Witam serdecznie oto wędka Flagman Sherman Pro New Generation i jej krótka prezentacja, oraz porównaie z Zemexem IronFeeder 12ft cw70g.
Tu link do Zelmera:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=19977.msg535743#msg535743Wędka zapakowana w całkiem fajny i dość gruby pokrowiec, który posiada osobną kieszonkę na tubę ze szczytówkami.
Nie jest to tak pancerny pokrowiec jak w przypadku Zemexa IronFeeder 12ft cw 70g i Zemex ma lepszą tubę na szczytówki.

Wędka posiada lakierowany blank wyposażony w 16 przelotek w tym 5 przelotek powiedzmy typu K. Dolnik to kompozycja korka i pianki eva w kształcie zaoblonego trójkąta. Uchwyt bez zbędnych wodotrysków.
Ogólnie szata graficzna i bez oczojebnych elementów, napisów mało i małe, co osobiście mi się bardzo podoba. Dla porównania Zemex Iron.. niema lakierowanego blanku i tu przepaństwa jak dla Mnie to plus i przewaga nad Flagmanem, bo tak lubię.

Na początek suche dane producenta.
Długość 12ft. czyli 3,6m
Długość transportowa: 126cm
Ilość składów: 3
Cw 70g
Akcja progresywna
Waga: 196g a u Mnie zważona 208g
Szczytówki 3sztuki: 0,75oz, 1,5oz, 2oz średnica 2,2mm

Lecim dalej:
Grubość blanku zaraz przy uchwycie to: 12,3mm czyli blank cieńszy jak w Zelmerze 13,5mm.
Przelotka startowa: 15mm czyli to samo co w Zemex różni się kolorem bo czarna.
Przelotka szczytowa 2,2mm czyli o 0,2mm większa niż w Zemexie.
Dolnik po całkowitym rozkręceniu uchwytu: 57cm i tu jest to samo co w Zemex

Dolnik do stopki kołowrotka 49cm

Odległość rantu szpuli do przelotki startowej: 58cm ( Tu przy innym nawijaku będzie ciutek inaczej )

Teraz tzw wyważenie z tym samym kołowrotkiem co był przy Zemexie.

Jest widoczna różnica z Zemexem.
Ugięcie statyczne przy szczytówce 0,75oz: i podajniku 15g

Ugięcie statyczne przy 250g plus podajnik 15g przy szczytówce 0,75oz:

Od takie suche i macane dane

teraz może takie widoki na szczytówkę 0,75oz:
Leszcz ze 25cm.
Jesiotrek może ze 4 może 5kg oczywiście za płetwę.
Ugięcie z holu owego jesiotra.
Wnioski i spostrzeżenia:
Flagman:Kijek bardzo czuły. i są w sprzedaży szczytówki 0,5oz w cenie oscylującej koło 20pln.
Kijek o przyjemnym głębokim ugięciu, co powoduje, że średnie rybki holuje się z niebywałą przyjemnością.
Czy akcja progresywna to nie do końca się zgodzę, Jak dla mnie to coś pomiędzy progresem a parabolą...ale Ja to kompletny kalosz w tej dziedzinie.
Da się celnie rzucać podajnikiem 15g plus towar na odległość 45m dalej to już ciężko i rozrzut jak ruska artyleria.
Kijek, który będzie znakomicie sprawdzać się przy klasyku, ale na razie łowiłem tylko metodą...klasyk niebawem
Kij ma zapas mocy i poradzi sobie z nieco większym przeciwnikiem, ale nie dojechałem jeszcze gdzie jego max.
Zelmer:Porównując go z Flagmanem o tym samym cw, to tu kijek znacznie sztywniejszy i szybszy. Był test porównawczy z tymi samymi kołowrotkami i żyłkami i podajnikami na odległości 45m i tu Zelmer jak snajperka... a i dalej radzi sobie dobrze i myślę , że 60m ogarnie z pewną powtarzalnością
Cw 70g jest raczej mocno przesadzone, bo akcja tej wędki przypomina flagmana sherm...New... ale z cw 100g
Kijek raczej pod rybki "średnie" i większe...tu bonusy są do ogarnięcia. Na razie największa rybka do jesiotr o wadze coś koło 8kg oczywiście za płętwę, bo jak może być inaczej i karpik 5kg, który wyjechał z wody jak rusek po gorzałę.
Jakby dobrać delikatniejszą szczytówkę byłby to wyśmienity kij pod szybkościowe łowienie chlapaków.
Ja Zelemera będę używać do metody na średnie odległości i rybki do 7kg
Flagman będzie pod bliskie dystanse i do klasyka.