Autor Wątek: Finezyjny 10 ft feeder na polskie realia  (Przeczytany 5536 razy)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Finezyjny 10 ft feeder na polskie realia
« Odpowiedź #15 dnia: 25.05.2021, 13:12 »
Tuberttini TBR Lake Strong. Super kijek w rozsądnych pieniądzach.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #16 dnia: 25.05.2021, 14:00 »
Jeśli chodzi o Drennana Acolyte Ultra to tutaj mam wątpliwości, bo doszły mnie słuchy, że ma bardzo małe przelotki? Czy one w czymś przeszkadzają? Jest jeszcze kwestia szczytówek? Czy potrzeba jest dokupienia np. 0,5 uncji? Wie ktoś jaki mają średnicę?
A po co większe przelotki skoro to jest kij na krótki dystans, a nie na 50+ metrów?

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 25.05.2021, 14:29 »
Kij na krótki dystans lepiej żeby miał  małe przelotki które nie będą go zbytnio przeciążały, duże przelotki oprócz zwiększenia masy wędki powodują że kij dłużej gaśnie i leci na pysk. Na dystansie do 30 m z dobrze dobranym kołowrotkiem nie są żadnym problemem.
Jeszcze zastanów się nad długością kijka. Ja doradził bym Ci wędkę 3,3 m z uwagi na wygodniejsze zarzucanie zestawów klasycznych z długim przyponem.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Woszczu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 25.05.2021, 15:28 »
Ja nie mówię, że małe przelotki, są złe, albo powinny być większe. Szukając opinii o tych kijach, widziałem, że ktoś zwracał na to uwagę. Wolę więc się sam dopytać użykowników, czy w czymś im to przeszkadza.
Ciężko kupić kij którego się nie ma w ręku. Jeśli chodzi o zwiększenie długości to mam kijki 9, 11,12,13 ft i brakuje mi właśnie 10, aczkolwiek drennan ultralight bomb&feeder właśnie do mnie przemawia ze wzgledu na dopałkę.
Czy można założyć, że Drennan Alcolyte Ultra to model wyżej niż ultralight? Czy ta sama półka? Czy może to kije różniące się na tyle, że nie można ich ustawiać w jednym zestawieniu?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #19 dnia: 25.05.2021, 15:37 »
No niestety te komentarze o wielkości przelotek są nietrafione, to tak jakby zadać pytanie czemu do odległościówek dają tak samo małe przelotki.
I to samo z umiejscowieniem pierwszej przelotki blisko kołowrotka, oddalenie jej zmieni zupełnie charakterystykę kija w dolnej części.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 25.05.2021, 18:54 »
Ja nie mówię, że małe przelotki, są złe, albo powinny być większe. Szukając opinii o tych kijach, widziałem, że ktoś zwracał na to uwagę. Wolę więc się sam dopytać użykowników, czy w czymś im to przeszkadza.
Ciężko kupić kij którego się nie ma w ręku. Jeśli chodzi o zwiększenie długości to mam kijki 9, 11,12,13 ft i brakuje mi właśnie 10, aczkolwiek drennan ultralight bomb&feeder właśnie do mnie przemawia ze wzgledu na dopałkę.
Czy można założyć, że Drennan Alcolyte Ultra to model wyżej niż ultralight? Czy ta sama półka? Czy może to kije różniące się na tyle, że nie można ich ustawiać w jednym zestawieniu?

Jakiś czas temu stałem przed podobnym wyborem pomiędzy ultralightem bombem a Acolyte ultra.
Acolyte ultra to wyższa seria od ultralight bomb&feeder(tu raczej bym go ustawił w kategorii serii 7) aczkolwiek oba kije są godne polecenia.Acolyte jest nieco lżejszy,smuklejszy, trochę lepiej wykonany.Jeśli masz wędki 9ft i brakuje Tobie 10ft to nawet niema co się zastanawiać. Bierz Acolyte Ultra ;)
Godny polecenia wśród wędek typu bomb jest także Map Parabolix 10ft Bomb&feeder.Troche cieższy od Drennana ale przepięknie wykończony z o wiele lepszymi szczytówkami.Oba kije sprawdzą sie do szybkościowego łowienia ryb, od uklei do karpi 3kg...Wersje Map SUV 10ft polecam typowo pod komercje-chyba obecnie najlepsza 10ft w cenie 1000zł jaką można kupić.Posiadam wszystkie wersje SUV i to naprawde super wędki.Powyżej to już tylko Daiwy serii Pro,Slr czy Aventusy na Free Spiritach kończąc.

