Autor Wątek: Shopee.pl platforma typu AliExpress  (Przeczytany 125821 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Shopee.pl platforma typu AliExpress
« Odpowiedź #765 dnia: 12.01.2023, 11:44 »
No a nie ? Ryby zjedli, skrettinga wykupili ;D
Dzierżno uzależnia

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #766 dnia: 12.01.2023, 11:51 »
i do Odry nasrali... ;D No ale fakt, trochę szkoda. Cieszę się, że chociaż wydoiliśmy sporo na starcie kampanii :D Nadal żałuję, że zamiast robić reklamy nie przeznaczyli tego hajsu na kupony! :D
Plum

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #767 dnia: 12.01.2023, 12:32 »
I to jeszcze tak durne reklamy. Szło się porzygać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #768 dnia: 12.01.2023, 15:38 »
Niestabilnym krajem się staliśmy i jesteśmy niegodni shopee...
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/shopee-tlumaczy-czemu-wychodzi-z-polski/css5h1b

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #769 dnia: 12.01.2023, 15:49 »
Ktoś jeszcze wierzy w to że Allegro zostało założone przez jakiś dwóch ujaranych pinglarzy :D ??
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #770 dnia: 12.01.2023, 15:52 »
Ktoś jeszcze wierzy w to że Allegro zostało założone przez jakiś dwóch ujaranych pinglarzy :D ??
To znaczy?
Krwawy Michał

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #771 dnia: 12.01.2023, 15:57 »
Jakimś dziwnym trafem platformy, które mają potencjał by Allegro przerzuć, połknąć i wydalić nawet to zauważając tego faktu, uciekają z naszego rynku.

A już tekst:
  "Biorąc to pod uwagę, a także fakt utrzymującej się znacznej niepewności makroekonomicznej tego regionu, która zaburza ocenę możliwości rozwoju w perspektywie długofalowej, zdecydowaliśmy się na zakończenie naszej działalności w Polsce" – wyjaśnia platforma, która jeszcze niedawno temu chciała podbić nasz rynek.
Firma dodaje, że teraz zamierza się skupić na "rynkach Azji i Ameryki Łacińskiej".

to jakieś mistrzostwo świata :D :D :D Ameryka Łacińska i stabilność :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #772 dnia: 12.01.2023, 16:00 »

Ujaranych jak ujaranych, ale młodych zapaleńców? Czemu nie. Allegro powstało w 99 roku wtedy net wyglądał zgoła inaczej, Ci panowie nie zasypali gruszek w popiele, rozwijało się, pojawili się inwestorzy, kolejne sprzedaże i pomysły i mamy po 24 latach co mamy, czyli ogromny moloch.
Przypomnę, tak z innej beczki, że swego czasu Nasza Klasa miała taki bum i została sprzedana za kasę taką, że tworząc ją właściciele nawet nie marzyli, tylko po wykupie pomysł zdechł z różnych przyczyn. Także co jakiś czas nisza wpada w tryby rozwoju i jest "supernova". Platformy sprzedażowe mają w PL cienko jeśli chodzi o starty, taki ebay prężnie działający w Eu, w Polsce poległ i jest niewiele znaczącym portalem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #773 dnia: 12.01.2023, 16:06 »
Po prostu Allegro w połączeniu z Inpostem robi tak dobrą robotę, że nic lepszego nie nam w kraju nie potrzeba. Tzn. nawet jeśli coś oferowałoby odrobinę lepsze usługi, to Allegro tak zdominowało rynek, że nowa firma mogłaby się przebić oferując tylko coś diametralnie lepszego. Czyli co? Jak ceny są przeważnie lepsze niż w sklepach stacjonarnych, a przesyłki często już na drugi dzień w domu.

