Postanowiłem wstawić swoją recenzje tytułowej wędki. Być może moje wypociny komuś ułatwią wybór podczas zakupu
Shimano Beast Master Commercial FeederDługość: 3.35 m , 11´
Ciężar wyrzutu: 70 g
Masa: 180 g
Ilość sekcji: 2 , Dwa górne elementy wraz z węglową szczytówką. Do wyboru mamy : 1.5 oz, 2.5 oz
Ilość przelotek: 16
Długość transportowa:Akcja: Semi -parabolik
Wędka w komplecie wraz z dwoma rzepami i materiałowym pokrowcem.
Jestem posiadaczem tego kija od początku sezonu 2015. W mojej ocenie to wędka do połowu średnich i dużych ryb. Łowiąc leszcze do 50 cm , karpie 1.5-2 kg wędka już bardzo fajnie przenosi zrywy ryb podczas holu. Dając wędkarzowi sporo radości. Dodatkowo jest wyczuwalny jeszcze spory zapas mocy który moim zdaniem spokojnie sprosta dużym rybą na łowiskach komercyjnych.
Krótka charakterystyka kija: Mocny ,sprężysty a zarazem smukły delikatny blank. Ładnie wykończona i opisana. Naprawdę nie ma do czego się przyczepić. Dolnik korkowo-piankowy. Dodatkowo pianka specjalnie wyprofilowana do dłoni wędkarza. Ciężar wyrzutu producent określa na 70 g. Ja dotychczas stosowałem koszyki 30-40 g wypchanę zanętą. Starałem się nie przekraczać zalecanych paramterów. Nie twierdzę również że nie można użyć większych gramatur ( nie sprawdzałem) . Łowiąc z klipem przy zarzucaniu wędka świetnie amortyzuje opad koszyka do wody.
Wyważenie: Obecnie przy tej wędce używam kołowrotka Okuma Salina 4000 o masie 370 g i powiem że jest on nawet troszkę za ciężki. Ciągnie delikatnie dolnik w swoją stronę. Myślę że kręciołek o masie 340/350 będzie idealnie wyważał wędkę. W moim opisie zamieściłem niewielki test graficzny ,ukazując charakterystykę ugięcia wędki. Do testu użyłem części szczytowej o krzywej ugięcia 1.5 oz. Na końcu żyłki zawiesiłem strunowy woreczek który kolejno obciążałem ciężarkami o gramaturach: 25,50,70,90,115,150,500gr. Wyniki przedstawiam następująco:
25 g
50 g
70 g
90 g
115 g
150 g
500 g
A tutaj sama wędka w całej okazałości:
Wymiary dolnika :
Pokrowiec:
Wyprofilowany dolnik:
Podsumowując : Z mojej strony jeden wielki pozytyw. Wędka spełnia wszelkie moje oczekiwania. Mam nadzieję że posłuży mi dłuższy czas i wraz z nią pobije swoje rekordy

Powyżej link do filmu, gdzie włoski wędkarz łowi właśnie tym kijem.