Offline grzegorz600

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #21 dnia: 25.05.2021, 19:10 »
A może preston dutch master sentient 10.8?
Myślę że idealny do białej ryby 4 szczytowki a najdokładniejsza 0.5oz jest super delikatna.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #22 dnia: 25.05.2021, 20:16 »
Mi z bawieniem się na PZW zawsze kojarzył się Koshnick,  bardzo fajnie wygląda dużo droższy Champions Choice Silverlite ale nie mam pojęcia jak z akcją chociaż patrząc na szczytówki 0,5 oz to raczej z tych miękkich.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 25.05.2021, 20:35 »
W silverlite podobno był problem z tymi cieniutkimi przelotkami. Były egzemplarze w których przelotki się wycierały

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #24 dnia: 25.05.2021, 20:38 »

Jakiś czas temu stałem przed podobnym wyborem pomiędzy ultralightem bombem a Acolyte ultra.
Acolyte ultra to wyższa seria od ultralight bomb&feeder(tu raczej bym go ustawił w kategorii serii 7) aczkolwiek oba kije są godne polecenia.Acolyte jest nieco lżejszy,smuklejszy, trochę lepiej wykonany.Jeśli masz wędki 9ft i brakuje Tobie 10ft to nawet niema co się zastanawiać. Bierz Acolyte Ultra ;)
Godny polecenia wśród wędek typu bomb jest także Map Parabolix 10ft Bomb&feeder.Troche cieższy od Drennana ale przepięknie wykończony z o wiele lepszymi szczytówkami.Oba kije sprawdzą sie do szybkościowego łowienia ryb, od uklei do karpi 3kg...Wersje Map SUV 10ft polecam typowo pod komercje-chyba obecnie najlepsza 10ft w cenie 1000zł jaką można kupić.Posiadam wszystkie wersje SUV i to naprawde super wędki.Powyżej to już tylko Daiwy serii Pro,Slr czy Aventusy na Free Spiritach kończąc.
Z ciekawości jak byś miał porównać Map suv do preston supera oczywiście nie wiem czy łowiłeś supera to na co by padło
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #25 dnia: 25.05.2021, 20:52 »
Kolego Bolo,
niepytany napiszę dwa zdania bo mam rzeczonego MAPa (zresztą za rekomendacją kolegi Miklasa któremu nisko się kłaniam) i kilka różnych wersji Super od Prestona - nigdy nie porównuję wędek typu rozmiary przelotek, posadowienie i inne niewątpliwie ciekawe parametry szeroko dyskutowane na forum. Dla mnie wędkarstwo to czerpanie przyjemności i w tej kwestii wygrywa MAP. Prestonowskie Supery (także delikatne SLki), żeby nie było, to bardzo miłe i dobrze wykonane wędki dające sporo frajdy ale MAP jest jakby trochę "inny". Jeśli ktoś ma benzynę we krwi to Prestona porównałbym do pojazdów z Ingolstadt a MAP to jednak radość z jazdy czyli dobra bawarka...

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #26 dnia: 25.05.2021, 21:58 »
Sorry ale nic tutaj nie napisałeś o porównaniu tych wedek. Też mnie interesuje porównanie Suva z Supera odnośnie akcji i mocy jaką mają.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #27 dnia: 25.05.2021, 22:32 »
Sorry ale nic tutaj nie napisałeś o porównaniu tych wedek. Też mnie interesuje porównanie Suva z Supera odnośnie akcji i mocy jaką mają.
Oba dobrze sprawdzą się z większymi rybami.Moc?Dla niektórych moc to Cw kija....Nie tędy droga...
Map ogólnie ma dużo lepszą amortyzację,super elektryczne szczytówki,bardzo sprężysty blank, ale nie lejący.Kapitalnie się nim rzuca.
Ogólnie jeśli ktoś lubi wędki bardzo szybkie to polecam Matrix Horizon Pro lub Shimano Aero x7.Jeżeli coś o bardziej mięsistym blanku z większym zapasem mocy, to Map 10ft SUV sprawdzi się znakomicie.
Dodam jeszcze, że Map w wersji 10ft ma większe przelotki.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #28 dnia: 26.05.2021, 06:56 »
Dzięki panowie za odpowiedz, ale też nie przywiązuje aż takiej uwagi do wielkości przelotek , szczególnie do wędek o zasięgu do 40 m, ważniejsze jak dla mnie jest praca wędziska, rozmieszczenie tych przelotek, sygnalizacja szczytówek oraz przeprost czy amortyzacja. Jak kijem się rzuca, czy jest celny i do jakiej odległości, jakie przeciążenia wytrzymuje typu większy ciężarek czy np. przyłów bonusa 10+ utrzymanie ryby a nie robi co chce itp..
Mi osobiście Supera 10” bardzo pasuje i nie planuje jej wymieniać raczej wymienię optiuma ale zastanawiam się już nad 12” i powoli rozglądam się za alternatywą     
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #29 dnia: 26.05.2021, 08:16 »
Ten SUV 11 jest subiektywnie bardziej rzutny i celny niż SLR 12 (a na pewno przyjemniejszy w holu i kroczka i bonusa) no ale jak ktoś wyżej napisał jest ryzyko że katalogowe porównanie wędek wypadnie inaczej niż subiektywne odczucie amatorskiego użytkownika ;)