Autor Wątek: Bezkompromisowy pokrowiec na wędki + torba carryall  (Przeczytany 4266 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Cześć Koledzy,

Sezon letni powoli dobiega końca a ja wyciągnąłem wnioski z bałaganu, który panuje w moich akcesoriach.
Jest teraz troche więcej czasu, aby odpowiednio się zoptymalizować na przyszłość.

Jako, że nie posiadałem i nie posiadam porządnego pokrowca na wędki (obecnie mam taki, w ktorym nie można przewozić złożonego setupu z kołowrotkami) oraz sensownego systemowego rozwiązania carryall/rucksack, piszę do Was z prośbą o pomoc w doborze sprzętu.

Przeczytałem wiele Waszych postów na temat wyboru pokrowca na wędki, i wydaje się że temat nie jest łatwy.

Precyzuję, czego mi trzeba:

# pokrowiec na wędki
- wszystkie wędki jakie posiadam to dwuskłady max 10'-12', i nigdy nie pojawią się dłuższe
- chcę przewozić trzy złożone zestawy, obecnie są to feedery i spomb, ale należy przyjąć że w przyszłości mogą być to dwie złożone wędki karpiowe i spomb (obecnie kołowrotki 4000)
- do tego w obecnej 'torbie' przewożę 2x sztyca do podbieraka, bata w tubie, spławikówkę i spinning
- całośc powinna być usztywniona (szmaciaki odpadają), i dawać względne bezpieczeństwo wędkom
- nie wiem jak to opisać, ale w zakresie estetyki preferuję rozwiązania zintegrowane gdzie częśc na kołowrotki nie wygląda jak dołączony worek (tutaj w zakresie samej budowy bardzo mi się podoba: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8233.msg256238#msg256238 )
- optymalnie gdyby całośc była długości 175-180 cm max, bo i tak robi się z tego klamot
- preferuję sprzęt foxa (nietety wydaje się że nie mają tego co szukam) lubię nasha, drennana, koruma ale jestem otwarty na wszystko inne funkcjonalne i dobrej jakości
- boczne kieszenie na podpórki/parasol/akcesoria mile widziane ;)
- jednym z istotnych założeń pokrowca, jest pozbycie się kołowrotków z obecnej torby i brak konieczności ich składowania w torbie, którą precyzuję poniżej

# torba carryall/rucksack
- musi być usztywniona, tj bez załadunku trzyma swoje kontury
- spód miło gdyby był usztywniony
- wybór torby pociąga za sobą systemowy dobór acessory bags, więc dane rozwiązanie powinno mieć od razu dopasowane do kieszeni bocznych/frontowych systemowe pudełka (idealnie dopasowane), takie rozwiązania oferuje np fox/nash/korda...
- wstępnie podoba mi się np ten Fox, cena jeszcze znośna, i masa torebek/pudełek które pasują do bocznych kieszeni, lub do środka
https://www.foxint.com/home/product/camolite-low-level-carryall?c=luggage-camolite
- lub ten nash, ale cena już mniej fajna,
https://www.nashtackle.co.uk/pl/tackle/luggage/carryalls/subterfuge-hi-protect-carryall-large/

Budżet -> można przyjąć że jest nieograniczony, chcę kupić raz a dobrze.
Podsumowując, jeżeli ktoś z Was przeszedł przez powyższe, to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami i ew. propozycjami.

Pozdrawiam.
L.M.

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Bezkompromisowy pokrowiec na wędki + torba carryall
« Odpowiedź #1 dnia: 31.10.2021, 22:24 »
Pokrowiec mam Preston Supera świetnie się spisuje, ma kieszenie na akcesoria i parasol, niestety cena dość spora.
Torby dość długo szukałem i wybrałem Browning Xitan Combi ale ja szukałem czegoś głównie na przynęty i zanęty resztę sprzętu mam w skrzynce.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 31.10.2021, 22:26 »
Pokrowiec mam Preston Supera świetnie się spisuje, ma kieszenie na akcesoria i parasol, niestety cena dość spora.
Torby dość długo szukałem i wybrałem Browning Xitan Combi ale ja szukałem czegoś głównie na przynęty i zanęty resztę sprzętu mam w skrzynce.

Ten,

https://sklepdrapieznik.pl/pokrowce-na-wedki-usztywniane/29491-pokrowiec-preston-world-champion-4-rod-holdall-195cm.html

?

Online pr00

• Ekspert

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2021, 01:03 »
Ok, na ten moment faworyci to:
- PRESTON SUPERA 6 ROD HOLDALL 195CM
- GURU FUSION FOUR ROD HOLDER 198, choć tutaj boli brak zew. kieszeni

A brałeś pod uwagę wersje Preston World Champion?

L.M.

