Autor Wątek: Bezkompromisowy pokrowiec na wędki + torba carryall  (Przeczytany 4290 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Bezkompromisowy pokrowiec na wędki + torba carryall
« Odpowiedź #15 dnia: 01.11.2021, 12:11 »
Mój najdłuższy dolnik od feedera (aco 11plus) ma 173 cm długości, a drapieżnik pisze że do supery 175 cm wcgodzi max wędzisko 170cm, trochę kiepsko :/.

I jak to jest przy daiwie nzon/tournament, jaki max dolnik wejdzie?

Chyba że coś źle rozumuję?

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #16 dnia: 01.11.2021, 13:05 »
Ja w 180 cm nzonie mam właśnie acolyte 3.30 i jest jeszcze sporo miejsca. Zastanawiałem się aby dokupić supere 11.6 ft. Ma ona po złożeniu 179 cm. Pisałem do drapieżnika i odpowiedzieli że zmieści się do nzon 180 cm.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #17 dnia: 01.11.2021, 13:15 »
Co do pokrowca to nic nie doradze. Mogę jedynie dodać, że całe życie używam zwykłych szmacianych pokrowców i przez ponad 15 lat żadna wędka mi się nie uszkodziła. Wyrwałem na promocji matrixa chyba 150cm za jakieś 90 zł z gratisowymi kijkami do odmierzania 🤣 i jest mega solidny 🙂.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 01.11.2021, 13:49 »
Ja w 180 cm nzonie mam właśnie acolyte 3.30 i jest jeszcze sporo miejsca. Zastanawiałem się aby dokupić supere 11.6 ft. Ma ona po złożeniu 179 cm. Pisałem do drapieżnika i odpowiedzieli że zmieści się do nzon 180 cm.

Hej Krzysiek, orientujesz się czym różni się wersja NZON 2+2 vs TOURNAMENT 2+2? (poza optyczną stylistyką).
L.M.

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #19 dnia: 01.11.2021, 14:22 »
Wydaje mi się że niczym. Pewnie może być wykonany z ciut lepszego materiału. Nie wiem. Ogólnie nzon wykonany jest super. Ania robiła recenzje daiwy turnament. Nzon ma takie same rozwiązania
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15474.0

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 01.11.2021, 14:31 »
Struktura materiału jest nieco inna - w nzon są chyba bardziej widoczne zarysowania (przynajmniej u mnie).
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 01.11.2021, 14:35 »
Hej, w tym momencie na pewno rezygnuje z patyka 12', nie ma sensu brać klamota pod wędkę używaną 1x w roku.

Na liście sa:
- daiwa tournament 2+2
- daiwa nzone 2+2
- preston world champion 6 rod holdall (tutaj drapieżnik mówi, że wędka 174 cm wejdzie), nie wiem tylko jak wygląda spód tego pokrowca,

Czy ktoś widział, macał poniższy pokrowiec?
https://www.prestoninnovations.com/en/products/6-rod-holdall

L.M.

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #22 dnia: 01.11.2021, 14:53 »
Hej, w tym momencie na pewno rezygnuje z patyka 12', nie ma sensu brać klamota pod wędkę używaną 1x w roku.

Na liście sa:
- daiwa tournament 2+2
- daiwa nzone 2+2
- preston world champion 6 rod holdall (tutaj drapieżnik mówi, że wędka 174 cm wejdzie), nie wiem tylko jak wygląda spód tego pokrowca,

Czy ktoś widział, macał poniższy pokrowiec?
https://www.prestoninnovations.com/en/products/6-rod-holdall

L.M.

Bierz Daiwę- spokojnie pomieści każdy dwuskładowy kijek o długości 11ft i jeszcze zostanie bezpieczny luz.
Dodatkowo możliwość opuszczenia lub podniesienia kieszeni na dolniki to bardzo pomocne rozwiązanie. Łatwiej zrobić mijankę dzięki czemu kołowrotki nie leżą jeden na drugim.
Ja mam tournamenta ale jeśli nzone faktycznie jest identyczny to nie wiem czy jest sens przepłacać.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #23 dnia: 01.11.2021, 15:52 »
Mam i polecam Nzona 180 , to najlepiej zbudowany pokrowiec jaki do tej pory trafił mi w ręce.

