Autor Wątek: Kołowrotek do matcha  (Przeczytany 9401 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Odp: Kołowrotek do matcha
« Odpowiedź #30 dnia: 24.12.2021, 14:14 »
Też mam ten problem, też myślałem o Ultegrze że względu na przełożenie jakość/cena. Myślę jeszcze nad Stradiciem Ci4+. Nie wiem tylko czy sic w rozmiar 3k czy 4k, za 3 przemawia waga, za 4 uniwersalność.

Uważam, że zdecydowanie 4000 jest lepsze do matcha. Mam NASCI 3000DH (dołożyłem łożyska i pięknie śmiga) i powiedzmy, że do lekkiej odleglosciowki  12ft jeszcze ujdzie, irytująca jest jednak mała średnica szpuli.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 24.12.2021, 14:18 »
Gdybym lubił kołowrotki z wyższym przełożeniem, miałbym.

I tu leży pies pogrzebany…nie używasz go wiec na dzień dobry masz -5pkt do wiarygodności 🙈😂😎 (bo na jakiej podstawie go polecasz?)

Życzę owocnych wyborów ;)
Jacek

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #32 dnia: 24.12.2021, 14:21 »
Chyba mam plan… jest nią najnowsza Ultegra 4000 XG FC - bardzo podoba mi się ta konstrukcja, dobra waga, przyzwoite spasowanie elementów i łatwy tuning (dokładamy 2 łożyska na podparcie wałka worma i mamy Stradica).

Nie. Wałek posuwu szpuli (tak zwany worm) w Stradicu FL nie jest obsadzony na łożyskach tocznych, tylko na tulejach ślizgowych. Stradic ma jedno łożysko kulkowe w knobie, Ultegra ma tam dwie tuleje ślizgowe - to jedyna różnica między tymi modelami, biorąc pod uwagę ilość i rodzaj łożysk. O różnicy materiału, z którego wykonano część korpusu ze stopką, nie ma co wspominać, bo to wiedza ogólnie dostępna (Stradic - aluminium, Ultegra - XT7).

Mimo to nowy model Ultegry jest wart polecenia.

Tak masz rację - sam dokładałem łożyska pod worma w moim Stradicu 2500 Ci4 (byłem przekonany że w Stradicu FL te łożyska są fabrycznie zamontowane). Czyli do Ultegry możemy zapakować dodatkowe 4 łożyska - 2-a do knoba i 2 na worma! To oznacza, że konstrukcyjnie temu modelowi nic nie brakuje a większa waga materiału obudowy vs Stradic to do  matcha wręcz zaleta! Coraz bardziej ta Ultegra mi się podoba 🤓🤗

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #33 dnia: 24.12.2021, 14:45 »
Jeżeli o wagę chodzi, Stradic 4000 jest akurat nieznacznie (około 10 g) cięższy od fabrycznie skonfigurowanej Ultegry 4000. Inna sprawa, że przy najbardziej rozpowszechnionych sposobach trzymania (chwyt w palcowym układzie 2-stopka-2 oraz 1-stopka-3) zysk wyważeniowy z większej wagi jest raczej wątpliwy ;)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #34 dnia: 24.12.2021, 14:54 »
Jeżeli o wagę chodzi, Stradic 4000 jest akurat nieznacznie (około 10 g) cięższy od fabrycznie skonfigurowanej Ultegry 4000. Inna sprawa, że przy najbardziej rozpowszechnionych sposobach trzymania (chwyt w palcowym układzie 2-stopka-2 oraz 1-stopka-3) zysk wyważeniowy z większej wagi jest raczej wątpliwy ;)

Czyli tak naprawdę aktualny model  Stradica i Ultegry są konstrukcyjnie (bebechy) niemal identyczne. Różnią się tylko uszczelnieniem, materialem obudowy i ceną ok 150zł na korzyść Ultegry? Czy dobrze to widzę? Czy zatem nieco wyższa cena Stradica faktycznie odzwierciedla jego przewagę nad Ultegrą?

