Autor Wątek: Feeder na rzekę: Martwa Wisła, Nogat, Szkarpawa, Motława, Brda  (Przeczytany 1857 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
W mojej bardzo amatorskiej opinii (popartej kilkoma latami feederowania na Wisełce) cw 120g to taki zgniły kompromis... Jak potrzebny Ci kij na silny nurt - ewentualne na dalekie odległości to poszedłbym na całość czyli 14ft i c.w. 150g np.

https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/29186-matrix-aquos-ultra-d-14ft.html

A jeśli będziesz łowił w różnego rodzaju cieniach prądowych/wolnym nurcie to c.w. 120g do niczego nie jest ci potrzebne - każdy kijek z c.w. 90g się nada. Oczywiście 13ft z trójskładzie będzie odrobinę lepsze niż kijki krótsze.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Uciągu na wędki 150g na pewno u mnie nie ma. Martwa Wisła to inny temat, nawet kijów w pionie nie stawiają ;)

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Uciągu na wędki 150g na pewno u mnie nie ma. Martwa Wisła to inny temat, nawet kijów w pionie nie stawiają ;)

Na Martwej Wiśle i Nogacie używam shimano alivio 330, do 75 g i sprawdza się , chyba że trochę mocniej wieje albo trzeba rzucić powyżej 40m, to wtedy biorę 3,60 do 90 g. Więc myślę że spokojnie 90 do 120 wystarczy. Co do długości to zależy od miejsc, w wielu niestety są krzaki za plecami i 3,60 to max, którym się w miarę wygodnię rzuca.

z wymienionych kijków stawiałbym na  alivio do 110 lub trabucco , innych nie miałem okazji pomacać .

• Ekspert

Wydaje mi się że to 150g c.w. w przypadku tego Matrixa to raczej wynik długości wędziska (4.20 m) niż cel projektowy sam w sobie ;) Jeśli zaś nie ma potrzeby do stosowania ciężkiego feedera to po co taki kupować?

Wędki z cw powyżej 100g to jednak sztywne pały w porównaniu do lekkich feederów (c.w. <= 90g) i o wiele przyjemniej (i skuteczniej) się takimi lekkimi feederami łowi (o ile się łowić da ;)).
I need a Barbel !!!

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
Nogat, Motława i Szkarpawa to woda o bardzo małym uciągu i kije finezyjne cw 70g przy wędkach 12ft.
Na Brdzie nigdy nie byłem i nie znam wody, więc się nie wypowiem.
Gdzie łowisz na Martwej? Bo ma różny charakter w różnych miejscach.
Marcin

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
To co wymieniasz, oprócz Brdy, na której nie łowiłem to wody praktycznie stojące więc taki sobie wybierz kijek. Ja od kilku sezonów używam flagmanów legend 3.9 do 100 g i 3.3 do 60 g. Spoko ogarną te wody oraz inne jeziora i komercje. Idealne do łowienia leszczy. Nie są stworzone do targania dużych karpi ale jak trzeba to dadzą radę. W tym sezonie na krótszą wersję wyjąłem bez większych problemów dwa karpie w granicach 12 kg.

• Ekspert
Dobrze koledzy prawią.

Jeśli długość składu nie stanowi problemu to poważnie pomedytowałbym nad tym kijkiem :)

https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/29187-matrix-aquos-ultra-x-118ft.html

Sam się swojego czasu do niego przymierzałem jednak wygrało Trabucco Sygnum TXL Stillwater 3.84 m 90 g i mimo że jestem z zakupu zadowolony to od czasu do czasu zastanawiam się czy ten Matrix nie byłby jednak lepszy.
I need a Barbel !!!

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
maximgtf widzę , że jesteś z gdańska. Mogę pożyczyć Shimano alivio 3.30 75g do przyszłego sezonu jeśli chcesz.

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam tubertini flexo 360 80g - czyli obłowię tym wszystko z tego co piszecie. Na bliższe tematy i wodę stojącą mam
trabucco selektor commercial 300 75g (0.75 oz dokupione), mikado black draft 300 40g i Robinson TX3 330 45g co też się przyda przy łowieniu blisko brzegu.

Wychodzi na to, że czy kupię kij 390 czy nie to niewiele zmieni, ewentualnie na Martwej Wiśle dalej rzucę jeśli się uda.

@Mardead Jak pisałem dopiero planuję zwiedzać te rzeki, myślałem, że 390 da mi coś więcej ale skutecznie wszyscy wyleczyli mnie z zakupu :D

@boguss1982 dziękuję, nie ma potrzeby bo okazuje się, że moje kije będą OK

@Mikołaj Burkiewicz dzięki, Legend 390 100g biorę przyszłościowo pod uwagę

@Brzanoholik Sandomierski dzięki, na razie wychodzi na to, że flexo da radę