Autor Wątek: Zgoda na podwieszenie światłowodu na słupach energetycznych  (Przeczytany 12524 razy)

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam, sprawa jest taka:

Przez moją działkę przebiega napowietrzna linia niskiego napięcia. Słupa na tej działce nie ma, są one na sąsiednich. Pewna firma będzie kłaść internet światłowodowy napowietrzny na tych słupach i chcą abym podpisał zgodę na podwieszenie kabla. Czy mogę się domagać się jakiegoś "zadośćuczynienia", odszkodowania, służebności?

Trochę czytałem, ale przeważnie stare artykuły i nie wiem jakie są aktualne uregulowania w tym temacie. Ktoś podpowie?

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
Odp: Zgoda na podwieszenie światłowodu na słupach energetycznych
« Odpowiedź #1 dnia: 29.06.2021, 00:29 »
Domagać się możesz i pewnie coś dostaniesz :), zwłaszcza jak to prywatna firma - mój kumpel dostał rok darmowego internetu za kabelki.

Na mojej działce stoją 2 słupy energetyczne i jeden telefoniczny, dowiadywałem się o zadośćuczynienie, to owszem mogę dostać, ale jakieś śmieszne pieniądze nie warte zachodu.
A teraz Tauron ciągnie światłowód w mojej okolicy w "cieniu kabli" - 1,5 - 2 metry pod kablami, weszli na moją działkę, bez pytania, podczas mojej nieobecności i powiesili.... Jak przyjechałem to już wisiał...
U mojego wujka wjechali koparką (widać ślady gąsienic) wykopali rowek wzdłuż płotu na kabel, postawili latarnie na działce i nawet pisemka nie wysłali nie zadzwonili nic...
Gdy przycinali mi drzewka pod kablami to przyszedł Pan i się mnie spytał grzecznie czy ich wpuszczę, czy mają załatwiać nakaz.
Podczas nieobecności - wolna amerykanka.

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 29.06.2021, 11:25 »
Spróbować zawsze można :) ale wydaje mi się, że nic nie dostaniesz. Ta firma od światłowodów będzie płacić za dzierżawę słupa Tauronowi. Dla Ciebie to w zasadzie bez różnicy bo kable i tak wiszą. No chyba, że te światłowody będą nisko, co utrudni Ci np. wjazd itp.

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 29.06.2021, 13:19 »
Przewody nie będą w niczym przeszkadzać,  jeśli nie da się ich zainstalować pod linią żeby uzyskać odpowiednią wysokość (bezpieczny dystans) do ziemi (różne wysokości dla drogi, pola, wjazdów etc.), zainstalują je powyżej. Nie liczyłbym na żadne odszkodowania, zadość uczynienia itp. Jeśli ich nie wpuścisz na działkę, pociągną światłowód dookola i jak naciągną, przewody będą wisiały ładnie nad. No chyba że masz działkę obsadzoną w wysokie drzewa, wtedy inna rozmowa. Będą musieli przejść przez twoja działkę żeby pociągnąć światłowód lub linkę wstępną między słupami, ale żadnych inny prac prowadzić nie będą.

Offline hithlum

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 29.06.2021, 13:34 »
Kodeks Cywilny, Służebność przesyłu.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 29.06.2021, 14:10 »
Jeste w branży ponad 20 lat. Własność rzecz święta. Kolega dobrze sugeruje służebność - żądać kasy to sie należy właścicielowi . Jesli nie zapłacą nie wyrazić zgody na zabudowę infrastruktury.

Ps. najlepiej mieć działke czystą bez kabli pod lub na ziemnych lub innych istalacji przesyłu ( jak dlamnie tylko przyłacza własne) - bo jak wam będa przeszkadzały - zycze powodzenia w przebudowie....