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder

Offline Swar89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Kraków
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2021, 07:34 »
Jest jeszcze bardzo dobry pokrowiec daiwy, mamy nawet recenzję na forum; https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15474.0

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2021, 07:38 »
https://feedersklep.pl/pokrowiec-daiwa-nzon-22-rodbag-180cm.html?gclid=Cj0KCQjw_fiLBhDOARIsAF4khR1mk5HmuvAmC6_5lo37Z-595KMIsLqe-Emb39mftehZt6aIMdSbuX8aAoqWEALw_wcB
Posiadałem. Bardzo porządny pokrowiec, jest filmik na YT pokazujący dokładnie pakowność i możliwości. Każda przegroda z materiałową przekładką, nic nie ociera się o siebie. Sztywny i bardzo bezpieczny dla wędzisk.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2021, 09:28 »
Panowie, dzięki za sugestie.
Przemyślałem temat i w zasadzie mam tylko jedną wędkę 12', cała reszta 2,0-3,30 w dwuskładach.

Wychodzi na to, że jak pozbędę się tej 12' (której używam 'raz w roku'), to wystarczy pokrowiec 175 cm? Te 20 cm w transporcie tak dużego klamota robi różnicę w samochodzie.
Co o tym sądzicie?

L.M.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 01.11.2021, 09:42 »
Przemyślałem temat i w zasadzie mam tylko jedną wędkę 12', cała reszta 2,0-3,30 w dwuskładach.

Wychodzi na to, że jak pozbędę się tej 12' (której używam 'raz w roku'), to wystarczy pokrowiec 175 cm? Te 20 cm w transporcie tak dużego klamota robi różnicę w samochodzie.
Co o tym sądzicie?

L.M.
Mnie noszenie i wożenie klamota na tyle męczyło, że przesiadłem się na 3 składy i 140cm pokrowiec i teraz jest super.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 01.11.2021, 10:21 »

Co o tym sądzicie?

L.M.
Mnie noszenie i wożenie klamota na tyle męczyło, że przesiadłem się na 3 składy i 140cm pokrowiec i teraz jest super.

Hej.

Właśnie byłem pomierzyć, i 195 cm wchodzi do caddiego pod sufitem na styk i chyba dotyka tylniej szyby (chowając jedną ze stron w pawlaczu na głową kierowcy).
Nie przewiduję wozić wędzisk inaczej niż w tej chwili, więc zostaje wersja 175 cm.

Decydując się na 3 składy, chyba rezygnujemy z wielu fajnych wędzisk producentów których lubimy, więc poniżej 165 cm przy wędkach 10' zejść nie można :/.

Wielkie dzięki, pozdrawiam.

L.M.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 01.11.2021, 10:46 »
Hej.

Właśnie byłem pomierzyć, i 195 cm wchodzi do caddiego pod sufitem na styk i chyba dotyka tylniej szyby (chowając jedną ze stron w pawlaczu na głową kierowcy).
Nie przewiduję wozić wędzisk inaczej niż w tej chwili, więc zostaje wersja 175 cm.

Decydując się na 3 składy, chyba rezygnujemy z wielu fajnych wędzisk producentów których lubimy, więc poniżej 165 cm przy wędkach 10' zejść nie można :/.

Wielkie dzięki, pozdrawiam.

L.M.

Każdemu wg potrzeb. :thumbup: Ja jeżdżę różnymi autami na rybki i dla mnie pokrowiec 140cm jest najwygodniejszy, wiem, że wiele fajnych wędek jest w 2 składzie i jak to z nami, zawsze trzeba znaleźć kompromis, na szczęście jest też wiele fajnych 3 składowych a rynek obecnie nie mamy co narzekać, jest bogaty w kijki. :fishonhook:

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #13 dnia: 01.11.2021, 11:09 »
Ja mam pokrowiec daiwa nzon 180. Wędki 2 składowe wchodzą w niego idealnie. Ma trzy boczne kieszenie. Jedna na sztyce do podnieraka, druga na cztery podpórki uzbrojone a trzecią na tubę z szczytówkami, i w moim wypadku trzema krótkimi podporkami. W środku cztery wędki mieszczą się bez problemu. Nic się nie dotyka. Wszystko fajnie spięte na rzepy.

Online pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 01.11.2021, 12:02 »
Ok, na ten moment faworyci to:
- PRESTON SUPERA 6 ROD HOLDALL 195CM
- GURU FUSION FOUR ROD HOLDER 198, choć tutaj boli brak zew. kieszeni

A brałeś pod uwagę wersje Preston World Champion?

L.M.

Brałem pod uwagę ale Superę wyrwałem nową za 500zl, ktoś sprzedawał wygrany na zawodach więc decyzja była dużo prostsza :)

Ja bym się pozbył 12ft w 2 składzie na Twoim miejscu i poszedł w 175cm, i ewentualnie kupił 3skład.

Myślałem też nad Guru ale brak zewnetrznych kieszeni zdecydował.

Ja wożę w Range Rover Evoque że złożonymi tylnymi siedzeniami i akurat na podłokietniku kończy się pokrowiec. Wożę w nim 2 karpiówki 12ft stąd taka długość. Może w następnym roku zdecyduje się na karpiówki 10ft i wtedy zmienię na Superę właśnie 175cm, będzie trochę wygodniej w samochodzie tym bardziej, że mam malutkie dziecko i trzeba będzie się bardziej zorganizować.