Autor Wątek: Karta graficzna do PC. Co i czy warto teraz kupić?  (Przeczytany 3459 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Wypadłem z obiegu sprzętowego kilka lat temu. Musiałem się wdrożyć w marcu kiedy potrzebowałem złożyć blaszaka. Z racji wtedy panujących niedoborów kart graficznych i ich chorych cen w grafiki się nie zagłębiałem i włożyłem leżącego w szufladzie leciwego GTX660 który do pracy jest dla mnie wystarczający. Jednak dzieci chcą pograć w gry i ta karta bywa za słaba.
Jest na rynku jakaś karta ktora pozwoli pograc w wysokich detalach i nie trzeba wydać na nią
Procek 10400, 16GB Ram, 1TB Ssd, mobo teraz nie pamietam ale dosyć mocny model. No i monitor 21:9 144 wiec moc potrzebna. Jest co kupić nie wydająd dużo czy jeszcze trzeba czekać na unormowanie rynku?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Karta graficzna do PC. Co i czy warto teraz kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.08.2021, 15:53 »
Znajomi mówią, że ceny dalej kosmiczne, choć trochę spadły bo Bitcoin w Chinach ma problemy.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 03.08.2021, 15:57 »
Właśnie przez koparki kryptowalut się taka chora sytuacja zrobiła.
Karty które powinny kosztować z 1600zl kosztują po 3-4 tysiące... Ale podobno ciut ceny spadły. Nie do tych właściwych ale ciut.

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.08.2021, 16:35 »
Ceny dalej zaporowe mimo ze wszedzie slychac ze niby spadaja. gtx 1660 ktora 2 lata temu nowa kosztowala 1200zl dzis do tej pory kosztuje ponad 1,7- 2k zł. Bardziej oplaca sie kupic konsole niz komponenty do PC.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 03.08.2021, 16:49 »
Niestety konsola u mnie była kilka lat temu i po pierwszym zachwycie potem stała przez 3 miesiace nie ruszana wiec poszla pod młotek.
Karta graficzna przyda sie rowniez mnie w blaszaku do edycji video itp wiec tylko do blaszaka szukam optimum.

Online Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 03.08.2021, 16:54 »
chyba to sie wydaje w miare rozsadna propozycja przy obecnych cenach https://www.x-kom.pl/p/660886-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-2060-twin-x2-6gb-gddr6.html
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 03.08.2021, 22:48 »
Ciekawe jak z kulturą pracy a konkretnie z głośnością wiatraków. Bo o ile w czasie kiedy moc karty jest wykorzystywana ewentualny hałas jest zrozumiały o tyle w iddle podczas pracy nazwijmy to biurowej czy ogladania filmu ważne dla mnie jest by nie było karty słychać bo blaszaka mam dobranego tak że go nie słychać nawet w nocy w cichym pokoju.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.08.2021, 23:07 »
Ja bym jeszcze poczekał z zakupem. Mój już nienajmlodszy RX 570 kosztuje więcej niż jak kupowałem nową. Może koło października ceny trochę spadną.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 04.08.2021, 01:07 »
Mnie się jakoś bardzo nie spieszy. Kilka miesięcy w razie co wytrzymam by kupić coś rozsądnego w równie rozsądnej cenie. Myślałem, że może już ceny spadły ale jak widzę jeszcze  nie jest to właściwy pułap. Sąduje więc rynek by wybrać kilka mideli na które się będę czaił 😁

Online Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 04.08.2021, 06:27 »
Ciekawe jak z kulturą pracy a konkretnie z głośnością wiatraków. Bo o ile w czasie kiedy moc karty jest wykorzystywana ewentualny hałas jest zrozumiały o tyle w iddle podczas pracy nazwijmy to biurowej czy ogladania filmu ważne dla mnie jest by nie było karty słychać bo blaszaka mam dobranego tak że go nie słychać nawet w nocy w cichym pokoju.
Zakresem wentylatorow na karcie mozna namipulowac przy pomocy malych programow co od wielu lat czyniłem bo aktualnie mam pełnego custom loopa.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 04.08.2021, 09:38 »
Niestety nie każdą każdą da sie sterować w kwestii wentylatorów.
Przekonałem się o tym boleśnie ponad 10 lat temu kiedy to kupilem sciagana na zamowienie o ile pamietam Geforce 7950 czy jakoś tak. Kosztowała kupę kasy a hałasowała nawet w iddle.
Od tego czasu wolę się upewnić :)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #11 dnia: 04.08.2021, 09:43 »
Ja uważam, że lepiej od razu wziąć coś kulturalnego zamiast później się męczyć w regulację.

Ja póki co mam wysłużone 4670k z 16gb ale chyba już niedługo nadejdzie moment który zmusi mnie do wymiany procka, mobo i ramu.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 04.08.2021, 09:47 »
Bitka nie kopie się na graficznych. ETH jak najbardziej. Zaraz wchodzi hardfork London i IEP 1559, który potwornie ograniczy górnikom zyski. Bardzo jestem ciekaw, jak to wpłynie na ceny kart.
Radzę chwilkę poczekać. Oczywiście będą się musiały jeszcze magazyny z drogiego towaru wyprzedać, żeby sklepowe ceny wróciły do normy, ale używki mogą trafić na rynek szybko, jak kopanie przestanie być tak opłacalne, jak teraz. A przestanie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 04.08.2021, 11:59 »
Niestety nie każdą każdą da sie sterować w kwestii wentylatorów.
Przekonałem się o tym boleśnie ponad 10 lat temu kiedy to kupilem sciagana na zamowienie o ile pamietam Geforce 7950 czy jakoś tak. Kosztowała kupę kasy a hałasowała nawet w iddle.
Od tego czasu wolę się upewnić :)
ta rodzina kart to niezle grzalki ja geforcowe fermi :) Zreszta obudowa tez jest nie bez znaczenia dla calej kultury pracy PC ale to juz rozbudowany temat
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #14 dnia: 04.08.2021, 12:02 »
Ceny raczej będą stabilne i nie ma co liczyć na powrót do cen msrp. Jeśli kupować, to teraz, zanim ludzie zaczną myśleć o świętach. Na powrót do normalności można liczyć najpewniej przy premierze rtx z serii 4000, czyli pod koniec 2022. Mnie padł rtx 2070 i też zmuszony byłem do wyciągnięcia leciwego gtx 660. Do edycji video najlepiej wykorzystać nvenc od Nvidii i jeśli masz budżet, to najlepszym wyborem będzie teraz zakup rtx 3070ti z zablokowanym kopaniem crypto i mocą podchodzącym pod 3080.
Jeśli jednak budżet ograniczony, to szukaj rtx 3060ti, lub poczekaj na rx 6600xt (tu już mowa o rozdzielczościach full HD). Ceny rtx ti ze względu na ograniczony hashrate są podobne do wersji bez ti.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Marcin