Autor Wątek: Daiwa SLR - warto? A może coś innego?  (Przeczytany 14266 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Daiwa SLR - warto? A może coś innego?
« Odpowiedź #15 dnia: 12.11.2021, 23:21 »
Jeśli Daiwa zaleca maksymalnie linkę 12 lbs, to raczej linka powinna strzelić pierw. Trotka podnosiła bańkę 5l feederem za 200zł...

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 13.11.2021, 07:06 »
Niedawno natknąłem się na wędziska marki FreeSpirit. Produkty drogie, wysokiej jakości, co ciekawe do nabycia w Polsce, a co jeszcze ciekawsze bardzo bogata oferta modelowa. Oprócz różnych długości i gramatur CW są także wersje Carp i Power, zarówno wśród feederów, jak i „spławikówek”.
Niestety nie piszę tego jako znawca, ani posiadacz marki, a czysty teoretyk, przeglądacz oferty internetowej :P
Nie mniej są w ofercie bardzo kuszące pozycje (przynajmniej dla mnie) :)
Czesiek

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 13.11.2021, 10:01 »
Jeśli Daiwa zaleca maksymalnie linkę 12 lbs, to raczej linka powinna strzelić pierw. Trotka podnosiła bańkę 5l feederem za 200zł...

Widzisz trotkowcy bańki podnoszą ,a do mnie paczka z ich sklepu idzie 4 dzień ,nawet nie mam info ze została nadana :P

Pozdrawiam Łukasz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 13.11.2021, 11:14 »
Jeśli Daiwa zaleca maksymalnie linkę 12 lbs, to raczej linka powinna strzelić pierw.

Nie.

Grzesiek, a od kiedy to podana moc linki oznacza ciężar, jaki można podnieść kijem? Nie pisz takich rzeczy, bo ktoś uwierzy i zacznie testować swoje kije. Bardzo, ale to bardzo generalizując, można założyć, że podana moc linki powinna dotyczyć obciążenia kija trzymanego względem podłoża pod kątem około 50 stopni (czyli przy ciągnięciu). Przy podnoszeniu ciężaru podany parametr trzeba dzielić co najmniej przez dwa. Oczywiście jest to teoretyzowanie, bo tego typu rzeczy nie da się ująć gramami, kątami czy centymetrami, o czym przekonał się niejeden wędkarz zauroczony pokazami rodem z targów wędkarskich.

Podana moc linki nie określa wagi ryby, jaką możemy wywalić na klatę ani podwiesić pod kijem. Jeśli ktoś uważa inaczej, chętnie obejrzę uwiecznione testy, bo nic tak nie cieszy, jak spektakularnie wykrzyczane "k...a!".

PS
Skoro kijem oderwano od ziemi ciężarek o wadze pięciu kilogramów, to oznacza, że tenże kij powinien mieć przypisaną linkę o wytrzymałości co najmniej 10 kg, nie inaczej. Cena kija nie ma tutaj nic do rzeczy, liczą się jego parametry wytrzymałościowe.
Jacek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 13.11.2021, 12:01 »
Tak jak pisałem kiedyś. Szukasz mocnego kija za rozsądne pieniądze to Daiwa Power Method Feeder 11ft do 60 gram spełni Twoje oczekiwania. Obiecałem prezentację wędki ale ciągle mi brakuje czasu żeby zrobić sensowną recenzję.
W skrócie, kij pod duże ryby, ugięcie progresywne. Na małych rybach pracuje szczytowo i jak nie ustawisz precyzyjnie hamulca tak żeby ryba mogła wybierać żyłkę to łatwo spadają. Za to grube miśki trzyma pewnie, 14 kg klocka bardzo przyjemnie się holowało. Podajnik 30 gram plus pellet leci do klipa na 60 metrów.
To tak w skrócie. Polecam pomacać wędkę osobiście i porównać do innych kijów. Zobaczysz ile ma mocy w porównaniu z przeciętnymi feederów z tego przedziału.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #20 dnia: 13.11.2021, 12:05 »
Tak jak pisałem kiedyś. Szukasz mocnego kija za rozsądne pieniądze to Daiwa Power Method Feeder 11ft do 60 gram spełni Twoje oczekiwania. Obiecałem prezentację wędki ale ciągle mi brakuje czasu żeby zrobić sensowną recenzję.
W skrócie, kij pod duże ryby, ugięcie progresywne. Na małych rybach pracuje szczytowo i jak nie ustawisz precyzyjnie hamulca tak żeby ryba mogła wybierać żyłkę to łatwo spadają. Za to grube miśki trzyma pewnie, 14 kg klocka bardzo przyjemnie się holowało. Podajnik 30 gram plus pellet leci do klipa na 60 metrów.
To tak w skrócie. Polecam pomacać wędkę osobiście i porównać do innych kijów. Zobaczysz ile ma mocy w porównaniu z przeciętnymi feederów z tego przedziału.

