Autor Wątek: Kołowrotek do matcha  (Przeczytany 9360 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Odp: Kołowrotek do matcha
« Odpowiedź #15 dnia: 20.12.2021, 22:15 »
"Odrobinkę" ponad budżet :
DAIWA BALLISTIC LT 4000D-CXH + szpule od Daiwa Tournament 3012 QD + customowa double handle 8)

Fajny młynek, dobre bebechy ale z Zaionu wiec mega lekki o to wada bo nie wyważy kija. Szpule pewnie by pasowały od TDR 3012, którą posiadam. Myślałem przez chwilę o Lexie CHX bo ma metalowy korpus i jest trwała (mam 3000D do spiningu i jest nad wyraz solidnym kołowrotkiem jak na średnią półkę) - może faktycznie pokombinować z Daiwami LT w wersji CHX i wielkości 5000 (waga). Niemniej fajnie by mieć płytką szpulę i podwójną korbę…ale taki tuning się robi skomplikowany i chyba nieracjonalny kosztowo. Może jeszcze jakieś pomysły? ;-)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16 dnia: 20.12.2021, 23:24 »
Wyważanie kija za pomocą kołowrotka to pomysł kontrowersyjny, a przy chwycie w palcowym układzie 2-stopka-2 lub 1-stopka-3 (kciuk pomijamy) skazany na niepowodzenie. Jeżeli wędka bez kołowrotka wyraźnie leci na pysk, nic nie pomoże, a jeżeli jest przyjemnie zbalansowana i fajnie się ją trzyma, ciężki kołowrotek może co najwyżej zabić finezję zestawu ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 20.12.2021, 23:35 »
Niezależnie jaki budżet w kołowrotkiem do matcha jest problem. Ja bym poszedł w Stradic Ci4/Vanford/Ballistic i nawinął podkład, raz tak zrobiona szpula wystarcza na zawsze + korbką Gomexus z Ali za +/- 100zl. Ewentualnie możesz iść w polecanego przez Cześka Stradica RA.

Ballistic ze szpulą od Tournaments/TDR to mój pomysł kiedyś tutaj opisany i uważam go za jak najlepszy. Pamiętaj że są 3 rodzaje Ballisticow na rynku i można wybrać coś dla siebie, ale do szpuli z 3012 potrzeba wersji 4000.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 21.12.2021, 19:37 »
Rzuć okiem na Ryobi Tubertini Toda fx czy Venum Z 4500 ,bardzo fajna opcja pod spławik :beer:

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #19 dnia: 21.12.2021, 22:09 »
Dzięki Panowie! Daliście mi do myślenia!

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 21.12.2021, 23:06 »
Dodam dla jasności, że wyczynowcy-zawodowcy zwykle zalecają chwyt w palcowym układzie 3-stopka-1, który rzeczywiście poprawia odczucie zbalansowania zestawu, choć niekiedy wymaga przyzwyczajenia + odzwyczajenia od chwytów wspomnianych wcześniej.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 22.12.2021, 06:43 »
Spławikowcy nie mają łatwego zadania jeśli chodzi o wybór kołowrotka, rynek wyraźnie zapomniał o technikach spławikowych. Wyraźnie widać, że jest parę maszyn z półek budżetowych, a potem praktycznie nic….
Można zaadoptować dowolny kołowrotek pod tą technikę, jednak coś skrojonego faktycznie „na miarę” i to lepszej jakości- nie ma :/
Shimano ze średnich i wyższych półek mają niewielką przewagę nad konkurentami z Daiwy, mianowicie posuw szpuli oparty o ślimak. Nie twierdzę, że nawój Daiwy to lipa, ale jest typowo krzyżowy, na ślimaku powstają bardziej równoległe zwoje. Wg mnie cieńsze żyłki inaczej się wówczas zachowują i płynnej lata zestaw. Może tylko mi się wydaje, jednak siedzi w głowie taka teoria ;)
Minusem Shimano jest niewątpliwie stała blokada obrotów wstecznych. Co prawda nie każdemu przeszkadza, ale mnie tak. Jedyny sposób, by zyskać trochę żyłki przy odłożonej na podpórki wędce (bo akurat trzeba założyć przynętę, poprawić coś w zestawie) lub też rozwijając zestaw, to otwieranie kabłąka. Wiem wiem, być może kwestia przyzwyczajenia. Podczas przechowywania kołowrotka czy transportowania zestawu też to wnerwia :)
Podwójne korbki też występują obecnie rzadko, i tutaj jedynym, sensownym i niezbyt bolesnym finansowo rozwiązaniem jest dobranie czegoś z Ali. Oprócz kosmicznych/futurystycznych modeli są też takie całkiem skromne i schludne, zarówno na trzpień, jak i na gwint, trzeba trochę poszukać.
Generalnie wzmocnione, kute czy frezowane przekładnie nie są potrzebne na spławik, zestawy są lekkie, jedyne opory i ewentualne zużycie, to zwijanie małych rybek samym kołowrotkiem. Także na tym polu… sam nie wiem ;)
Czesiek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #22 dnia: 22.12.2021, 08:06 »
Spławikowcy nie mają łatwego zadania jeśli chodzi o wybór kołowrotka, rynek wyraźnie zapomniał o technikach spławikowych.

