Autor Wątek: Pytanie odn. wędziska Colmic Next Adventure Power Feeder  (Przeczytany 5960 razy)

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
Witam wszystkich. Aktualnie jestem na etapie kompletowania od podstaw sprzętu do method feeder. Szukam wędziska 3m. cw. do 35, 40gr. Główne łowiska: kanały, komercje, oraz sporadycznie rzeka Tamiza, głównie w spokojnych miejscach blisko brzegu(na rzekę jako główne wędzisko kupię inne, to ma służyć jako drugie). Ryby typowe: Leszcz, Lin. Wędka ma być delikatna, a zarazem musi dysponować sporym zapasem mocy( przyłów w postaci karpi- powyżej5kg na komercjach).Po lekturze forum wybór padł na :  Colmic Next Adventure Power Feeder Fishing w wersji 10ft (3m) cw.do 35gr
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Colmic-Next-Adventure-Power-Feeder-Fishing-Rod-9ft-10ft-11ft-12ft-13ft-/281784323709?var=&hash=item419ba78e7d
W związku z tym chciałem się zasięgnąć wszelkich opinii Kol. wędkarzy w związku z tym kijem. Inne propozycje również mile widziane.
Ponadto chciałbym od razu nabyć jakiś solidny kręcioł i tu chciałbym się zdać na Wasze sugestie, propozycje. Budżet na kołowrót ok 500zł.
Za wszelkie opinie i porady z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Pytanie odn. wędziska Colmic Next Adventure Power Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 31.08.2015, 18:31 »
Witaj.
Co do wędek się nie wypowiadam bo używam innych.
Natomiast przesiadłem się z kołowrotka Shimano 4000 Oceanic na Daiwe Team Match/Feeder 4012 i różnica jest ogromna.
Praca hamulca pod rybą, rotor, kabłąk i spasowanie części to bajka.
Ten model ma dodatkowo grubszą oś główną.
W zestawie zapasowa aluminiowa szpula.

Mogę go polecić, co prawda musiał byś dołożyć ok 100 pln ale moim zdaniem warto.

Pzdr.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #2 dnia: 31.08.2015, 19:15 »
Co do Tem Daiwy całkowicie zgodzę się z przedmówcą ,kołowrotek pierwsza klasa .Mam i używam przy feederku do 80 gr.tylko rozmiar mniejszy :

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5627749093&reco_id=cdf5d3ca-5000-11e5-b58c-fa163e04f6e2&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9

Mam też kilka Japońców w swojej kolekcji i powiem że ten kołowrotek w niczym im nie ustępuje. Tutaj masz filmik jak maszynka sprawuje się pod rybką:

Maciek

Offline Greg

« Odpowiedź #3 dnia: 31.08.2015, 19:25 »
Dziękuję za odpowiedzi :beer: Teraz mam dylemat, bo już byłem prawie zdecydowany na zakup Shimano Aero Feeder 4000 FA , a tu Panowie zabiliście mi ćwieka tą Daiwą ;D.Oczywiście budżet w wypadku Shimano jeszcze bardziej przekroczony, ale bardziej zależy mi na jakości. Raczej na pewno wybiorę coś między tymi dwoma.
Co do pickera, to bardzo mało informacji o tym Colmicu w necie i chyba trzeba będzie zostać beta-testerem ;D, gdyż innej opcji na dzień dzisiejszy nie mam.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 31.08.2015, 21:36 »
Poczytałem o tym wędzisku Colmica i muszę powiedzieć, że wygląda na kawał dobrego kija.

Tutaj chyba on w wersji 70 g

Nieprawidłowy link: vimeo
Co do kołowrotków, to myślę, że zarówno Team Daiwa, jak i Shimano Aero to naprawdę dobre kołowrotki i będziesz zadowolony.
Ciekawy jest model Daiwy TD-X z przednim hamulcem połączonym z przyciskiem do szybkiego zdejmowania szpuli. Coś, co zastosowano również w Prestonie PC-R Competition.

Z kolei Shimano Aero oferuje znacznie powiększoną szpulę, reduktory do szpuli oraz o wiele większy nawój żyłki = 104 cm.
Osobiście niedawno kupiłem drugiego takiego Shimańca :) Niestety, nowe ceny są już nieco wyższe niż te z początku roku :(
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Greg

« Odpowiedź #5 dnia: 31.08.2015, 22:41 »
Dzięki Mateo za odpowiedź. Szczerze mówiąc zaintrygował mnie ten kij... a zresztą 5 minut temu został zakupiony, wersja 300cm cw.35g ;D, więc jak to mówią : już po zawodach :D załączam jeszcze jeden filmik jaki znalazłem:
Nieprawidłowy link: vimeo
Teraz kwestia kręciołka. Skłaniam się ku Shimano Aero Feeder 4000 FA, lecz myślę też o  Shimano Baitrunner X-Aero 4000FA. Za pierwszym przemawia mniejsza waga, a za drugim wolny bieg(nocki) Przełożenie w Baitrunnerze mniejsze, niż w feederze- nie wiem czy liczyć to in plus, czy minus :-\

Offline Greg

« Odpowiedź #6 dnia: 02.09.2015, 20:04 »
Dzisiaj przyszedł Colmic. Na pierwszy rzut oka wędzisko bardzo starannie wykonane, bardzo lekkie. Po złożeniu i kilku wymachach- oczywiście na sucho, w pokoju sztywne, akcja szczytowa. Od razu można zauważyć duży zapas mocy, tym bardziej że wędzisko jest opisywane jako parabolik. W komplecie 3 szczytówki: 1/2oz, 1oz, 1.1/2oz.To na razie tyle. Woda i rybki obnażą prawdę :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 02.09.2015, 21:44 »
No to ciekawe jak się będzie nim łowiło.
Liczyłeś na pełniejsze ugięcie?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Greg

« Odpowiedź #8 dnia: 03.09.2015, 17:02 »
Myślałem ze będzie bardziej kluskowate, ale jestem pozytywnie zaskoczony. Będzie sie lepiej rzucało. Zdecydowałem sie w końcu na kołowrotek - wybór padł na Shimano Feeder. Wczoraj zamówiłem +resztę osprzętu, oczywiście to co polecane na forum :)
Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk