Autor Wątek: Nowe ceny zanęt Sonubaits  (Przeczytany 25055 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Nowe ceny zanęt Sonubaits
« Odpowiedź #150 dnia: 09.11.2021, 18:18 »
Witam, piszecie że używacie zanęt DB a używał ktoś innej polskiej marki Winner ?

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #151 dnia: 09.11.2021, 18:20 »
Tak wiem to porównanie Mercedesa z matizem pod względem jakości aczkolwiek nie widziałem różnicy na wodach pzw w ilości łowionych ryb, na komercji ma może to większe znaczenie :P

skoro na pzw nie ma ryb, to i różnicy nie zobaczysz :D

Offline Sothan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #152 dnia: 09.11.2021, 18:45 »
Też uważam, że na wielu wodach zanęta ma znikome znaczenie i nie ma się co tak nią ekscytować. Zbyszek Studnik łowi na "przeciętne" zanęty i ma bardzo dobre wyniki. Widziałem na YT kilku dobrych angielskich wędkarzy, którzy polecali na leszcze zwykłą bułkę tartą nasączoną melasą. Mi osobiście też wielokrotnie sprawdził się lepiej mielony chleb tostowy od markowych zanęt. Jeśli ktoś wierzy, że dobrze połowi tylko na Sonu to oczywiście nie mogę mu tego zabronić ale o wiele ważniejsze jest miejsce, wkładka i precyzja.

Zgadzam się w 100 % to samo chciałem napisać,  to tak samo jak ktoś myśli że wedka za 2 tys złowi więcej niż na wedke za 200 :D

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #153 dnia: 09.11.2021, 19:19 »
Takiego stwierdzenia nie widziałem ale wędka za 2 tyś właściwie obsługiwana może przełożyć się na większość ilość wyholowanych ryb z uwagi na lepsze kompozyty, lepsza pracę, itp itd.

Choć to raczej zabawki dla zawodowych wędkarzy lub majętnych pasjonatów :beer: :D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Sothan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #154 dnia: 09.11.2021, 19:24 »
Takiego stwierdzenia nie widziałem ale wędka za 2 tyś właściwie obsługiwana może przełożyć się na większość ilość wyholowanych ryb z uwagi na lepsze kompozyty, lepsza pracę, itp itd.

Choć to raczej zabawki dla zawodowych wędkarzy lub majętnych pasjonatów :beer: :D

Przesłanie było takie że to nie wędka i zanęty łowią ryby, a że mają lepsza pracę te droższe itd. wiadomix ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #155 dnia: 09.11.2021, 19:39 »
Nie sprzęt łowi ,tylko ten który zna wodę i potrafi zlokalizować ryby :beer:

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #156 dnia: 09.11.2021, 19:43 »
A wtedy cokolwiek wrzucisz i masz branie ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #157 dnia: 09.11.2021, 19:44 »
A wtedy cokolwiek wrzucisz i masz branie ;)
Dokładnie ;) :beer:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #158 dnia: 09.11.2021, 20:23 »
Nie sprzęt łowi ,tylko ten który zna wodę i potrafi zlokalizować ryby :beer:

Też nie do końca prawda, tak samo jak z Sonu, że ono jest nie wiadomo jakie, tak samo jak sprzęt, kulki, pellety itd itd...
Ot łowienie, to połączenie tego wszystkiego w spójną całość-dobranie sprzętu, do łowionych ryb, do tego dobra zanęta, odpowiedni towar, poznanie (wstrzelenie się) w miejsce przebywania ryb, doświadczenie w postaci celności, czasu i ilości podawania (nęcenia). A i tak to wszystko tylko przybliża do sukcesu, ale go nie gwarantuje, bo można zejść o blanku "bo nie biorą" ;D

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #159 dnia: 09.11.2021, 21:29 »
O ile co do sprzętu to się zgodzę. Dobry wędkarz potrafi zaciąć i wyholować więcej ryb na ordynarny sprzęt niż kiepski wędkarz topowym sprzętem. Do tego, czym nęcimy w feederze, bym się nie zgodził. Przy klasyku grę robią konkrety w środku koszyka, zanęta jest zwykle używana, jako rozpraszacz konkretów i zapychacz boków koszyczka. I tu spożywka może się sprawdzić. Użycie samej spożywki może się zakończyć efektem, co najwyżej takim, jak w moim avatarze.
Inaczej jest przy metodzie, gdzie zawartość podajnika jest często ważniejsza niż sama przynęta. Ryba musi podejść do podajnika i chcieć zassać jego zawartość. Tutaj dobra zanęta z mączką rybną i dobrym pelletem gra rolę.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #160 dnia: 09.11.2021, 21:58 »
O ile co do sprzętu to się zgodzę. Dobry wędkarz potrafi zaciąć i wyholować więcej ryb na ordynarny sprzęt niż kiepski wędkarz topowym sprzętem. Do tego, czym nęcimy w feederze, bym się nie zgodził. Przy klasyku grę robią konkrety w środku koszyka, zanęta jest zwykle używana, jako rozpraszacz konkretów i zapychacz boków koszyczka. I tu spożywka może się sprawdzić. Użycie samej spożywki może się zakończyć efektem, co najwyżej takim, jak w moim avatarze.
Inaczej jest przy metodzie, gdzie zawartość podajnika jest często ważniejsza niż sama przynęta. Ryba musi podejść do podajnika i chcieć zassać jego zawartość. Tutaj dobra zanęta z mączką rybną i dobrym pelletem gra rolę.
Tylko dalej to nic może nie zmienić jak będzie towar w złym miejscu leżał. Wędkowanie to szereg powiązanych detali ze sobą, a nie pojedyńcze cechy. Widać to doskonale nad wodą, zawsze na kilku-kilkunastu wędkarzy porządnie połowi tylko promil.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #161 dnia: 09.11.2021, 22:18 »
Wątek jest o zanętach, więc piszą o wpływie tej cechy na skuteczność brań. Nie deprecjonuję wpływu innych czynników na skuteczność. Dla mnie ta cecha jest dość kluczowa. Daje mi sporą przewagę nad innymi wędkarzami na łowisku.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #162 dnia: 09.11.2021, 22:20 »
Tak piszecie o tych co myślą, że drogi sprzęt sam łowi, ale ja w życiu takiej wypowiedzi na tym forum nie widziałem. Ba, użytkownicy drogiego sprzętu nie kwestionują skuteczności łowienia na tani. W drugą stronę widzę mnóstwo zarzutów i żółci. Skąd to się bierze wytłumaczy mi ktoś z tych krytyków ?