Rynek odpowiada na potrzeby konsumentów a konsumenci w olbrzymiej większości preferują spinningowe młynki i karpiowe betoniarki więc światowym firmom po prostu nie opłaca się dbać o to małe spławikowe poletko. Dziwi mnie tylko że tak mało mniejszych firm nie próbuje tej stosunkowo małej niszy zmonopolizować.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #23 dnia: 22.12.2021, 10:12 »
Ktoś by się znalazł gdyby to było opłacalne. Kołowrotek do spinningu albo karpiowy szybciej zakończy żywot i ktoś kupi kolejny. Spławikowy pokręci długie lata.

Jeżeli jest nisza na rynku to trzeba szukać przysłowiowego Chińczyka i rozwijać biznes.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #24 dnia: 24.12.2021, 12:07 »
Chyba mam plan… jest nią najnowsza Ultegra 4000 XG FC - bardzo podoba mi się ta konstrukcja, dobra waga, przyzwoite spasowanie elementów i łatwy tuning (dokładamy 2 łożyska na podparcie wałka worma i mamy Stradica). Tyle, że słabo z dostępnością póki co - jedynie rozmiar 3000 udało mi się pomacać w sklepie stacjonarnym a mam zasadę, że wybieram najlepiej spasowany kołowrotek z dostępnych w sklepie (to się sprawdza). Poluję wiec dalej.
Jeszcze moją uwagę zwrócił Matrix Horizon X w rozmiarze 3000 lub 4000. Czy ktoś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć co do jakości tych młynków? Na sucho kręcą bardzo przyzwoicie. Co tam jest w środku? Spro?
Pozdawiam.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #25 dnia: 24.12.2021, 13:11 »
Chyba mam plan… jest nią najnowsza Ultegra 4000 XG FC - bardzo podoba mi się ta konstrukcja, dobra waga, przyzwoite spasowanie elementów i łatwy tuning (dokładamy 2 łożyska na podparcie wałka worma i mamy Stradica).

Nie. Wałek posuwu szpuli (tak zwany worm) w Stradicu FL nie jest obsadzony na łożyskach tocznych, tylko na tulejach ślizgowych. Stradic ma jedno łożysko kulkowe w knobie, Ultegra ma tam dwie tuleje ślizgowe - to jedyna różnica między tymi modelami, biorąc pod uwagę ilość i rodzaj łożysk. O różnicy materiału, z którego wykonano część korpusu ze stopką, nie ma co wspominać, bo to wiedza ogólnie dostępna (Stradic - aluminium, Ultegra - XT7).

Mimo to nowy model Ultegry jest wart polecenia.
Jacek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 24.12.2021, 13:43 »
Też mam ten problem, też myślałem o Ultegrze że względu na przełożenie jakość/cena. Myślę jeszcze nad Stradiciem Ci4+. Nie wiem tylko czy sic w rozmiar 3k czy 4k, za 3 przemawia waga, za 4 uniwersalność.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 24.12.2021, 13:51 »
Jeszcze moją uwagę zwrócił Matrix Horizon X w rozmiarze 3000 lub 4000. Czy ktoś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć co do jakości tych młynków? Na sucho kręcą bardzo przyzwoicie.

4000 gabarytowo pasuje do średnio-ciężkiego feedera, zbyt masywny (> 370 g) do matcha. 3000 nabyłem kiedyś w solidnej promocji bez wyraźnej potrzeby, wkrótce przesunąłem do rezerw, a w końcu oddałem potrzebującym ;)

Kołowrotek całkiem zgrabny, niezbyt szybki (wolniejszy od standardowej wersji Ultegry/Stradica/Vanforda 4000, a tym bardziej od wersji MHG czy XG), szpule sensownie spłycone, pojedyńcza + podwójna korbka w komplecie, bebechy na dzień dobry wydają się w miarę przyzwoite, nie wiem wszelako jak z trwałością - kołowrotek Rive Match (być może od tego samego Chińczyka) na sucho kręcił podobnie, ale szybko zaczął irytująco stukać i klikać.

Hamulec działa, lecz nie dorównuje Shimano (z przedziału Ultegra - Vanford) pod względem precyzji, a żyłka schodzi ze szpuli (ze względu na konstrukcję rantu, a zapewne także nawój) znacznie mniej radośnie niż u Shimano, co jest wyraźnie odczuwalne przy lekkich zestawach klasyczno-wagglerowych.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 24.12.2021, 14:00 »
Jeżeli ktoś czuje potrzebę odpoczynku od Daiwy i Shimano albo szuka czegoś mniej popularnego, jednak ze wszech miar przyzwoitego, to bez zająknięcia polecam ten kołowrotek: https://pleciona.pl/pl/p/Kolowrotek-Mitchell-MAG-PRO-RZT-4000/19731.

Wielkość 4000, waga 235 g (!), przełożenie 5,8:1, dobry nawój, przyjemna praca, wkręcana korba, no i dwie aluminiowe szpule w zestawie (!). Przy spławiku dożywocie. Sprzęt niepopularny, niedoceniany, a szkoda. Gdybym lubił kołowrotki z wyższym przełożeniem, miałbym.
Jacek

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #29 dnia: 24.12.2021, 14:10 »
Gdybym lubił kołowrotki z wyższym przełożeniem, miałbym.

I tu leży pies pogrzebany…nie używasz go wiec na dzień dobry masz -5pkt do wiarygodności 🙈😂😎 (bo na jakiej podstawie go polecasz?)
A na poważnie to wyglada dla mnie okropnie bazarowo 🙈🙈🙈 ale dzięki za pomysł.