Dużo widzę takich opinii o tym kiju. Interesuje mnie jaka ma średnicę przelotki startowej i jej oddalenie od uchwytu kolowrotka mógłbyś to zmierzyć w wolnej chwili ? To 60g nie jest trochę za mało jak na ten kij ?

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 13.11.2021, 12:39 »
Nie wiem jak jest w tym Z Power Method ale ja mam S i mini z tej serii ,te kije są naprawdę mocne i o ciężar wyrzutowy bym się najmniej przejmował, większym podajnikiem jak 40 czy 50 i tak nie będziesz chyba rzucał .

Przelotka wydaje się wystarczająco duża.

Pozdrawiam Łukasz

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #22 dnia: 13.11.2021, 18:34 »
Jest nowa wersja na ten rok dodatkowo jest jeszcze Guru Aventus Distance 11ft który jest tym samym co SLR.

Nie wiem skąd info, dla mnie to różne wędki. Aventus Distance 11 to nadal o jeden lub dwa stopnie pałowatości mniej niż SLR 11.

Daiwa Power Method 11 ft/60 g ma przelotkę startową 19 mm oddaloną o jakieś 75 cm od stopki kołowrotka. Oddam w dobrej cenie ze względu na tylko jedną sprawną szczytówkę - 3 oz.
Kuba

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #23 dnia: 13.11.2021, 20:46 »
Na jedną komercję, zabieram slr 12 i   power metod 12 do80gr.Mam takie odczucie,ze ryby powyżej 5kg na power metod szybciej się holuje.Prz większych rybach wchodzi w parabolę.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 13.11.2021, 21:48 »
Na jedną komercję, zabieram slr 12 i   power metod 12 do80gr.Mam takie odczucie,ze ryby powyżej 5kg na power metod szybciej się holuje.Prz większych rybach wchodzi w parabolę.

I to jest całkiem przydatna informacja. Dzięki.

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 13.11.2021, 22:02 »
Nie ma sprawy, jutro pod wieczór Ci napiszę.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 13.11.2021, 22:31 »
Nie ma sprawy, jutro pod wieczór Ci napiszę.

:beer:

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 15.11.2021, 05:00 »
Sprawdziłem wymiary. Przelotka ma 20mm i jest oddalona o 70cm od środka stopki kołowrotka.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 15.11.2021, 07:17 »
Sprawdziłem wymiary. Przelotka ma 20mm i jest oddalona o 70cm od środka stopki kołowrotka.

Dzięki, bardzo fajnie to wygląda. Kij faktycznie może mieć fajny zasięg.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #29 dnia: 20.11.2021, 02:35 »
Jeśli Daiwa zaleca maksymalnie linkę 12 lbs, to raczej linka powinna strzelić pierw.

Nie.

Grzesiek, a od kiedy to podana moc linki oznacza ciężar, jaki można podnieść kijem? Nie pisz takich rzeczy, bo ktoś uwierzy i zacznie testować swoje kije. Bardzo, ale to bardzo generalizując, można założyć, że podana moc linki powinna dotyczyć obciążenia kija trzymanego względem podłoża pod kątem około 50 stopni (czyli przy ciągnięciu). Przy podnoszeniu ciężaru podany parametr trzeba dzielić co najmniej przez dwa. Oczywiście jest to teoretyzowanie, bo tego typu rzeczy nie da się ująć gramami, kątami czy centymetrami, o czym przekonał się niejeden wędkarz zauroczony pokazami rodem z targów wędkarskich.

Podana moc linki nie określa wagi ryby, jaką możemy wywalić na klatę ani podwiesić pod kijem. Jeśli ktoś uważa inaczej, chętnie obejrzę uwiecznione testy, bo nic tak nie cieszy, jak spektakularnie wykrzyczane "k...a!".

PS
Skoro kijem oderwano od ziemi ciężarek o wadze pięciu kilogramów, to oznacza, że tenże kij powinien mieć przypisaną linkę o wytrzymałości co najmniej 10 kg, nie inaczej. Cena kija nie ma tutaj nic do rzeczy, liczą się jego parametry wytrzymałościowe.
Jeśli trzymasz wędkę pod kątem 50 stopni to jaki kąt tworzy żyłka do szczytówki?
Czym się różni ciągnięcie od podnoszenia jeśli w obu przypadkach zachowasz kąt linki do szczytówki taki sam? Wektor siły również jest ten sam.
W Polsce, po latach obcowania z chińskim chrustem ludzie nie mają wiary w sprzęt. Blank(cw do 10g) który był w PL polecany na nieduże klenie, w USA służył do łowienia łososi.
Ja łowiłem nim brzany do 70cm w Odrze bez problemów...
Tutaj masz filmiki ile potrafi wytrzymać 12funtowy Lamiglas ;)
A tu "szczytowy" SLR pod karpikiem do 2kg

Edit: trafiłem na jeden filmik z "sankrua" w mniej laboratoryjnych warunkach ;) panowie bynajmniej nie dzielą mocy przez dwa ;)