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #163 dnia: 10.11.2021, 08:21 »
Wątek jest o zanętach, więc piszą o wpływie tej cechy na skuteczność brań. Nie deprecjonuję wpływu innych czynników na skuteczność. Dla mnie ta cecha jest dość kluczowa. Daje mi sporą przewagę nad innymi wędkarzami na łowisku.

Oczywiście jest to kluczowy element, ale zwracałem uwagę, że tylko w połączeniu z pozostałymi czynnikami, sam w sobie nie znaczy wiele, na zasadzie dasz laikowi najlepszą z zanęt i nie połowi. Po prostu wszystko składa się jako całość i to daje efekt. Dwie różne osoby z różnym doświadczeniemw  danej technice łowienia, na tą samą zanętę różnie połowią. W przypadku metody kluczem będzie jeszcze kolor i wielkość tego co na włosie, wielkość haka/grubość przyponu i punktowość łowienia/dobrze obrane miejsce pod methodę.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #164 dnia: 10.11.2021, 08:36 »
Tak piszecie o tych co myślą, że drogi sprzęt sam łowi, ale ja w życiu takiej wypowiedzi na tym forum nie widziałem. Ba, użytkownicy drogiego sprzętu nie kwestionują skuteczności łowienia na tani. W drugą stronę widzę mnustwo zarzutów i żółci. Skąd to się bierze wytłumaczy mi ktoś z tych krytyków ?
Nie wiem skąd to wynika, być może z obserwacji na łowiskach? Fakty są bezsprzeczne:
1. Ani drogi ani tani sprzęt sam nie łowi.
Obserwacje (biorąc pod uwagę łowienie feederami):
Moda i wpływ reklamy-tu chyba nie ma co się oszukiwać, na łowiskach doskonale widać gonitwę za nowinkami zarówno sprzętowymi jak i w technikach łowienia. Łowcy prześcigają się w nowościach, markach etc. To jest fakt. Natomiast tym , którym nie zależy na tym, lub nie mogą sobie pozwolić na takie wydatki na sprzęt może to w jakiś sposób przeszkadzać i komentują.
Osobiście uważam, że nie ma w tym nic złego, bo tak wygląda postęp, wśród tej najdroższej półki też jest sporo bubli jak w półce średniej, niskiej czy całkiem budżetowej, więc nie ma się o co napinać. Wędkarstwo ma dawać radość, zabawki również, sam często zmieniam sprzęt, po prostu się nim bawiąc, by mieć ogląd czym się różnią "w boju" dane sprzęty.
Generalnie temat można przyrównać do samochodu-samochód za 2, 20, 200 tys, 2 mln robi taką samą robotę, wiezie z pkt A do B, no i pewnie nikt na tym forum nie pogardziłby furą za 200 tys czy 2 mln, ale z różnych powodów takowych nie mamy, często z powodu ograniczeń finansowych jeździmy tańszymi autami, które również spełniają nasze wymagania.
Ale jak to mawiają wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, ja jeszcze jedną rzecz zauważam, że chłopaki z topowym sprzętem mają też wiele ograniczeń, których Ci ze średnim czy tanim często nie mają, a mianowicie należą do różnych teamów, grup sprzętowych, są ograniczeni marką, którą chcąc nie chcąc mają chwalić bo mają z tego profity, lub (co gorsze) często Ci mający top sprzęt to wędkarze jeżdżący non stop po zawodach, a wtedy parcie na wynik jest spore i Ci ludzie zatracają tę radość z łowienia w ciszy, spokoju, bez napinki na rzecz wyników, tabelek, nagród.
Także swoją drogę wędkarską niech każdy sam sobie wyznacza. Feederowanie i tak jest stosunkowo niedrogim hobby w porównaniu do innych technik, czy rodzajów hobby (lotninctwo, łowiectwo etc).