Pozdrawiam Łukasz

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 01.11.2021, 22:02 »
Hej.

Bije się z myślami, czy nzon wystarczy na moje graty.

Zatem inaczej, zakładam że pierwsza komora zostaje zajęta przez dwa feedery z kołowrotkami.
Zostaje komora druga i kieszenie zewnętrzne.

Pytanie za 100pkt, czy poniższe graty z fotki zmieszczą się w drugiej komorze i kieszeniach zewnętrznych bez pękania zamków?
(2x karpiówka, 1x spławik, 1x spinning, 1x tuba z batem, 1x mini feeder, 1x sztyca 125 cm, 1x sztyca 160 cm, podpórki)

Dajcie znać czy da radę, czy może padło mi na głowę i szukać 3 komór?

L.M.

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #25 dnia: 01.11.2021, 22:24 »
Spory mandżur, ale ten pokrowiec to dość pojemne bydle. Z własnych doświadczeń z tym pokrowcem w jednej komorze mieszczą się 2 feedery z kołowrotkami 6000, oczywiście z przesuniętymi względem siebie kołowrotkami. Pamiętaj tylko, że te zewnętrzne kieszenie nie są wyścielane, więc ja bym tam nie wkładał wędek w tych cieniutkich pokrowczykach, bo możesz nie poznać przelotek ;-) Generalnie wędki nie lubią za dużego ścisku, więc bardziej bym się martwił o nie, a nie o zamki (też z własnych doświadczeń >:()

Moim zdaniem, zamów sobie tam gdzie jest najtaniej (Feedersklep?) i spróbuj. Jak będzie za mały, to odeślesz i z głowy. Wysyłka będzie za free, a powrót pewnie z 15-20 zł, to grosze w porównaniu z możliwością sprawdzenia sobie samemu w domu, nawet przez 14 dni.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #26 dnia: 02.11.2021, 00:02 »
A po cholerę ci to wszystko nad wodą tak na raz  ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 02.11.2021, 06:30 »
Ostatnio zakupiłem pokrowiec od Górka i jestem mega zadowolony. Twój bagaż ze zdjęcia spokojnie się zmieści.
- Arek -

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 02.11.2021, 08:35 »
Spory mandżur, ale ten pokrowiec to dość pojemne bydle. Z własnych doświadczeń z tym pokrowcem w jednej komorze mieszczą się 2 feedery z kołowrotkami 6000, oczywiście z przesuniętymi względem siebie kołowrotkami. Pamiętaj tylko, że te zewnętrzne kieszenie nie są wyścielane, więc ja bym tam nie wkładał wędek w tych cieniutkich pokrowczykach, bo możesz nie poznać przelotek ;-) Generalnie wędki nie lubią za dużego ścisku, więc bardziej bym się martwił o nie, a nie o zamki (też z własnych doświadczeń >:()

Moim zdaniem, zamów sobie tam gdzie jest najtaniej (Feedersklep?) i spróbuj. Jak będzie za mały, to odeślesz i z głowy. Wysyłka będzie za free, a powrót pewnie z 15-20 zł, to grosze w porównaniu z możliwością sprawdzenia sobie samemu w domu, nawet przez 14 dni.

Dzięki, dam znać co postanowiłem i co z tego wyszło ;).
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 02.11.2021, 08:38 »
A po cholerę ci to wszystko nad wodą tak na raz  ;)

Ponieważ pokrowiec traktuję jako przechowalnie wszystkich tych gratów.
Do tego całość jeździ ze mną cały rok w samochodzie, i generalnie wiem jak będę łowił przy danym wypadzie ale koncepcje czasem się zmieniają ;).

Dlatego lubię mieć ze sobą wszystko, mogę więc wożę ;).

W sumie ważniejsze aby wszystko weszło, niżeli kwestia noszenia tego - w 2021 chyba tylko raz musiałem oddalić się od samochodu z wędkami dalej niż na 15 metrów ;).

L.M.