Autor Wątek: Jaki fotel, jaka wędka - głupie pytania początkującego  (Przeczytany 3929 razy)

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Jaki fotel, jaka wędka - głupie pytania początkującego
« Odpowiedź #15 dnia: 11.07.2021, 17:36 »
Ja na F3 łowię bez podnóżka jakieś 1.5 roku.
Siadałem na zestawach z podnóżkami i jeżeli nie wchodzimy z zestawem w wodę to nie widzę jakiejś wielkiej różnicy na plus z podnóżkiem.
Póki co nie myślę o zakupie.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.07.2021, 18:00 »
Jeśli chodzi o wygodne i pewne rozstawienie wędek to zdecydowanie na tył dwie podpórki wkręcane w ziemię a do nich Guru Reaper albo eleganckie zamienniki za 1/4 ceny :
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-podporka-mistrall-butt-grip-long-nose-55mm-9609578427
Takie same oferuje też Traper (paskudny zielony) albo Match Pro (czerwone).
Z przodu spoko są haldorado, ale nadal się też wiele innych, szukaj takich z których ryba nie zsunie Ci wędek :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline ManiekPiekary

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 11.07.2021, 18:12 »
Ja na F3 łowię bez podnóżka jakieś 1.5 roku.
Siadałem na zestawach z podnóżkami i jeżeli nie wchodzimy z zestawem w wodę to nie widzę jakiejś wielkiej różnicy na plus z podnóżkiem.
Póki co nie myślę o zakupie.

Nie przeszkadzają w użytkowaniu długie nogi F3 ? :) Nie mogę się zdecydować między F2 a F3 ....

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 11.07.2021, 18:21 »
Mam szalone 170cm wzrostu czyli fotel jest dość nisko i nogi mocno wystają ale absolutnie mi nie przeszkadzają. Szczerze mówiąc nie chciałbym żeby były krótsze.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 11.07.2021, 19:05 »
Im masz dłuższe nogi, tym mniej podnóżek Ci potrzebny. On jest potrzebny do tego, że jak masz stromy brzeg, to żeby Ci nogi w powietrzu nie dyndały. Im osoba niższa, tym bardziej potrzebuje podnóżka. I na odwrót.

Oczywiście nie jest to jedyna zaleta posiadania podnóżka na stromym brzegu, ale on w ogóle nie jest potrzebny na brzegu płaskim, gdzie siedząc na fotelu, masz normalnie grunt prosty pod nogami.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ManiekPiekary

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 11.07.2021, 19:46 »
Decyzja podjęta , F3 bez podestu ale za to z pokrowcem zamówiony :) jutro jadę odebrać :) teraz pytanie co z feeder armem przy braku podestu ? Są jakieś godne polecenia , żeby ograniczyć drgania ? Ewentualnie co myślicie o tych dwóch pomysłach :
 1. Podpórka wbijana w ziemię z połączona z fotelem łącznikiem fi25 dla usztywnienia i do tego feeder arm a dolnik wędki na przedniej nodze fotela.
 2. Wysoka podpórka wbijana w ziemię i na to jakiś dobry grzebień a dolnik na przedniej nodze również z dobrym uchwytem.

Co o tym myślicie , chyba ,że sami macie jakieś sprawdzone rozwiązania ?

A tak z innej beczki , na ile wędek przy feederze/methodzie ? Jedną czy dwie ? :)

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 11.07.2021, 22:49 »
Feeder Arm - jedyne zastosowanie to jak bedziesz lowil z pomostu albo z kamienistego nasypu jaki czesto zdarza sie na zbiornikach zaporowych. Jak tylko mam mozliwosc to korzystam z podporek. Kup sobie porzadne grube podporki z koncowka w ksztalcie swidra (Mikado ma takie). Feeder arma mozesz sobie zawsze zakupic pozniej jak uznasz ze podporki to za malo. Kazdy feeder arm w mniejszym czy wiekszym stopniu sie trzęsie a szczególnie jak jest podczepiony do krzesla.

