Autor Wątek: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)  (Przeczytany 12149 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)
« Odpowiedź #15 dnia: 08.07.2021, 06:45 »
45 gr potrzebuję aby czasem machnąć powtarzalnie gruntówką 3,0m na 60 metr.
Podajnikiem 35gr była już loteria :/.

L.M.

60m,powtarzalnie i do tego kijkiem 3m.
Nic z tych trzech pojęć nie trzyma się kupy.
A tu widzę konkretna rozmowa się toczy.

Trochę powagi...

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #16 dnia: 08.07.2021, 10:57 »
Cześć Michał.

Masz rację, 3m i 60m dystansu wymagają sporego wysiłku, dlatego padła opcja Aventusa Distance 11'(cw90, więc można machać i dalej w razie potrzeby), z tym że nikt chyba tej wędki nie ma.

Na filmach z liderami GURU, łowione są płoteczki wersją distance 13' i mówią że wszystko git...
Jedyna moja wątpliwość, to czy Distance 11' nie będzie zbyt pałowaty.

L.M.

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #17 dnia: 08.07.2021, 11:13 »
W porównaniu do tego co masz to będzie.
Niewielu jest też wędkarzy którzy po wyborze sprzętu potrafią przyznać że chybili i frajda względna, zwłaszcza przy takich szalonych kwotach.
Może poczekaj aż ktoś kto ma SLR 11ft skomentuje, ten „Twój” Aventus to raczej trochę wody upłynie zanim będą realne opinie użytkowników.
Podobno telewizja kłamie ;)

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 08.07.2021, 11:18 »
W porównaniu do tego co masz to będzie.
Niewielu jest też wędkarzy którzy po wyborze sprzętu potrafią przyznać że chybili i frajda względna, zwłaszcza przy takich szalonych kwotach.
Może poczekaj aż ktoś kto ma SLR 11ft skomentuje, ten „Twój” Aventus to raczej trochę wody upłynie zanim będą realne opinie użytkowników.
Podobno telewizja kłamie ;)

Adam, wyczuwam delikatną ironię ;-).
Fakt, że bardziej finezyjnie i miękko niż na Ultra Light Mini być nie może - stąd moje obawy o finezyjność kolejnego patyka, który ma być nieco mocniejszy.

Nie upieram się na aventusa...o ile się nie przekonam, pewnie zakończę na Aco Plus, i obniżę gramaturę do 35gr - wówczas powinienem się zmieścić.

L.M.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #19 dnia: 08.07.2021, 12:33 »
Cześć Michał.

Masz rację, 3m i 60m dystansu wymagają sporego wysiłku,

Mi się wydaje nierealne, przy 3,3 możliwe, że też niedostępne dla większości osób. Jednak dystans zmieni się dość sporo jeśli założysz podajnik 30 czy nawet 45.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 08.07.2021, 13:31 »
Dobra, zamówione:
1x Wędka Guru Aventus Distance Feeder 11FT
1x Wędka Drennan Acolyte Plus Feeder 11FT

Jedno z powyższych zostanie w domu.
Jutro powinno być u mnie.

L.M.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #21 dnia: 08.07.2021, 13:38 »
Mam tego Acolyte, jest genialny ale czy jest on aż takim dystansowcem? Nie mam co prawda takich umiejętności i doświadczenia jak Ty, ale pierwsza przelotka jest stosunkowo mała, choć na dość wysokiej stopce. Ja sobie dodatkowo domówiłem szczytowke 1 oz bo w zestawie masz 2oz, 2,5 oz i 3 oz. Ja mam na punkcie delikatnych szczytówek fiksa i ta 2 oz była zbyt sztywna dla mnie. :beer:

Co do samych kijów, to jak pewnie zauważyłeś przy okazji wcześniejszego modelu Drennan ma doskonałą jakość i dla mnie każdy z ich modelu, Red Range, Puddle Chucker czy właśnie Acolyte ma super wygląd i piękną pracę :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #22 dnia: 08.07.2021, 13:50 »
Nie zdziwię się jak wygra acolyte+, dla mnie ta guru i daiwa slr to sztywne pały na karpie 5+ kg. Do połowu na PZW, gdzie sporadycznie masz bonusa 5+ kg to polecam acolyte i sphere.

Offline ju-rek

• Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 08.07.2021, 15:19 »
Ja mam na punkcie delikatnych szczytówek fiksa i ta 2 oz była zbyt sztywna dla mnie

Też, myślałem, że najlepsze są jak najdelikatniejsze szczytówki. Teraz łapię na 2.5oz i wyżej. Po pierwsze, lepiej się rzuca na większe odległości, po drugie - przy łapaniu na metodę i poprawnie zbudowanym zestawie i ułożeniu wędki (podparcie przy pierwszej przelotce od kołowrotka), brania są zawsze dobrze widoczne i zdecydowane. Delikatne to przy łapaniu ma ochotkę i klasyku. Ale każdy łowi jak chce. :D

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #24 dnia: 08.07.2021, 15:50 »
Cześć Michał.

Masz rację, 3m i 60m dystansu wymagają sporego wysiłku, dlatego padła opcja Aventusa Distance 11'(cw90, więc można machać i dalej w razie potrzeby), z tym że nikt chyba tej wędki nie ma.