Mariusz, SpaceX i Tesla też niemożliwe. To tajne władze w USA zrobiły, a Musk to tylko marionetka. Microsoft to samo. Apple też. A Amazon to już w ogóle. Historie dla naiwnych, że koleś zaczynał w piwnicy za pożyczone pieniądze. Jak to wiadomo, że Żyd z plecami. Wszystko znajdziesz o tym na Interenetach ;)

A tak na serio. Jak na początku założyciele tych firm byli zwykłymi żuczkami, to wszystkie szychy miały z nich niezłą bekę...
Krwawy Michał

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #774 dnia: 12.01.2023, 16:06 »
taki ebay prężnie działający w Eu, w Polsce poległ i jest niewiele znaczącym portalem.

No właśnie ...

Mariusz, SpaceX i Tesla też niemożliwe. To tajne władze w USA zrobiły, a Musk to tylko marionetka. Microsoft to samo. Apple też. A Amazon to już w ogóle. Historie dla naiwnych, że koleś zaczynał w piwnicy za pożyczone pieniądze. Jak to wiadomo, że Żyd z plecami. Wszystko znajdziesz o tym na Interenetach ;)

USA to nie Polska czyli kraj gdzie podobno ostatnio zaczadził się gość co nosił na karku ćwierć kilo złota. I przyżydził na kominiarza...

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #775 dnia: 12.01.2023, 16:15 »

USA to nie Polska czyli kraj gdzie podobno ostatnio zaczadził się gość co nosił na karku ćwierć kilo złota. I przyżydził na kominiarza...
No jak nie, Allegro, Nasza Klasa, OLX, otomoto...

Offline AciWKS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #776 dnia: 12.01.2023, 18:34 »
Cytat: carl23 w Dzisiaj o 16:00

taki ebay prężnie działający w Eu, w Polsce poległ i jest niewiele znaczącym portalem.

No właśnie ...

Mariusz Wu zawsze masz coś do powiedzenia, nie zawsze w temacie wędkarstwa a co do powyższego? Szkoda, że mu tego już nie możesz powiedzieć w oczy.
"Lepiej być martwym niż czerwonym"

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #777 dnia: 12.01.2023, 18:49 »
Jakimś dziwnym trafem platformy, które mają potencjał by Allegro przerzuć, połknąć i wydalić nawet to zauważając tego faktu, uciekają z naszego rynku.

Bo się nie przykładają. Skoro nie chce im się nawet porządnie zlokalizować własnego softu, tylko walą tłumaczenia przez google translate, to mnie np. z takiego portalu wymiata szybciej i dokładniej niż xenna zawartość jelit.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #778 dnia: 12.01.2023, 19:20 »
Dzisiaj sobie porozmawiałem z włascicielem firmy kurierskiej, który wpółpracuje z inpostem, nawet nie zdawałem sobie sprawy ile paczek dziennie rozwożą z jednego oddziału a mówił ze są  3 oddziały. Ponad 90 tys paczek, mówił tez o paczkomatach które już posiadaja praktycznie wszystkie firmy kurierskie, najciekawsze jest to że około 60-70% paczek właśnie trafia do paczkomatów.
Rozmawialiśmy tez o platformach sprzedaży i twierdził że Allegro jest tak mocno zakorzenione w głowach Polaków że raczej nic tego nie zmieni, ja osobiście myslałem że Amazon wpłynie na konkurencyjność ale póki co nie widac tego.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #779 dnia: 12.01.2023, 19:31 »
Nie rozumiem czemu taki Amazon czy shoppe mają tak beznadziejną konstrukcję kategorii i wyszukiwania, wydaje mi się, że tu alledrogo bije ch na głowę, na shoppe zrobiłem sporo zakupów lecz tylko ze względu na kupony, cena zrobiła swoje, gdy czas super kuponów minął, a ja miałem tam coś kupić to mi się odechciewało i wracałem do allegro. Wyszukanie na amazonie jest jeszcze gorsze, dodatkowo jeszcze, przegrywają ponieważ mają dużo mniejszy wybór asortymentu. Oczywiście to są tylko moje odczucia i preferencje zakupowe.