Autor Wątek: Kołowrotek do wszystkiego - Spro, Ryobi, Okuma?  (Przeczytany 5729 razy)

Offline crash

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotek do wszystkiego - Spro, Ryobi, Okuma?
« dnia: 27.08.2015, 10:29 »
Witam wszystkich,

Wiem, że podobnych postów było sporo ale w wypowiedziach użytkowników brakowało mi konkretów. Było dużo ogólników typu "jestem zadowolony" a nie było informacji dlaczego. Szukam kołowrotka za około 150 zł (niech będzie, że dam 200 za jakieś super cudo) , który spełniałby podstawowe warunki: nie rozpadnie się po roku przy średnim spinningowaniu (będzie pracował razem z dragon thytan light spin 5-25), będzie miał zapasową szpulę (albo chociaż możliwość dokupienia takowej), będzie miał poprawną kulturę pracy. Chciałbym móc też go wykorzystać przy pickerze oraz matchówce. Wiem, że rozrzut użytkowania jest spory ale pomyślałem, że lepiej kupić jeden porządny kołowrotek niż 2 słabe. Kołowrotek ma być w rozmiarze 30. Myślałem o Okumie Avenger, Spro Passion, Ryobi Ecusima. Będę wdzięczny za konkretne informacje dot. wad i zalet ww. lub czekam na inne propozycje. Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Szymon
Pozdrawiam
Szymon

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek do wszystkiego - Spro, Ryobi, Okuma?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.08.2015, 11:34 »
Spro passion/ryobi ecusima rozm 4000 (150zł) + szpula match (40-50zł)

Rozmiar 3000 i 4000 różni się wyłącznie szerokością rozstawu ramion rotora i średnicą szpuli (a do rozm 3000 nie ma szpuli match)

Waga ok 300g , nawój 86 cm na 1 obrót korby - styka i do spina i do spławika i do feedera o ile nie chcemy bić rekordów odległości
fajny bardzo uniwersalny młynek za bardzo rozsądne pieniądze

Plusy:
-łożyska tam gdzie trzeba (rolka, 2x korba, pinion)
-dobry, bardzo precyzyjny hamulec
-korbka skręcana

Minusy
- kasta grafitowa
- niektóre egzemplarze mają średnio spasowane łożysko rolki w stosunku do jego gniazda ( trzeba regularnie smarować gęstym mazidłem)
- brak ślimakowego posuwu szpuli (odpowiedzialnego za lepsze układanie linki)

Mam. Używam, jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Olo

Offline crash

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27.08.2015, 12:28 »
O taką odpowiedź mi chodziło - dzięki wielkie ! Całkiem niezła propozycja. Myślałem o rozmiarze 3000 ale skoro w przypadku passion/ecusima różnica jest tylko w szpuli i rozstawie ramion to warto się zastanowić nad 4000 i dokupić płytką szpulę. Łowię blisko (zarówno spławikiem jak i pickerem) więc nie potrzebuję demona prędkości.  Co prawda zawsze lubiłem mieć zapasową szpulę o takim samym rozmiarze bo łatwiej jest idealnie nawinąć żyłkę po sam brzeg szpuli ale i na to są sposoby :) Do tej pory używałem tanich kołowrotków Okumy i do weekendowego łowienia wystarczały więc myślę, że taka Ecusima pochodzi bez problemów przez kilka sezonów. 
Pozdrawiam
Szymon

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.08.2015, 13:25 »
Używam Ryobi Ecusima do feederów,najstarszy ma trzy sezony i jest wszystko ok,polecam jakość i dobra cena,czasami ale rzadko można jeszcze dostać z zapasową szpulą .
Staś
Klasyczny Feeder

Offline crash

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28.08.2015, 07:27 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wybór padł na Spro Passion 740. Do niego będę polował na płytką szpulę więc w kwocie 200 zł powinienem się zmieścić a kręcioł powinien wystarczyć na lata. Pozdrowienia.
Szymon
Pozdrawiam
Szymon

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28.08.2015, 08:04 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wybór padł na Spro Passion 740. Do niego będę polował na płytką szpulę więc w kwocie 200 zł powinienem się zmieścić a kręcioł powinien wystarczyć na lata. Pozdrowienia.
Szymon
Ja ostatnio zakupiłem na aledrogo taki zestaw za 180 zł (135+45szpula match) +22 za wysyłkę. Jestem zadowolony.
Ps. Jak byś chciał zrobić odwrotnie i zakupić kołowrotek match i dokupić zwykłą szpulę to zapłacisz więcej  170 koł.match+32 zwykła szpula +wysyłka

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #6 dnia: 28.08.2015, 11:04 »
Szymon
Ja ostatnio zakupiłem na aledrogo taki zestaw za 180zł(135+45szpula match) +22 za wysyłkę. Jestem zadowolony.

Jak się spotkamy nad wodą to dasz pomacać :D bo się nas takim zastanawiam. A co z Twoim Drennanem tamten tez match... czy dla syna kupiłeś?
Mariusz
Fishing Fighters Team

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2015, 11:17 »
Mariusz,jak tylko będzie okazja to oczywiście,że dam. Mam go w domu przy innych wędkach,ale przywiozę do Wawy. Mam jeszcze  mały deficyt kołowrotków.