Trochę nowych faktów w temacie ... po waszych podpowiedziach i tym co ustaliłem.

1)
TBR Lake 2,70cw 40 nie idzie kupić , nie ma w żadnym sklepie oprócz austriackiego Piscor

z Polskich sklepów dostałem odpowiedź "czekają na dostawę z włoch ", byłby to chyba mój typ i wszędzie czytam ,że mocarz . Aktualne cena 84,39 Euro czyli jakieś 390 zł ( przesyłka w cenie).

2)
Colmic Next Adventure 2,70 jest dostępny od ręki za +- 300 zł , wszystko mi się w tym kiju podoba ,oprócz niskiego Cw 25 , czy nie bedzie za delikatny.(nie zdjęciu jest trójskład , naturalnie 2,70 będzie w dwuskładzie)

3)
Daiwa Windcast 2,70 jest nowy dostępny w sklepie Szczupak , tak jak podlinkował kolega wcześniej , dostałem odpowiedź ze sklepu ,że mają na półce. Na forum tez jest trochę ich do kupienia mniej lub więcej używanych. Co mi się w niej nie podoba, to dolnik , wolę te nowsze płaskie, jak mają Nzony. Cena +-300 zł

4)
Zemex Iron 2,70 cw30 dostępny od ręki 300 zł , podoba mi się wizualnie ,ma ładne przelotki, ale te kije pękają , co potwierdzają sytuacje na naszym forum jak i Ruscy o tym mówią , może felerna seria ale jednak.

5)
Delphin Index 2,70 cw 60 dostępny od ręki za 289 zł , ładny spory zapas mocy miałby na ewentualne niespodzianki ,aż może za mocny jak na pickera. Co do przewijającego się tu tematu pękających szczytówek cabonglass, nie potwierdziłem tego u znajomego co tym handluje , według niego nie ma zwrotów gwarancyjnych na szczytówki. Co mi się w nim nie podoba to przelotki , mam awers do takich druciaków , podobne mają też Browningi i nie pasują mi one.

6)
Flagman Squadron Pro Picker 2.7 cw 45 tani 179 zł ale jakoś nie przemawia do mnie ....
Browning Ck Bomb niestety nie występuje w długości 2,70 m ....jednak postanowiłem się trzymać założeń .
Nie spieszę się może ktoś coś jeszcze podpowie