Autor Wątek: Łódka zanętowa - komu zlecić budowę?  (Przeczytany 921 razy)

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
Łódka zanętowa - komu zlecić budowę?
« dnia: 20.11.2021, 20:58 »
Poszukuję solidnego wykonawcy łódki zanętowej.Może ktoś z forumowiczów poda namiary,z góry dziękuję.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Łódka zanętowa - komu zlecić budowę?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.11.2025, 12:30 »
Witam Kolegów.
Żeby nie zakładać nowego wątku prosiłbym o poradę, opinię użytkowników łódek zanętowych.
Zastanawiam się nad STS Hornet, ale ciężko coś znaleźć konkretnego.  Interesują  mnie opinie : porady na co zwrócić uwagę, awaryjność modelu, serwis, kontakt, ogólne wrażenia z użytkowania i opinie użytkowników ogólnie wszystkie informacje mile widziane.
Z góry dzięki

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2267
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline piszczu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.11.2025, 12:37 »
Zdecydowałeś się już na STS Hornet czy dopiero się rozglądasz? Najlepiej jakbyś najpierw powiedział nam kilka słów o tym gdzie i jak będziesz miał zamiar użytkować swoją przyszłą łódkę. Czyli odległości na jakie będziesz wywozić, akweny, na których będziesz ich używać, a dokładniej typy (duże zaporówki, małe glinianki, rzeki, kanały itp.) a później możemy przejść dalej do dodatków jakie będziesz potrzebował typu echo, mapowanie, gps itp.

W teorii najlepiej brać łódkę ze swoich okolic aby w razie czego mieć blisko serwis, bo nie sztuką zamówić łódkę z drugiego końca kraju aby później się bujać po różnych serwisach i finalnie mieć po czasie ulepa spod różnych rąk.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #4 dnia: 20.11.2025, 14:31 »
Witam, w tym roku miałem zamiar kupić łódkę HORNET ale gościu szedł na operację i zamówień nie przyjmował. Miłem zamiar czekać ale kolega namówił mnie na chinczyka z GPS za 600 zł, miałem popływać do jesieni a zimą kupić Horneta. Po kilku miesiącach użytkowania doszedłem do wniosku że do amatorskiego połowu chinczyk spoko.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 20.11.2025, 20:20 »
Zdecydowałeś się już na STS Hornet czy dopiero się rozglądasz? Najlepiej jakbyś najpierw powiedział nam kilka słów o tym gdzie i jak będziesz miał zamiar użytkować swoją przyszłą łódkę. Czyli odległości na jakie będziesz wywozić, akweny, na których będziesz ich używać, a dokładniej typy (duże zaporówki, małe glinianki, rzeki, kanały itp.) a później możemy przejść dalej do dodatków jakie będziesz potrzebował typu echo, mapowanie, gps itp.

W teorii najlepiej brać łódkę ze swoich okolic aby w razie czego mieć blisko serwis, bo nie sztuką zamówić łódkę z drugiego końca kraju aby później się bujać po różnych serwisach i finalnie mieć po czasie ulepa spod różnych rąk.

Czy zdecydowałem? Nie, na 100% się nie zdecydowałem. Łowienie głównie do 200m, może więcej trochę, czas pokaże jak będzie czym wywozić - od jeziora po zaporówki typu Domaniów (360ha). Rzeki nie. Skłaniałem się ku temu aby miała echo i GPS , mapowanie mi nie potrzebne. Zależy mi na tym aby była stabilna bo późnojesienne poławianie na dużych akwenach wiąże się z pływaniem po falach. W okolicach Radomia chyba nikt nie dłubie zanętówek więc rozglądam się po necie szukając rozwiązania. Żeby uniknąć przykrych niespodzianek właśnie odnowiłem wątek z prośbą o poradę dotyczącą sprawdzonych wytwórców.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 942
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.11.2025, 09:45 »
Hornet to sprawdzona konstrukcja.
Mam łódkę na kadłubie STS hornet ale nie składaną w STS tylko u lokalnego fachowca.
Mam swoją łódkę chyba już 8 sezon ( co dwa lata daje ją do serwisu).
Usterek brak.
Mam pełną wersje z echo plus xpilot w wesji samo gazem , pełnym obrysem - generalnie maxa.
Czy jestem zadowolony przed hornetem miałem kilka łódek oraz z kilkoma miałem styczność. Decydując się na horneta wiedziałem co chce, różnymi łódkami pływam kilkanaście lat. Chinol - miałel vega boat sie to nazywało dzielnie służyła mi kilka lat ale ograniczenia zasięgu oraz ładowności pozbawiły ją u mnie dalszej expleatacji.
Co do zasięgów moja pływa 400m , bez problemów czy w drzewach , czy pod liniami (wiadomo te dwa czynniki mają wpływ na echo oraz xpilot) ale na samo sterowanie łodzią u mnie nie.
Ładowność 4-5 kg spokojnie ciągnie. Co do zasięgów ja pływam bardzo dużo podczas wyjazdu na ryby łódka przepływa średnio około 20 km. A sezonie wypraw mam sporo. Także sprawdzian niezawodności przeszła wzorowo.
Fale tnie nawet te wyższe z biała pianką - wiadomo nie grzywacze....
Polecam od razu kpl dużych miedzianych śrub -  wydłużysz dystanse , oszczędność baterii , szybkość pływania.

