Autor Wątek: Daiwa SLR - warto? A może coś innego?  (Przeczytany 14236 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Daiwa SLR - warto? A może coś innego?
« Odpowiedź #45 dnia: 13.02.2025, 10:36 »
Szkoda, że ktoś wymyślił im długie dolniki jak w Aventusach

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 13.02.2025, 11:01 »
Szkoda, że ktoś wymyślił im długie dolniki jak w Aventusach

Ja tam akurat lubię długie, większy problem mam z krótkimi.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #47 dnia: 16.02.2025, 15:59 »
Polecacie tą Daiwe SLR 11ft? Słyszałem wiele opinii że to mocny i sztywny kij na komercyjne rybska, czy warto ją kupić ?poczuje różnice? mam teraz 2 x Daiwe Nzon Z

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #48 dnia: 16.02.2025, 16:28 »
https://www.youtube.com/shorts/XQHErfiN4cs

Różnica jest związana głównie z blankową technologią X45X (redukuje skręcanie/kolebanie blanku podczas zarzucania) i minimalistycznymi przelotkami (niższa waga + większa "responsywność" wędziska), których trwałość przy intensywnym korzystaniu z plecionki pozostaje jednak przedmiotem kontrowersji ;)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #49 dnia: 16.02.2025, 17:06 »
https://www.youtube.com/shorts/XQHErfiN4cs

Różnica jest związana głównie z blankową technologią X45X (redukuje skręcanie/kolebanie blanku podczas zarzucania) i minimalistycznymi przelotkami (niższa waga + większa "responsywność" wędziska), których trwałość przy intensywnym korzystaniu z plecionki pozostaje jednak przedmiotem kontrowersji ;)
SLR czy Tournament pro? wielkość 11ft

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 16.02.2025, 17:23 »
Seria Tournament Pro nie jest już produkowana. 11' Tournament S różni się zasadniczo do 11' SLR: jest znacznie lżejsza i bardziej ustępliwa, ma znacznie niższe cw. i nie jest wyposażona w technologię X45X (nie różni się natomiast pod względem zastosowanych przelotek).

Jeżeli chcemy łowić mocarne ryby (zwłaszcza na większym dystansie): SLR. Jeżeli chcemy łowić bardziej finezyjnie: Tournament S. 

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #51 dnia: 16.02.2025, 17:35 »
Seria Tournament Pro nie jest już produkowana. 11' Tournament S różni się zasadniczo do 11' SLR: jest znacznie lżejsza i bardziej ustępliwa, ma znacznie niższe cw. i nie jest wyposażona w technologię X45X (nie różni się natomiast pod względem zastosowanych przelotek).

Jeżeli chcemy łowić mocarne ryby (zwłaszcza na większym dystansie): SLR. Jeżeli chcemy łowić bardziej finezyjnie: Tournament S.
a orientujesz się czy będzie znacząca różnica pomiędzy tym SLR a Daiwą Nzon Z 50g cw - to jest ten starszy model?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 16.02.2025, 18:10 »
Będzie zapewne odczuwalna różnica pod względem mocy, obsługi cięższych koszyków/podajników, "responsywności" i walorów dystansowych (na korzyść SLR). Można zerknąć na 11'/80 g z serii N'ZON Distance Special (pokazany niżej) - nieco bardziej ustępliwy od SLR, ale zarazem lepiej pasujący do łowienia na większym dystansie niż N'ZON Z 11'/50 g.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #53 dnia: 17.02.2025, 18:12 »
Będzie zapewne odczuwalna różnica pod względem mocy, obsługi cięższych koszyków/podajników, "responsywności" i walorów dystansowych (na korzyść SLR). Można zerknąć na 11'/80 g z serii N'ZON Distance Special (pokazany niżej) - nieco bardziej ustępliwy od SLR, ale zarazem lepiej pasujący do łowienia na większym dystansie niż N'ZON Z 11'/50 g.

