Autor Wątek: Wakacje - zatory na trasach - ostrzeżenia  (Przeczytany 1618 razy)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Wakacje - zatory na trasach - ostrzeżenia
« dnia: 29.06.2021, 19:21 »
Wakacje za progiem.
Tych, którzy wybierają się do Międzyzdrojów, Świnoujścia lub pobliskich miejscowości nad morzem chcę ostrzec:
jadących z Dolnego Śląska i ogólnie z południa Polski, trasą S3 i potem A6/S3 nad morze, czeka bardzo niemiła niespodzianka w okolicy węzła Szczecin-Kijewo. Od 2-3 lat (psic!!!  :facepalm: ) trwa tam remont trasy A6 (totalna rozpierducha i bezsens). Korki sięgają 10-20 km zarówno w kierunku nad morze, jak i znad morza. O ile jeszcze da się przejechać w kierunku nad morze, to powrót na południe, w okolicach węzła Szczecin-Kijewo będzie katastrofą.
Gorąco polecam znaleźć inną, może dłuższą, może nie tak wygodną trasę, która ominie wspomniany węzeł.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wakacje - zatory na trasach - ostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: 29.06.2021, 20:42 »
Nie dobrze, pod koniec lipca tam się wybieram ...
Trzeba będzie jakoś to pieroństwo objechać.
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 29.06.2021, 21:03 »
A jak jest teraz z bramkami na autostradach? Muszę jakąś apkę instalować czy coś takiego? Podobno już nie trzeba stać w tych kretyńskich kolejkach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 29.06.2021, 21:17 »
Nie dobrze, pod koniec lipca tam się wybieram ...
Trzeba będzie jakoś to pieroństwo objechać.
Przeżywałem to w zeszłym roku. Z Dziwnowa do Szczecina (ok.85km) jechałem (a raczej toczyłem się) 2,5 godziny :facepalm:. Po opuszczeniu tego piekiełka, pozostałą trasę do domu (ok.350km) zrobiłem w 3,5 godz., więc nic więcej nie trzeba dodawać :-\.
Prawdopodobnie na początku sierpnia również się tam udam, więc będzie trzeba znaleźć inny szlak. Dzięki Tadek za ostrzeżenie :thumbup: :beer:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 30.06.2021, 08:36 »
w tamtym roku na odcinku Międzyzdroje - Szczecin stałem w korkach po 1 h w obie strony, tyle da się przetrwać

a w tym ma być gorzej, szukam juz innej trasy żeby ominąć ten Kijowy Kijewo Szczecin
;)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 30.06.2021, 18:45 »
Nie radzę też wbijać się w miejskie odcinki (te "równoległe" do trasy A6) na południe i na północ od Szczecina. Szczecin jest od kilku lat tak rozkopany, że szybciej jest poruszać się wpław Odrą. Najlepiej nauczyć się latać.

Tak już poważnie, to trzeba znaleźć trasę na wschód od S3 i A6 na odcinku od Gryfina do Goleniowa (ewentualnie węzeł Kliniska Wielkie lub Rzęśnica [droga 142]). W tych miejscowościach można spokojnie zjechać/wrócić z/na trasę A6 i S3. Przeprawa przez Stargard też może być ryzykowna przez remonty dróg/ulic.

Dopiszę jeszcze, że wspomniany nieszczęsny węzeł Szczecin-Kijewo można spokojnie przejechać w dni robocze (nie weekend) pomiędzy godziną 20:00 a 5:00.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos