Autor Wątek: Pomóc w wyborze wędziska Trabucco vs Flagman  (Przeczytany 2769 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Pomóc w wyborze wędziska Trabucco vs Flagman
« dnia: 30.06.2021, 09:12 »
Cześć!
Temat jakich wiele z cyklu "nieprzespane noce wędkarskie". Mam taki dylemat, szperałem bardzo dużo szukając feederka, zostałem przy 3 propozycjach oscylujących w okolicy 400 złotych (flagmany nawet za równe 400, trabucco troszkę ponad)

TRABUCCO INSPIRON FD COMPETITION STILL 360 - 75g
Flagman Mantaray Elite Feeder 3,3m 75g
Flagman Mascot Feeder 360 80g

Potrzebuję kijka do metody, zazwyczaj ładuję podajnikami zazwyczaj 30g+ towar, czasem 40 g + towar. Głównie łowię na komercjach i jak wiemy, dobrze, chciałbym żeby przytrzymała dosyć pewnie bonus, którzy zdarza się dosyć często. W chwili obecnej posiadam dwa świetne kije opium v2 i genesisa pro mf do 60g (też dzięki Wam!), jednak chciałbym wskoczyć półkę wyżej. O mascot znalazłem szczątkowe informacje, troszkę więcej o dwóch pozostałych, jednak wiadomo, że człowiek nie myśli racjonalnie przy takich wyborach stąd też proszę Was drodzy forumowicze o wszelką pomoc :D 8)
Plum

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pomóc w wyborze wędziska Trabucco vs Flagman
« Odpowiedź #1 dnia: 30.06.2021, 13:19 »
Bierzesz coś innego pod uwagę czy tylko te 3 ?

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 30.06.2021, 13:35 »
Wszystkie chwyty dozwolone, jeżeli ktoś jest w stanie polecić mi coś jakościowo lepszego jestem otwarty na propozycje :)

Patrzyłem jeszcze na recenzowanego przez Ciebie FineMax od by Dome, do tego kołowrotek Fine Carp 4000 lub Pro Method Feeder 5000 bym dołożył i myślę, że mógłby być z tego całkiem przyjemny zestaw również.
Plum

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.06.2021, 15:17 »
Fine Max mogę szczerze polecić mega kij jak za te pieniądze jeśli potrzebujesz zapasu mocy, mi jedynie nie pasuje 3sklad. Osobiście nie jestem fanem kołowrotków firm które ich nie produkują. Ja bym poszedł w Shimano lub Daiwe, sam używam Stradic FL MHG do tej wędki. Z ciekawych propozycji możesz zobaczyć Colmic NEXT ADVENTURE 3,3 ale nie wiem jak teraz z dostępnością. Preston Monster są ciekawe i Daiwa Serii Nzon S.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 30.06.2021, 15:21 »
Super, bardzo dziękuje za propozycję. Dziś posprawdzam co i jak. Dam znać co najbardziej mi przypasowało.

Najbardziej widzi mi się Daiwa, Preston i Colmic jest słabo dostępny. Nad daiwą muszę podumać czy method feeder czy light feeder.
Plum

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 30.06.2021, 19:19 »
Posiadam Trabucco inspirona 12ft do 90gr i jestem bardzo zadowolony ,ale używam go pod klasyka mniej metoda,pod metodę zakupiłem Trabucco sygnum txl stillwater 11ft 90gr i ten patyk polecam z czystym sumieniem ,świetne wykonanie ,cienki smukły blank  ,progresywna akcja i spory zapas mocy ,z młynków zerknij sobie  na Daiwe Fuego lt 4000 lub Excelera lt 4000 będziesz pan zadowolony ;)

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 30.06.2021, 19:58 »
i takie fachowe odpowiedzi się ceni 8) dzięki za pomoc. W kołowrotki widzę, że daiwy w tej półce cenowej nie mają sobie równych więc trzeba się poddać trendowi ;D

Czy ten Sygnum wypada lepiej na tle  SELEKTOR XS SUPREME FEEDER?
Plum

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 30.06.2021, 20:13 »
Selektora nawet nie macałem, więc nie pomogę niestety :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 30.06.2021, 20:17 »
fajnym kijem pod metodę jest też Browning argon 2 method feeder 11ft i cenowo przystępnym https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/70649-browning-argon-20-feeder-m-330m-20-75g.html

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #9 dnia: 30.06.2021, 22:20 »
Mam Mantaray Elite Feeder 3,3m 75g i dobrze mi się nim łowi na metodę. O ile Opium ma akcję bardziej paraboliczną (mam wersję 3,6 m) to Mantaray ma bardziej szczytową, lepiej i celniej się nim rzuca, łatwiej zapanować nad większą rybą ale, że jest sztywniejszy, bardziej trzeba uważać na ryby w ostatniej fazie holu.
Szklana szczytówka nie nadaje się za bardzo do tej wędki ale węglowe są ok. Jeśli komuś nie przeszkadza brak przelotki na pierwszym składzie to polecam.
Jakbyś chciał wydać trochę więcej to polecam  wędkę Carp Pro Rondel Carp Feeder 3.3 m 60 g można go dostać https://www.glinywedkarskie.pl/shop/carp-pro/2594-carp-pro-rondel-carp-feeder-33m-60g.html, chociaż chwilowo jest niedostępny. Kupiłem go w lutym 2019 na stoisku Flagmana i naprawdę nie żałuję. Oceniam go, subiektywnie oczywiście, dużo wyżej od Mantaray.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Matthis

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #10 dnia: 30.06.2021, 23:01 »

Inspiron Commercial Carp 340 MH - powinien cie zadowolić. Cena ok 450pln.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 30.06.2021, 23:27 »
Ten Carp Pro Rondel Carp Feeder 3.3 m 60 g wydaje się być bardzo ciekawą propozycją. Faktycznie trochę więcej, ale może jednak warto dozbierać ;) Robiłeś jakąś recenzję ? zapytam glin czy w ogóle będzie jakakolwiek opcja, że ten kij jeszcze się pojawi. Mantaray też mam za dosyć dobrą cenę, bo jestem z Gdańska i mamy sklep żako, który sprzedaje flagmany. Te Trabucco też jest niezłą opcja.
Plum

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #12 dnia: 01.07.2021, 00:21 »
Gdybyś się zdecydował zwiększyć trochę budżet to zerknij w kierunku Tubertini TBR Lake Strong 330 albo 360. To dwuskłady. Kozackie kije o pięknym progresywnym ugięciu. Mam wersję 300 cm, ale chyba dokupię sobie jeszcze 360...

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 01.07.2021, 11:38 »
Od kolegi Tomka z forum wpadł temat Garbolino Essential Method 10' 60g używanego, więc chyba się na niego pokuszę ;D
Plum

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 01.07.2021, 14:07 »
Kupiłem ww. Garbolino + daiwa exceler 4000. Temat do zamknięcia i bardzo dziękuje wszystkim za pomoc 8) :D Jesteście najlepsi!
Plum