Autor Wątek: Podejrzany ponton: PCV grubość 0,9 mm o gramaturze 1200 g/m2  (Przeczytany 2032 razy)

Offline marcin1313

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,

Dziś cały dzień szukam ofert z pontonami i trafiłem na taką ofertę Ponton Storm BT 210 D: https://www.olx.pl/d/oferta/ponton-storm-bt-210-d-wersja-expedition-gwarancja-8-lat-bark-kolibri-CID767-IDKnaw1.html

To co mnie zastanawia to konkurencja w tej cenie nie ma takich pontonów a zwłaszcza gramatura w stosunku do wagi oraz cena.
Dodatkowo nigdzie poza OLX nie ma tych pontonów. Albo te pontony to coś nowego na rynku i konkurencja takich nie produkuje albo to jakiś fake ...

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić autentyczność oferty?

Pozdrawiam
Marcin

Ciapaty

• Gość
Odp: Podejrzany ponton: PCV grubość 0,9 mm o gramaturze 1200 g/m2
« Odpowiedź #1 dnia: 28.06.2021, 14:07 »
Wiem tylko, że Storm produkuje w miarę dobre silniki - chińczyki (jak za te pieniądze)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 28.06.2021, 14:30 »
Jeżeli wygląda za dobrze żeby było prawdziwe to pewnie tak jest.

Offline marcin1313

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28.06.2021, 14:55 »
Zgłosiłem ich do OLX jako oszustów, podajrzane bo nie chcą podać NIP-u, nazwa modelu się nie zgadza. Nazwa ich firmy nie istnieje w Google a mają niby spółkę z o.o.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 28.06.2021, 15:02 »
Mają na OLX bardzo dużo sprzętu wystawionego. Nie podejrzewam, by to byli oszuści. Raczej janusze biznesu. Nawet nazwę spółki z błędem wpisali :facepalm:
Strach u takich kupić, bo jak coś będzie nie tak, to pozamiatane. Nie dogadasz się, niczego nie uzyskasz...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mietox

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 28.06.2021, 15:05 »
Osobiście odradziłbym bym ten typ pontonu w takim rozmiarze.
Niestety jest strasznie mały i używanie go z silnikiem jest uciążliwe.
Pływając na wiosłach też jest ciasno a do wielkoludów nie należę 1,74 m.
Teraz jeżeli miałby to być typ motorowy to brałbym minimum 2,6 m. 

Offline marcin1313

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.06.2021, 17:56 »
Obecnie to mam dylemat bo najczęściej używałbym najmniejszego pontonu do zanęcania, stawiania markerków i czasem zabrać sprzęt i podpłynąć w mniej dostępnie miejsce i łowić z brzegu ponieważ presja na moich wodach PZW jest bardzo wysoka - weekend łowienie praktycznie odpada - 99% miejscowek zajete (Trójmiejskie jeziora). Mieszkam w bloku i mam tylko piwnicę więc każdy wyjazd na ryby to rozłożenie i spakowanie pontonu. Najbardziej pasowałby mi ponton średni dla 2 osób  tylko nie wiem czy warto taki ponton targać aby sobie tylko przez 10min zanęcić, zakładając ze moje wypady byłby w dni robocze po 6h wędkowania. Mam łódkę zanętową razem z echo wartosc okolo (2000zl) którą jeśli sprzedam to miałbym kwotę 2000 zł do wykorzystania. Ze względu na presję sama łódka zanętowa nie jest wystarczająca i tak próbuję znaleźć jakieś najlepsze rozwiązanie. Może kupić 1 ponton turystyczny taki za 200-300 zł do zanęcania i stawiania markerów a jeśli chciałbym więcej popływać to kupić sobie dodatkowo ponton 2 osoby którym brałbym na dłuższe wypady nad wodę. Co myślicie? Z góry dziękuje za rady.

Offline Bitas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 28.06.2021, 20:54 »
Mam dokładnie tą samą rozterke ,potrzebuje pontonu tylko i wyłacznie do wywiezienia paszy do 40 metrów od brzegu.Czytałem posty o pontonach i większość odradza kupowanie ,,carat,,za 200 czy 300 zł ,a z kolei  dalej jest już przeskok do około 1 tyś żeby coś trwalszego kupić.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 28.06.2021, 21:19 »
Bo te ceraty będą spełniać swoją rolę do tego typu spraw. Jednak jak któregoś dnia pójdzie szew albo trafisz na byle gówno pod wodą, to się z tym całym swoim towarem w 15 sekund utopisz :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mietox

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 29.06.2021, 10:21 »
Jeżeli ma to być ponton do szybkiego nęcenia ewentualnie wywożenia zestawów to polecam ponton typu Kolibri K-190.

https://www.rockworld.pl/p,4780,kolibri-k-190-super-light-ponton-karpiowy.html?gclid=CjwKCAjwieuGBhAsEiwA1Ly_nXFqHQcyBYQhhMCKpZMKrAjwbD1IG1p8q6-gVW3ue3DxC86h3pjolxoCw2gQAvD_BwE

Zalety to lekki w transporcie, szybko się pompuje oraz szybko spuszcza powietrze, wytrzymały w stosunku do cerat.
Łatwiej i lżej się pływa niż pontonem typu motorowy, szybciej i łatwiej się składa pakuje do torby.
Minusy przy fali szybciej go znosi trudniej więc jest precyzyjnie położyć zestaw, do montowania silnika czy echo potrzeba dodatkowe akcesoria.

Pontony typu cerata jedyna ich zaleta to cena. Większość jednak trudno się pompuje i spuszcza powietrze.