W temacie boutmanów czy jak ta moda się nazywa.... sory nie chce źle powiedzieć bo jej nie użytkowałem ale naoglądałem się ich sporo podczas pracy.
Podstawowa wada to niskie zanurzenie lekka falka i możesz mieć po łodzi i co ważne towar w łódce jest w wodzie po załadowaniu także to też trzeba mieć na uwadze. Na dno towar nie  wypłukujący się a na góre dopiero zestaw ewn. PVA
Maciek

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 21.11.2025, 10:04 »
Witam Kolegów.
Żeby nie zakładać nowego wątku prosiłbym o poradę, opinię użytkowników łódek zanętowych.
Zastanawiam się nad STS Hornet, ale ciężko coś znaleźć konkretnego.  Interesują  mnie opinie : porady na co zwrócić uwagę, awaryjność modelu, serwis, kontakt, ogólne wrażenia z użytkowania i opinie użytkowników ogólnie wszystkie informacje mile widziane.
Z góry dzięki

Pierwsze pytanie czy zależy ci na nowoczesnej echosondzie ?

aktualnie firmy wprowadzają mega nowości: boczny skan czy nawet przetwornik live w łódce zanętowej + kamery ?

https://laboat.pl/
https://extreme-baitboat.pl/
https://masterboat.com.pl/       https://www.facebook.com/reel/1911636036120842 - lodka zanetowa z echosondą typu live
https://www.facebook.com/reel/1342089190891094        - vikingboat z bocznym skanem do karpiowania idealna

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 21.11.2025, 20:51 »
Witam Kolegów.
Z góry dzięki

Pierwsze pytanie czy zależy ci na nowoczesnej echosondzie ?

aktualnie firmy wprowadzają mega nowości: boczny skan czy nawet przetwornik live w łódce zanętowej + kamery ?

https://laboat.pl/
https://extreme-baitboat.pl/
https://masterboat.com.pl/       https://www.facebook.com/reel/1911636036120842 - lodka zanetowa z echosondą typu live
https://www.facebook.com/reel/1342089190891094        - vikingboat z bocznym skanem do karpiowania idealna

Nie zależy mi na super nowoczesnej sondzie. Podstawowe parametry wystarcza w zupełności.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 21.11.2025, 20:52 »
Hornet to sprawdzona konstrukcja.
Mam łódkę na kadłubie STS hornet ale nie składaną w STS tylko u lokalnego fachowca.
Mam swoją łódkę chyba już 8 sezon ( co dwa lata daje ją do serwisu).
Usterek brak.
Mam pełną wersje z echo plus xpilot w wesji samo gazem , pełnym obrysem - generalnie maxa.
Czy jestem zadowolony przed hornetem miałem kilka łódek oraz z kilkoma miałem styczność. Decydując się na horneta wiedziałem co chce, różnymi łódkami pływam kilkanaście lat. Chinol - miałel vega boat sie to nazywało dzielnie służyła mi kilka lat ale ograniczenia zasięgu oraz ładowności pozbawiły ją u mnie dalszej expleatacji.
Co do zasięgów moja pływa 400m , bez problemów czy w drzewach , czy pod liniami (wiadomo te dwa czynniki mają wpływ na echo oraz xpilot) ale na samo sterowanie łodzią u mnie nie.
Ładowność 4-5 kg spokojnie ciągnie. Co do zasięgów ja pływam bardzo dużo podczas wyjazdu na ryby łódka przepływa średnio około 20 km. A sezonie wypraw mam sporo. Także sprawdzian niezawodności przeszła wzorowo.
Fale tnie nawet te wyższe z biała pianką - wiadomo nie grzywacze....
Polecam od razu kpl dużych miedzianych śrub -  wydłużysz dystanse , oszczędność baterii , szybkość pływania.

W temacie boutmanów czy jak ta moda się nazywa.... sory nie chce źle powiedzieć bo jej nie użytkowałem ale naoglądałem się ich sporo podczas pracy.
Podstawowa wada to niskie zanurzenie lekka falka i możesz mieć po łodzi i co ważne towar w łódce jest w wodzie po załadowaniu także to też trzeba mieć na uwadze. Na dno towar nie  wypłukujący się a na góre dopiero zestaw ewn. PVA

Dziękuję za fachowe doradztwo :thumbup: