Autor Wątek: Metoda z długim przyponem  (Przeczytany 19363 razy)

Offline Bambs

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Metoda z długim przyponem
« dnia: 31.08.2015, 11:41 »
"Ludzie którzy mają o tym pojęcie"
LUK już ktoś o tobie wspomniał w filmiku.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Metoda z długim przyponem
« Odpowiedź #1 dnia: 31.08.2015, 15:23 »
Rzeczywiście, autor pomysłu zasługuje na uznanie :thumbup:
Właśnie dzięki takim ludziom techniki wędkarskie się rozwijają.

Rozmiarem, elastycznością i sposobem założenia tej gumki można sobie dopasować siłę, przy której przypon się rozwinie.

Ja nie poluję na duże karpie na metodę, ale myślę, że jeśli bym polował (w szczególności przy dalekich rzutach), to bezdyskusyjnie chroniłbym podajnik materiałem PVA. Nawet łowiąc na małych odległościach, mniejszymi podajnikami, nie mam pewności, że podajnik dociera do dna cały z towarem. Cały czas robię różne eksperymenty. Rozmawialiśmy nawet z Lukiem na temat eksperymentalnej wyprawy na akweny z bardzo dużą przejrzystością wody. Zaopatrzeni w odpowiedni sprzęt do nagrywania pod wodą, moglibyśmy przeprowadzić testy z użyciem metody właśnie.

Osobiście uważam, że w wielu przypadkach nasz towar odpada od podajnika przy uderzeniu zestawu o wodę. Dlatego jestem zwolennikiem bardziej kleistych miksów, mocnego nabijania i chowania przynęty wewnątrz.
Łowiąc duże karpie na dużych odległościach, z pewnością - jak wspomniał kolega na filmie - pakowałbym całość do materiału PVA.

Z uwagi na to, że film ten jest opisem ciekawej modyfikacji zestawu do metody postanowiłem przenieść wątek do działu "Grunt" i pozwoliłem sobie na modyfikację tematu.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31.08.2015, 15:40 »
Co do testów z podajnikami na czystych wodach  nawet miałem zaproponować Grendziowi,żeby takowy przeprowadził. Ale on teraz spinning ma w głowie
Ze względu na mały poziom wody nie jestem w stanie zapełnić basenu (zbiornik 40m3 do przetrzymywania ryb na handel)na działce i prędko to nie nastąpi.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #3 dnia: 31.08.2015, 15:53 »
Byłoby super. My to myśleliśmy o wyprawie do Irlandii :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 31.08.2015, 20:45 »
Brzmi interesująco. Na pewno sprawdzę to w najbliższym czasie. Lubie sprawdzać nowinki wędkarskie nad wodą, dzięki temu czasem sam na coś wpadnę :)
Tomek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 31.08.2015, 20:48 »
Pomysł z pva dobry, ta gumka też, ale nie sprawdzi się tak, jak myśli autor.
Po pierwsze nie jest prawdą, że samozacięcie następuje przy minimum 70 g, miejsca legenda i każdy z nas to wie. Po drugie niech autor spróbuje podnieść za haczyk ten podajnik, gdy ma już przypon "zgumkowany". Podejrzewam, że przypon zacznie się wysnuwać z gumki już przy jakichś 20-30 gramach. Oczywiście do samozacięcia dojdzie, ale autorowi trochę się to wszystko pomieszało.

Ja też zauważyłem, że jednym z powodów spinek jest wiszący blisko pyska ciężarek. Teraz robię tak, że nie blokuję przyponu w podajniku, ale stosuję przed podajnikiem dwa soperki zwykłe spławikowe. Zestaw nadal jest na sztywno, ale każde szarpnięcie ryby przesuwa mi podajnik wraz ze stoperkami. Przeważnie po holu znajduje się on jakieś 30-50 cm od haczyka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 31.08.2015, 22:01 »
Rzeczywiście, w podajnikach np. Drennana/ESP łącznik siedzi wyjątkowo mocno.
Ale już w podajnikach Prestona siedzi tak w sam raz. Umożliwia on samozacięcie, a potem podajnik może się uwolnić. M.in. dlatego wolę te podajniki Prestona właśnie.

Jeśli jednak chodzi o b. duże gramatury, to chyba trzeba zdać się rzeczywiście na ESP.
Można jedynie spróbować zaadoptować jakiś inny łącznik.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 31.08.2015, 22:29 »
Koledzy a podajniki z gumką np. Guru X-Safe Method Feeder Large nie rozwiązuje tej kwestii odległości podajnika od ryby. :)
Robert

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 31.08.2015, 22:30 »
Filmik ciekawy, muszę o tym pomyśleć.
Stosowałem różne przypony na średnie karpie o długości od 7 - 18 cm (bez gumek). Długość przyponu, nie karpia. ;)
Przy ESP 56 g najbardziej mi się sprawdzają te ok. 16 cm
Ale w następnym roku będę testował dalej.
;)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #9 dnia: 31.08.2015, 22:41 »
Koledzy a podajniki z gumką np. Guru X-Safe Method Feeder Large nie rozwiązuje tej kwestii odległości podajnika od ryby. :)
Ja podejrzewam, że karpiarze muszą mieć o wiele cięższe podajniki niże te w ofercie Guru i pewnie stąd wybierają ESP.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #10 dnia: 31.08.2015, 22:43 »
Taka guma w podajniku to świetny patent. Rybie jest o wiele trudniej pozbyć się podajnika, ale niestety taka gumka jak każda inna lubi czasem pęknąć przekonałem się o tym ostatnio na własnej skórze. Patent o którym mówi kolega w filmie robi poprostu taka samą robotę jak podajnik z guma. Mateo ma rację, że jeśli po zacięciu łącznik wyskoczy z podajnika to nawet jak ryba trzepie głową na boki nie pozbędzie się podajnika. Ja przy Drennanie i Esp poszedłbym w inna stronę i spróbował ciut opiłować łącznik żeby nie trzymał się tak mocno
Jožin z bažin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #11 dnia: 31.08.2015, 22:50 »
Można by jeszcze spróbować zrobić tak, żeby żyłka przechodziła przez środek gumy. Byłoby to dodatkowe zabezpieczenie w przypadku zerwania się gumy :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 31.08.2015, 22:51 »
W tamtym roku stosowałem Drennan 25g, 35g i 45g. W tym Drennen 45g i ESP 56g i mam pewniejsze zacięcia. Rzuty najczęściej 30-60 m, głębokość do 2 m. Wydaje mi się, że przynęta dociera na dno. Przynętę chowam w koszyku, dociskam średnio mocno, ale zauważyłem, że przy zbyt kleistych zanętach mam mniej brań. Raczej wolę żeby zanęta rozpoczęła pracę dość szybko.
;)

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #13 dnia: 31.08.2015, 22:59 »
Można by jeszcze spróbować zrobić tak, żeby żyłka przechodziła przez środek gumy. Byłoby to dodatkowe zabezpieczenie w przypadku zerwania się gumy :)
To jest świetny pomysł muszę kupić taki gumowy amortyzator i spróbować uratować podajnik w sposób o którym piszesz.
Jožin z bažin

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 31.08.2015, 23:48 »
Zamiast żyłki polecam plecionkę (przetestowałem).  :-[
Robert