Trochę poczytałem o tej Daiwie, porozmawiałem z innymi wędkarzami i ta nowa Daiwa to wersja BU i jest to następca pierwszej wersji SLR AU.
Wersja BU różni się tym że jest bardziej miękka przy ładowaniu, ma X45X na całej długości, inne przelotki, inne rozmieszczenie przelotek (gęściejsze) dzięki temu nie pękają jak w modelu AU (głównie 1,5oz).
Czy ktoś może potwierdzić czy ta nowa wersja BU jest też bardziej miękka podczas holu pod rybą?

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 17.02.2025, 19:32 »
Długo chodziłem za SLRem. Jako substytut miałem też tego Special Distance. Ja ze względu na dostępność wziąłem Guru Aventus Distance 11ft. Jest trochę bardziej miękki niż wersja AU i daje podobne możliwości rzutowe. Special Distance jest bardziej miękki od Guru ma też mniejsza przelotkę coś koło 16mm z tego co pamiętam, gdzieś na forum jest moja recenzja. Jako alternatywę warto rozważyć Map Parabolix/ Ultra/ Extremis SUV. Są bardziej miękkie ale bardzo rzutne, pozwalają na podobne zasięgi jak Aventus/SLR. Jako rekomendacje dodam że mając już Aventusa Distance, dokupiłem MAPa żeby tylko go mieć tak mi się spodobała charakterystyka tej wędki. Co prawda Miałem Black Edition a kupiłem teraz Extremis, ale to like o bliźniaczej specyfikacji, powiedziałbym że Extremis nawet fajniejszy.

Tutaj porównanie tych Kijów:

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #55 dnia: 17.02.2025, 19:35 »
Długo chodziłem za SLRem. Jako substytut miałem też tego Special Distance. Ja ze względu na dostępność wziąłem Guru Aventus Distance 11ft. Jest trochę bardziej miękki niż wersja AU i daje podobne możliwości rzutowe. Special Distance jest bardziej miękki od Guru ma też mniejsza przelotkę coś koło 16mm z tego co pamiętam, gdzieś na forum jest moja recenzja. Jako alternatywę warto rozważyć Map Parabolix/ Ultra/ Extremis SUV. Są bardziej miękkie ale bardzo rzutne, pozwalają na podobne zasięgi jak Aventus/SLR.

A jaka jest różnica w AU i BU podczas holu ryby? Miałem Ultra 2 to raczej miękki kij ale pięknie i celnie ładował do 50-60m

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 17.02.2025, 19:36 »
Nie miałem w ręce nigdy BU więc się nie wypowiem.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #57 dnia: 17.02.2025, 22:44 »
Długo chodziłem za SLRem. Jako substytut miałem też tego Special Distance. Ja ze względu na dostępność wziąłem Guru Aventus Distance 11ft. Jest trochę bardziej miękki niż wersja AU i daje podobne możliwości rzutowe. Special Distance jest bardziej miękki od Guru ma też mniejsza przelotkę coś koło 16mm z tego co pamiętam, gdzieś na forum jest moja recenzja. Jako alternatywę warto rozważyć Map Parabolix/ Ultra/ Extremis SUV. Są bardziej miękkie ale bardzo rzutne, pozwalają na podobne zasięgi jak Aventus/SLR. Jako rekomendacje dodam że mając już Aventusa Distance, dokupiłem MAPa żeby tylko go mieć tak mi się spodobała charakterystyka tej wędki. Co prawda Miałem Black Edition a kupiłem teraz Extremis, ale to like o bliźniaczej specyfikacji, powiedziałbym że Extremis nawet fajniejszy.

Tutaj porównanie tych Kijów:

Fajne porównanie, SLR zamówiony, teraz trzeba uzbroić jakiś sensowyny kołowrotek do tej Daiwy, co polecisz?

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 17.02.2025, 22:51 »
Ja używam Certate 4000 CXH ale ja lubię takie rozmiary.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #59 dnia: 17.02.2025, 23:05 »
Ja używam Certate 4000 CXH ale ja lubię takie rozmiary.

Ten nowy jest cudny ale to raczej młynek pod mocny spining, do SLR ki potrzeba młynka pod wędkarstwo gruntowe - Tdr, może nowa nzon distance?