Do samowolnych naruszeń terenu - wzywać policje za bezprawne naruszenie własności bez zgody.
Co ważne uważnie czytać co podpisujecie w zgodach...
Maciek

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #6 dnia: 29.06.2021, 14:34 »
Niestety zostały PRLowskie przepisy i ta służebność jest tylko w 80%. To znaczy że w pewnych granicach bez niszczenia maja prawo wejść na teren i ciągnąć kable. Gdyby tak każdy mówił nie to 50% kraju była by bez prądu.  Fakt że wjeżdżać bez powiadomienia właściciela i niszczyć nie mogą i za to powinno się ich zgłosić niech płacą za szkody.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 29.06.2021, 14:45 »
sekatorek :'( :P :facepalm: :-X ??? >:O :-X :-* ;D

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 29.06.2021, 15:34 »
Niestety zostały PRLowskie przepisy i ta służebność jest tylko w 80%. To znaczy że w pewnych granicach bez niszczenia maja prawo wejść na teren i ciągnąć kable. Gdyby tak każdy mówił nie to 50% kraju była by bez prądu.  Fakt że wjeżdżać bez powiadomienia właściciela i niszczyć nie mogą i za to powinno się ich zgłosić niech płacą za szkody.

Nie ma nikt prawa bez twojej zfody nic zrobic na twym terenie. Jesli chodzi o nowa inwestycje.
Jesli masz zastana infrastukture to tez wymaga zgody.

Co do budowy sieci tak jak pisałem jeste w branży i budujemy infrastrukture polecam zapoznac sie z prawem własnosci i prawem budowlanym.
Bez zgody właściciela wszystko jest nie legalne.
Swiadoność ludzi jest żadna.
70% infrastruktury w pl jest wybudowana nie legalnie mówię przed rokiem 1989.

Remont sieci tez wymaga zgody jeśli chodzi o dobudowe.
Inna sprawa awaria istniejacego tu budowac mozna to co bylo.
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 29.06.2021, 15:37 »
sekatorek :'( :P :facepalm: :-X ??? >:O :-X :-* ;D
A potem: Selektorek, ratuj! ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 29.06.2021, 17:11 »

Nie ma nikt prawa bez twojej zfody nic zrobic na twym terenie. Jesli chodzi o nowa inwestycje.
Jesli masz zastana infrastukture to tez wymaga zgody.

Co do budowy sieci tak jak pisałem jeste w branży i budujemy infrastrukture polecam zapoznac sie z prawem własnosci i prawem budowlanym.
Bez zgody właściciela wszystko jest nie legalne.
Swiadoność ludzi jest żadna.
70% infrastruktury w pl jest wybudowana nie legalnie mówię przed rokiem 1989.

Remont sieci tez wymaga zgody jeśli chodzi o dobudowe.
Inna sprawa awaria istniejacego tu budowac mozna to co bylo.

Poczytaj proszę specustawę gazową.Żadne zgody właścicieli nie są potrzebne.Czasowo ogranicza się prawo własności.Pozdrawiam :)
Andrzej Lisowski

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 29.06.2021, 17:36 »
Prawo własności obowiązuje wtedy, gdy masz podatek od gruntu uiścić. Potem działa tylko do czasu, gdy państwa nie interesuje ani twoja działka, ani nic, co znajduje się pod nią i nad nią.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #12 dnia: 29.06.2021, 17:49 »
Wyobrażacie sobie sytuację że każdy właściciel musi zgodzić się na budowę wodociągu albo innego gazociągu :) Zwłaszcza na terenach byłego zaboru rosyjskiego gdzie działki mogą mieć po kilka/kilkanaście metrów szerokości i będzie ze 200 takich obok siebie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 29.06.2021, 19:16 »
I jak to na sigu bywa.... mądry , najmądrzejszy. Szkoda coś pisać.
Ale uspokoje was w pracy mamy biuro projektowe z kilkunastoma projektantami z uprawnieniami z branży.
I uwieszczie mi wszystko co napisałem to real.
A wasze historie nie pokrywają się z realem.
Co do spec ustawy możliwość wprowadzenia prac na inwestycji ma wojewoda bez zgody właściciela...ale odszkodowania po cenach ustawowycn muszą wypłacić.
Maciek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 29.06.2021, 19:24 »
Wyobrażacie sobie sytuację że każdy właściciel musi zgodzić się na budowę wodociągu albo innego gazociągu :) Zwłaszcza na terenach byłego zaboru rosyjskiego gdzie działki mogą mieć po kilka/kilkanaście metrów szerokości i będzie ze 200 takich obok siebie.

W większości jest to robione w pasie drogowym, wtedy nie pytają o zgodę bo to nie Twoje. Miałem kilka razy doświadczenie i nawet jak chcieli wjechać na działkę na której stoi słup i przeprowadzać jakieś naprawy to dostawałem oficjalne pismo.