlitu w celu budowania kombo: piec chlebowy, grill, wędzarnia ale odpuściłem bo za ogrodzeniem ma osiedle bloków i na bank ktoś by się doczepił, że w mieście coś tam dymie.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #226 dnia: 08.06.2022, 08:41 »
Butlę normalnie kupujesz. Taką do gazu :D

łooo panie. Właśnie obczaiłem na olx zbiornik lpg toroidalny. Nie widziałem czegoś takiego nigdy wcześniej :P. Ceny tez ciekawe :p

@Carl jaką średnice masz tej butli ? Ten trójnóg to z profili ogrodzeniowych ręcznie też robiłeś ?

Oczywiście bierzesz zbiornik stary, z wygasłą homologacją. Ciachasz na pół i jest ideolo.
Przykład. https://sprzedajemy.pl/butla-lpg-44l-piotrkow-trybunalski-2-6bea9f-nr65959276. Na pewno znajdziesz taniej.

Thx :thumbup:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #227 dnia: 08.06.2022, 08:55 »
A te 400zł to była sama robocizna czy razem z materiałem?
Na gotowo. Za pierwszy swój zapłaciłem 350zł bodajże 2 czy już 3l wstecz, wtedy marketówki po 500-600zł były, ale ta blacha paleniskowa w marketowym to bez używania prawie na przestrzał widać, taka cienka. Ta z butli sama w sobie musi być porządna, by spełniła warunki homologacji, a że przy okazji można potem wykorzystać do grilla to tylko lepiej dla nas. :) Myślałem jeszcze nad takim z butli poziomej, ale to by tylko funkcję grilla pełniło, a w tym palenisku robię ogniska, przygotowuję potrawy w kociołkach, zarówno żeliwnym wstawianym w ognisko jak i podwieszanym blaszanym na łańcuchu zamiast rusztu, czyli typu węgierskiego.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #228 dnia: 08.06.2022, 10:50 »
Ponieważ mój stary grill się rozpadł, zastanawiam się nad kupnem nowego. Wpadły mi w oko dwa, do których mam trochę pytań.
1. Palenisko z trójnogiem. Jaka będzie optymalna średnica paleniska jeśli ruszt ma 60cm? Przypuszczam, że taka sama średnica rusztu będzie za mała, natomiast czy średnica 75-80cm nie będzie za duża?
2. Na shopee wypatrzyłem grill, wędzarnia i coś tam jeszcze 3 w w 1 z wbudowanym termometrem. Niby ciekawe, ale cena 289zl mocno niepokoi czy to nie jakiś badziew. Wędzarnia mi się marzy od dawna, ale z racji, że mieszkam w mieście to odpada taka murowana. Myślałem o elektrycznej, dopóki nie zobaczyłem tego kombo z grillem. Jest sens ? Dodam że mała średnica tego grilla bo 35cm.

Może ktoś użytkuje paleniska lub jakieś fajne grille ogrodowe i byłby w stanie coś polecić?

Poleciłbym grille kuliste marki WEBER. Mam dwa: 47 i 57 cm średnicy.
Nie są tanie, ale warto. Są emaliowane, a nie malowane.
Dają możliwości, których nie mają normalne grille (przede wszystkim tzw. wolne grillowanie nie bezpośrednio nad żarem, z wymuszoną cyrkulacją gorącego powietrza).
Na youtube jest mnóstwo filmów co można na takim grillu wyprawiać.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #229 dnia: 08.06.2022, 13:05 »
Ponieważ mój stary grill się rozpadł, zastanawiam się nad kupnem nowego. Wpadły mi w oko dwa, do których mam trochę pytań.
1. Palenisko z trójnogiem. Jaka będzie optymalna średnica paleniska jeśli ruszt ma 60cm? Przypuszczam, że taka sama średnica rusztu będzie za mała, natomiast czy średnica 75-80cm nie będzie za duża?
2. Na shopee wypatrzyłem grill, wędzarnia i coś tam jeszcze 3 w w 1 z wbudowanym termometrem. Niby ciekawe, ale cena 289zl mocno niepokoi czy to nie jakiś badziew. Wędzarnia mi się marzy od dawna, ale z racji, że mieszkam w mieście to odpada taka murowana. Myślałem o elektrycznej, dopóki nie zobaczyłem tego kombo z grillem. Jest sens ? Dodam że mała średnica tego grilla bo 35cm.