Na filmach z liderami GURU, łowione są płoteczki wersją distance 13' i mówią że wszystko git...
Jedyna moja wątpliwość, to czy Distance 11' nie będzie zbyt pałowaty.

L.M.

Nie każdy kij 3.6m ,da powtarzalny dystans 60m ,bez względu na warunki,to co dopiero 3.3m ,nie mówiąc o 3m wykałaczce.

Kiedyś już to pisałem.
Dł 2.7m : do 30m
Dł 3m: 20-35m
Dł 3.3m : 35-50m
Dł 3.6m : 45-65m
Dł 3.9m : 60m-80m
Dł 4.2m : 80m+

To oczywiście wartości uśrednione,ale najbardziej realne i komfortowe dla każdej z długości. Są wędki bardziej rzutowe,ale to przedział od dł.3.6m.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 08.07.2021, 20:00 »
Nie zdziwię się jak wygra acolyte+, dla mnie ta guru i daiwa slr to sztywne pały na karpie 5+ kg. Do połowu na PZW, gdzie sporadycznie masz bonusa 5+ kg to polecam acolyte i sphere.

Byłoby dobrze aby Aco wygrał, ponieważ cena Ave jest dzika.
Ale jak wygra Ave to zostanie Ave ;-).

L.M.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 08.07.2021, 23:17 »
Ja mam na punkcie delikatnych szczytówek fiksa i ta 2 oz była zbyt sztywna dla mnie

Też, myślałem, że najlepsze są jak najdelikatniejsze szczytówki. Teraz łapię na 2.5oz i wyżej. Po pierwsze, lepiej się rzuca na większe odległości, po drugie - przy łapaniu na metodę i poprawnie zbudowanym zestawie i ułożeniu wędki (podparcie przy pierwszej przelotce od kołowrotka), brania są zawsze dobrze widoczne i zdecydowane. Delikatne to przy łapaniu ma ochotkę i klasyku. Ale każdy łowi jak chce. :D

Zawsze nad wodą staram się używać najlżejszych koszyków i podajników na jakie sobie mogę pozwolić. Stąd często wybór pada na 15 gramowe i 20 gramowe karmniki. Przy szczytówce 2 oz i więcej praktycznie nie wykonalne jest używanie takich małych gramatur. Stąd w wędkach Acolyte dokupiłem sobie szczytówke 1 Oz, a w Puddle Chucker mam cały przekrój od 0,5 oz wzwyż. I na szczęście szklane :)

P. S. No i łapie blisko, max 40 metrów od brzegu, dużo częściej bliżej. Mój koronny dystans to... 3 metry od brzegu :D tutaj 0,5 oz mus, a całą grę robi proca.... :beer:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline ju-rek

• Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 08.07.2021, 23:42 »
Mój koronny dystans to... 3 metry od brzegu :D tutaj 0,5 oz mus ...
To jakie ty ryby łapiesz, że widzisz brania dopiero na szczytówce 0.5oz? A co do gramatury koszyka, nie potrzebuję max napinać szczytówki, aby zobaczyć branie, jest to bardziej napięcie żyłki, a branie i tak będzie widoczne przy samo zacięciu ryby. Pamiętasz zasadę method feeder - "siedź na rękach"? Łowienie na klasyka, a łowienie na metodę to dwa inne podejścia do tematu.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 08.07.2021, 23:49 »
Nie chodzi o widoczność brań, ale to, że jak rzucam podajnik 5 metrów w bok, i 3 metry od brzegu to wyznaje zasadę by robić to możliwe najciszej. Stąd wybór pada na bardzo lekkie podajniki, dodatkowo często mam 50 cm od podajnika ciężarek typu łezka (przelotowo), na ogół 5 gramów, by dociążyć ostatni odcinek żyłki i unikać obcierek.

Wtedy szczytowke 0,5 oz szklana dociągam max 2 milimetry. Całkiem się to nie źle sprawdza bo pustych brań nie odnotowuje ;) zasady są zasadami, ale zdarzało mi się że delikatne, prawie nie do zauważenia ruchy szczytówka okazywały się na końcu medalowymi sztukami. Myślę że każdy z nas potrafi odpowiednio zareagować i ma nosa do tego :beer: :)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #29 dnia: 09.07.2021, 16:11 »
Mam Acolyte+ 11ft, SLR 11ft I Tournament Pro 11ft.

Najbardziej uniwersalny jest Pro.
Patyk z kosmosu, łowienie linów I płoci jest przyjemne.
Pod bonusem nie klęka. Super celnie I łatwo się nim rzuca
Minus dla mnie to cena szczytówki. Te są delikatne, ja już mam składzik kikutów.

Acolyte daje niesamowitą frajdę z holu. 45m rzuca bez problemu( tournament pro może więcej), co do bonusów to takie 5kg bez problemu, większe robią co chcą.

Slr to kij którym najwięcej łowie. Małych ryb nie spina, ale trzeba holować po woli, frajdy w tym żadnej. Ożywia się pod rybami 2kg+, dyszki jemu niestraszne. Na zawodach łowiłem powtarzalnie na 65m przy długości 3.3m, na prywatnym łowieniu rzucałem na 70m. Taki wół roboczy bez zbędnej finezji.

Daiwa zapowiedziała nowe SLRy, może nie będą aż tak pałowate jak poprzednie.