Offline Thompson

« Odpowiedź #22 dnia: 11.07.2021, 23:03 »
Ilosc wedek - kazdy uzytkownik ma wlasne preferencje. Przy lowieniu na lowiskach komercyjnych szczególnie 2 wedki przy dobrych braniach to wiecej z tego bedzie problemu niz pozytku. Na ogol na komercjach uzycie 2 wedek  na poczatku sesji daje mozliwosc szybszego zorientowania sie na jakim dystansie zeruja ryby. Potem uwazam ze dalszych zalet brak (chyba ze startujesz na zawodach wtedy to co innego 2 wedka sluzy jako back-up albo zaklipsowana jest na inny dystans)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #23 dnia: 12.07.2021, 00:24 »
Podpórka > feeder arm. Proponuje zainwestować w porządne podpórki Prologic Tele Power Bankstick. Wbijesz je wszędzie (wkręcisz). Nie gną się i są cholernie solidne. Co do ilości wędek to zależy. Z początku można sobie fajnie wybadać dystans/towar. Jeśli natomiast ryba bierze na wszystko i brania są często to dwie wędki powodują sporo problemów. Jeśli wędkujesz z kolegą to pół biedy a jak sam no to zaczynają się schody.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline ManiekPiekary

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 12.07.2021, 06:54 »
Podpórka > feeder arm. Proponuje zainwestować w porządne podpórki Prologic Tele Power Bankstick. Wbijesz je wszędzie (wkręcisz). Nie gną się i są cholernie solidne. Co do ilości wędek to zależy. Z początku można sobie fajnie wybadać dystans/towar. Jeśli natomiast ryba bierze na wszystko i brania są często to dwie wędki powodują sporo problemów. Jeśli wędkujesz z kolegą to pół biedy a jak sam no to zaczynają się schody.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, proponujesz ,żeby wbić podpórkę i do niej przykręcić feeder arm ?
Jeśli dobrze zrozumiałem, to sama sobie utrzyma feeder arma czy dobrze ją polączyć łacznikiem z krzesłem ? 😊

Offline Thompson

« Odpowiedź #25 dnia: 12.07.2021, 07:20 »
Sugeruje zaczac od podporek sesje wedkarska. Feeder arm stosowac tam gdzie podporek nie mozna zastosowac (wbic w stanowisko do lowienia). Kazdy feeder arm zamocowany do krzesla bedzie sie trzasl wiec   Podporka >  a potem dlugo dlugo feeder arm.

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 12.07.2021, 07:35 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, proponujesz ,żeby wbić podpórkę i do niej przykręcić feeder arm ?
Jeśli dobrze zrozumiałem, to sama sobie utrzyma feeder arma czy dobrze ją polączyć łacznikiem z krzesłem ? 😊

odpuść sobie feeder arm, kup lepiej 2 dobre, sztywne podpórki i nie będziesz się denerwował, że coś się buja, trzęsie i telepie przy każdym oddechu na krześle. jak będziesz miał łowiska, gdzie zastosowanie podpórek nie jest możliwe (beton, kamienie, stromy brzeg) to wtedy kupisz feeder arm. Ja używam feeder arm tylko wtedy, gdy nie ma innej możliwości.

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #27 dnia: 12.07.2021, 07:45 »
Ostatnio kupiłem na alledrgogo bo nigdzie nie mieli Bantisticki Prologica i są świetne, jak jest gdzieś bardzo twarde podłoże to mają
 taki mały trzpień poprzeczny ( na kształt litery T) łatwiej się wkręca. Tu jest to pokazane. Są w rozsądnej cenie sztywne z mocną śrubą na końcu i wiele rozmiarów do wyboru.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #28 dnia: 13.07.2021, 12:16 »
Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zerknij na to ogłoszenie (i ogólnie na tego sprzedawcę)

https://www.olx.pl/d/oferta/fotel-wedkarski-f5r-st-ze-stolikiem-i-podporkami-CID767-IDFhTkA.html

Za te pieniądze super zestaw na start 8)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline ManiekPiekary

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 13.07.2021, 13:05 »
Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zerknij na to ogłoszenie (i ogólnie na tego sprzedawcę)

https://www.olx.pl/d/oferta/fotel-wedkarski-f5r-st-ze-stolikiem-i-podporkami-CID767-IDFhTkA.html

Za te pieniądze super zestaw na start 8)

Właśnie do tych państwa jadę po cuzo 😊 nie chce podchodzić do tematu tak ,że na start dobre a potem wymienię 😊 wolę od razu kupić coś na dłużej 😊