PS ja trzymam kij w układzie 2-stopka-2

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #35 dnia: 24.12.2021, 15:17 »
Ultegra 4000 chyba nie występuje w wersji MHG (przełożenie 5.8:1 + płytsza szpula). W zgodnej opinii fachowców, przy chwycie w układzie 2-stopka-2 zysk (w zakresie odczuwalnego zbalansowania zestawu) z cięższego kołowrotka jest iluzoryczny - dopiero rekomendowany przez zawodowców chwyt w układzie 3-stopka-1 daje pewną nadzieję pod tym względem :)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 24.12.2021, 16:10 »
Nowa ultegra jest w wersji xg czyli wysokie przełożenie ale szpula standardowa.

https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/72432-kolowrotek-shimano-ultegra-fc-4000-xg.html
- Arek -

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 24.12.2021, 16:31 »
A mi do głowy przyszedł Centris w rozmiarze 420, trochę ponad 300 gram, dwie szpule zdejmowane na przycisk, niezłe przełożeni zwija 85cm no i 2 korbki w tym podwójna. Trwałości mu nie zabraknie bo to młynek bardziej pod feeder. Niestety jeżeli używasz na spinie takich wysokich modeli to praca tego młynka może Cię rozczarować.
A może TDX 2506 DH w promce z Drapieznika ? Przełożenie nie za wysokie bo to młynek feederowy ale tak poaz tym to pożądana konstrukcja.
Ja natomiast pod 14ft matcha mam TDR 3012 z podwójną korbą z dołożonymi 3 łożyskami. Pięknie ten młynek pasuje do Acolyte+ 14ft, który trochę jednak leci ma pysk.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #38 dnia: 24.12.2021, 19:00 »
A mi do głowy przyszedł Centris w rozmiarze 420, trochę ponad 300 gram, dwie szpule zdejmowane na przycisk, niezłe przełożeni zwija 85cm no i 2 korbki w tym podwójna. Trwałości mu nie zabraknie bo to młynek bardziej pod feeder. Niestety jeżeli używasz na spinie takich wysokich modeli to praca tego młynka może Cię rozczarować.
A może TDX 2506 DH w promce z Drapieznika ? Przełożenie nie za wysokie bo to młynek feederowy ale tak poaz tym to pożądana konstrukcja.
Ja natomiast pod 14ft matcha mam TDR 3012 z podwójną korbą z dołożonymi 3 łożyskami. Pięknie ten młynek pasuje do Acolyte+ 14ft, który trochę jednak leci ma pysk.

Mam 2szt TDR 3012 - używam ich do lekkich feederow cw do 30gr (Robinsony VDE Method Feeder 10ft do 30gr) Fajne mlynki acz spodziewałem się po nich większej mocy - niemniej lubię je, szeroka szpula, piękny nawój tylko przełożenie nie to jak do matcha. Generalnie mam czym łowić choć zawsze jest to jakiś kompromis. W całej tej dyskusji chodzi o to czy faktycznie rynek oferuje wysokiej klasy dedykowany kołowrotek matchowy czy nie….i wydaje się, że niestety nie 🥺 PS. obczajam właśnie Centrisa - w środku jest SPRo?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #39 dnia: 24.12.2021, 19:02 »
Co znaczy większą moc odnośnie kołowrotka ? Mam 2 TDRy i  nie zaobserwowałem żadnego braku mocy.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #40 dnia: 24.12.2021, 19:08 »
Co znaczy większą moc odnośnie kołowrotka ? Mam 2 TDRy i  nie zaobserwowałem żadnego braku mocy.

Mam wrażenie łowiąc na klasyka z koszykami 20-25gr, że młynek się męczy (wymaga większej siły przy ściąganiu). W porownaniu…np. taki RedArc4000 radzi sobie z identycznym zestawem lepiej (testowane na k. Żeranskim). Przy koszykach mini lub 15gr zjawisko mija. Moim zdaniem gdyby dać 1cm dłuższą korbę byłoby po sprawie bo bebechy niewątpliwie są mocne. Ale to może być moje subiektywne odczucie. Niemniej używam ich tylko do lekkiego, finezyjnego łowienia.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 24.12.2021, 19:46 »
 Kolego Gładki pokręć gdzieś jak dasz radę Ryobi tubertini venum z 4500 ,podwójnej korby fakt nie posiada ,ale pod matcha młynek idealny :thumbup:

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #42 dnia: 24.12.2021, 20:16 »
Ja u siebie nic nie zauważyłem a używałem nawet koszyków 40g. Dużo lepiej mi się je użytkuje niż Stradici FL i Ci4+.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #43 dnia: 24.12.2021, 21:54 »
Powiem Ci kolego Gladki, że jak czytam Twoje posty to wnioskuję, że jesteś bardzo wymagającym wędkarzem 😀 zwracasz uwagę na takie szczegóły, które większość pomija 😛 oczywiście nie jest to żaden przytyk 😛
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 24.12.2021, 21:55 »
PS. obczajam właśnie Centrisa - w środku jest SPRo?
Raczej ryobi https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10795.msg320658#msg320658

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=588.0