Autor Wątek: Jaki match wybrać?  (Przeczytany 5574 razy)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Jaki match wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2021, 11:37 »
bero - kilka tygodni temu siedziałem ze spławikiem, na przepływankę na Dziewokliczu (odcinek kanału pomiędzy mostkiem na kąpielisko, a Odrą).
Tylko białe robale (barwione na czerwono) na haczyk. Bez sypania, bez nęcenia.
Początkowo rozłożyłem patyka 4,2 m, ale szybko zmieniłem go na wędkę 3,6 m. Długość 4,2 m okazała się bardzo nieporęczna i męcząca.
To było 4-5 godzin szybkościowego łowienia. Wpadło 35-40 ryb. Mimo, że moja wędka 3,6 m waży 210 g, to ramię bolało.
Dlatego podepnę się pod temat, bo siedzę od tych kilku tygodni na necie i szukam jeszcze lżejszej maczówki lub floata. Wybór na razie padł na VDE-Robinsona MX3 3,6m/6-18g, który według danych waży 175 g.
I tu nurtuje mnie pytanie:
O ile wędka spokojnie będzie sobie radzić z płociami, wzdręgami, itp. to zastanawiam się, czy (ja) poradzi w spotkaniu z bonusowym kleniem 40+ cm lub podobnym linem/karpiem?
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #31 dnia: 26.10.2021, 16:59 »
O ile wędka spokojnie będzie sobie radzić z płociami, wzdręgami, itp. to zastanawiam się, czy (ja) poradzi w spotkaniu z bonusowym kleniem 40+ cm lub podobnym linem/karpiem?

Samo wędzisko sobie poradzi (jakie bonusy wyciągają goście na ultralighty). To nie jest problem, problem to jest że (o ile się nie mylę) jeśli podczas zawodów ryba wpłynie na stanowisko obok to się nie liczy do wyniku.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #32 dnia: 26.10.2021, 18:29 »
Uff... całe szczęście, że nie biorę udziału w zawodach. :D
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 26.10.2021, 19:07 »
Tadku wiem ,że się powtórzę ale może sam zerknij na Sensasa extramadure 3,9m 20gr https://e-amur.pl/wedki/6025-wedka-sensas-extremadura-medium-39m.html ;)

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #34 dnia: 26.10.2021, 22:50 »
Tadku wiem ,że się powtórzę ale może sam zerknij na Sensasa extramadure 3,9m 20gr

Dzięki za ofertę. :thumbup: Najwygodniejszą dla mnie długością wędki jest 3,6 m.

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 27.10.2021, 15:32 »
Najwygodniejszą dla mnie długością wędki jest 3,6 m.

Googlaj "commercial waggler" to może coś ciekawego znajdziesz. Problemem może być tylko długość składu. Anglicy kochają dwunastopówki w dwu składzie.
I need a Barbel !!!

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #36 dnia: 27.10.2021, 17:28 »
Anglicy kochają dwunastopówki w dwu składzie.

I tu jest mój ból. Na 12-stopowy dwuskład mam zbyt krótkie auto.
Na razie odpuszczę na kilka dni aby myśli uspokoić, bo chodzą mi po głowie zgoła barbarzyńskie pomysły.

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 27.10.2021, 17:49 »
Na razie odpuszczę na kilka dni aby myśli uspokoić, bo chodzą mi po głowie zgoła barbarzyńskie pomysły.

Rozłożenie przedniego siedzenia pasażera na maksa zaprawdę nie jest godne kulturalnego mężczyzny ;) Wiem nie powinienem sobie żartów stroić, jeżdżę na ryby busikem i nawet 13ft w dwu-składzie nie stanowi problemu więc nie doznałem problemów logistycznych kolegów na własnej skórze.

A żeby było merytorycznie to wędzisko spełnia chyba wszystkie wymagania:
https://www.drennantackle.com/products/rods/series-7/series-7-float-rods/puddle-chucker-12ft-carp-waggler/
I need a Barbel !!!

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 27.10.2021, 18:29 »

Rozłożenie przedniego siedzenia pasażera na maksa zaprawdę nie jest godne kulturalnego mężczyzny ;) Wiem nie powinienem sobie żartów stroić, jeżdżę na ryby busikem i nawet 13ft w dwu-składzie nie stanowi problemu więc nie doznałem problemów logistycznych kolegów na własnej skórze.