Może ktoś użytkuje paleniska lub jakieś fajne grille ogrodowe i byłby w stanie coś polecić?

Poleciłbym grille kuliste marki WEBER. Mam dwa: 47 i 57 cm średnicy.
Nie są tanie, ale warto. Są emaliowane, a nie malowane.
Dają możliwości, których nie mają normalne grille (przede wszystkim tzw. wolne grillowanie nie bezpośrednio nad żarem, z wymuszoną cyrkulacją gorącego powietrza).
Na youtube jest mnóstwo filmów co można na takim grillu wyprawiać.

Dzięki. Też ciekawe a przy okazji jest promocja na Compact Kettle 57cm. Takie pytanie może z czapy. Ten ruszt niklowany jak będę chciał dosypać węgla to idzie jakoś gołą ręka bezpiecznie podnieść? Na zdjęciu tak to wygląda, że te uchwyty chyba mocno się nagrzeją.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #230 dnia: 08.06.2022, 13:26 »
Gołą ręką nie da rady. Potrzebne rękawice kuchenne.

Ja robię jeszcze inaczej. Kupiłem za kilka złotych dwie cegły szamotowe. ustawiam je tak, że tworzę na brzegach grilla dwie komory na węgiel i tam go wsypuję. Brykiety dodaję przez wolną przestrzeń koło uchwytów rusztu. Samo mięso jest na środku kratki, a nie nad żarem. Tak zdrowiej, bo tłuszcz nie kapie na węgiel i się nie spala.

Jednak bardziej poleciłbym wersję klasyczną, a nie Compact (mam obie) bo jest głębsza i łatwiej regulować temperaturę pieczenia.

P.s. Gorąco polecam komin do rozpalania węgla. Nie musi być Webera. Marketowe wersje za 35 zł działają tak samo.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #231 dnia: 08.06.2022, 22:48 »
Nie nie nie nie nie. Weber odleciał ostatnio z cennikiem w kosmos. Dalej bym polecił ich wersję węglowe, ponieważ jakość ich wykonania i materiały jakościowo są warte wydania drugiego tyle, co odpowiedniki na rynku. Niestety z grillami gazowymi wskakujemy już w abstrakcje w cenie 12000 za model, który kosztował 3 lata temu 7000.
Z drugiej strony, jeśli ktoś ma pomysł i możliwości wykonania, to można sobie samemu zrobić takie cudo, że Weber może się schować.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #232 dnia: 09.06.2022, 14:01 »
A kto to? :)

Tego ptaszka wcześniej przez ponad 40 lat widziałem dwa razy. Raz jako dzieciak, drugi raz kilka lat temu. A teraz mam go prawie codziennie w ogrodzie :)

https://youtube.com/shorts/KcqvPJKoggU
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #233 dnia: 09.06.2022, 15:05 »

Tego ptaszka wcześniej przez ponad 40 lat widziałem dwa razy. Raz jako dzieciak, drugi raz kilka lat temu. A teraz mam go prawie codziennie w ogrodzie :)

To dudek, do mojego ogrodu przylatuje bliżej jesieni.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #234 dnia: 09.06.2022, 15:26 »
Brawo :)
Krwawy Michał

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #235 dnia: 10.06.2022, 09:29 »

Michał - prace domowe czekają http://www.zlota-pszczola.mazury.pl/oferty/dla-mysliwych/budki-legowe/
Pozdrawiam
Mirek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #236 dnia: 10.06.2022, 09:33 »
Może znajdę chwilę...
Krwawy Michał

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #237 dnia: 10.06.2022, 09:35 »
Interesuje Ciebie budka typu D.

Choć może zrób jeszcze taką

teściowa, Dominika i Oliwia pewnie będą zadowolone :D
Pozdrawiam
Mirek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #238 dnia: 15.06.2022, 20:58 »
Dziś odebrałem, wymiary dla kolegi co pytał. Klamoty 340 zł kosztowały, chciał kolega stówkę za robotę, z koleżeńskiej przyzwoitości rozliczyłem się jednym banknotem 500zl. Mam nadzieję, że jutrzejszy obdarowany będzie zadowolony z podarku na parapetówkę do domku nad jeziorem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #239 dnia: 15.06.2022, 22:30 »
Zacnie! :thumbup:
Krwawy Michał