A żeby było merytorycznie to wędzisko spełnia chyba wszystkie wymagania:
https://www.drennantackle.com/products/rods/series-7/series-7-float-rods/puddle-chucker-12ft-carp-waggler/

Wędka świetna, tylko weź tu ja znajdź gdziekolwiek. Sam feedera 7ki kilka miesiecy szukałem.

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 27.10.2021, 18:39 »
Wędka świetna, tylko weź tu ja znajdź gdziekolwiek. Sam feedera 7ki kilka miesiecy szukałem.

Osobiście wychodzę z założenia że na sprzęt który się sobie wymarzyło warto poczekać i zapłacić ile sprzedawca sobie życzy. No ale to już tylko moje podejście do tematu...
I need a Barbel !!!

Online pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 27.10.2021, 18:44 »

Osobiście wychodzę z założenia że na sprzęt który się sobie wymarzyło warto poczekać i zapłacić ile sprzedawca sobie życzy. No ale to już tylko moje podejście do tematu...

Shreku z naszego forum na ten kij polował rok czasu. Nie są nigdzie dostępne a i używki zdarzają się bardzo rzadko bo to świetna seria i dość leciwa. Każdy kto ma trzyma dla siebie.

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 27.10.2021, 18:51 »
Shreku z naszego forum na ten kij polował rok czasu. Nie są nigdzie dostępne a i używki zdarzają się bardzo rzadko bo to świetna seria i dość leciwa. Każdy kto ma trzyma dla siebie.

Drennan już ich nie produkuje? Czy po prostu importerzy nie sprowadzają? Bo np. takie Trabucco ma w ofercie Trinis FX Barbel Feeder w Polsce tego kija nie można dostać a np. w Czechach był.
I need a Barbel !!!

Online pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 27.10.2021, 18:58 »
Chyba już nie są produkowane dostępność w sklepach zerowa. Pewnie na zamówienie możnaby coś pokombinować- ja ściągałem jeden element i się udało, był na stocku w UK w Drennanie. Jak pisałem ja na swojego combo polowałem któryś miesiąc (miał być method feeder) ale trafiło się lepiej niż chciałem. Pewnie trzeba polować. Ja mam nadal w powiadomieniach z olx i Allegro ustawione alerty i nic od lipca nie było z używanych. Używanych kijów na eBay jest kilka sztuk i często są droższe niż nowe kiedy były dostępne.

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 27.10.2021, 19:01 »
Chyba już nie są produkowane dostępność w sklepach zerowa. Pewnie na zamówienie możnaby coś pokombinować- ja ściągałem jeden element i się udało, był na stocku w UK w Drennanie. Jak pisałem ja na swojego combo polowałem któryś miesiąc (miał być method feeder) ale trafiło się lepiej niż chciałem. Pewnie trzeba polować. Ja mam nadal w powiadomieniach z olx i Allegro ustawione alerty i nic od lipca nie było z używanych. Używanych kijów na eBay jest kilka sztuk i często są droższe niż nowe kiedy były dostępne.

Pewnie Drennan chce sprzedawać nowsze serie. Nic dziwnego... tylko dlaczego ta seria u nich ciągle na stronie wisi?
I need a Barbel !!!

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 27.10.2021, 19:01 »
Anglicy kochają dwunastopówki w dwu składzie.

I tu jest mój ból. Na 12-stopowy dwuskład mam zbyt krótkie auto.
Pomysły są różne. Mi się udawało wozić 12 ft dwuskład o długości transportowej w AYGO. Tylne oparcie położone, przednie max. złożone do przodu. Wędka zaczynała się przy końcu bagażnika a kończyła w niewielkiej odległości od przedniej szyby. Można próbować podwiesić ją pod sufitem, chociaż w małych autach to gorsza opcja. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba bagażnik dachowy, taka długa i wąska trumna na narty. Ktoś prezentował też autorskie wykonanie zastosowania rury kanalizacyjnej, montowanej na dachu, jako pokrowca na wędki.
Pozdrawiam,
Tomek