Autor Wątek: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?  (Przeczytany 134895 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?
« Odpowiedź #135 dnia: 26.11.2015, 09:10 »
A ja polecam Preston Competition Pro Light Feeder, kijek finezja, lekki, wykonanie super a praca genialna :)
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/2661-wedki-korum-i-preston
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 09.12.2015, 20:42 »
Padają przy feederach różne marki ale zdecydowanie niszową jest Tubertini - dlaczego?
Czy modele droższe różnią się są gorsze od Drennana czy Prestona w cenie do 600zł ?
Czy po prostu mniej popularne?
Sam szukam czegoś c.w 50g i właśnie patrzę na te 3 marki

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #137 dnia: 09.12.2015, 21:39 »
Nie znam się na feederach - jako takich bo rzadko łowię tą metodą tak więc sprzętowo również jestem mniej obeznany co jest dobre a co nie. Mimo to, odpowiem Ci z czego to wynika moim zdaniem. Z jednej strony 'niszowość" pewnych marek w pewnych metodach jest faktem. Tubertini, podobnie jak np. Sensas, Milo, Colmic etc. to firmy, ktore nie tyle specjalizują się co po prostu bardziej są kojarzone z tyczkami, batami, uklejówkami. Sensas sprzedaje dość popularne i dobre tyczki ale na przykład odległościówki i feedery ma fatalne. Porównuję wędki już na prawdę klasowe. Co prawda mają w ofercie jedne i drugie ale to bardziej takie "zapchanie" rynku na siłę, pokazanie, że firma jest obecna również i w takim segmencie, takiej metodzie. A są firmy takie jak Drennan, Preston, które patrząc na wykonanie, pracę, na jakość feederów można stwierdzić z całą stanowczością, że są to wędki przemyślane, że jest to metoda, która dominuje w jakimś tam stopniu w firmie. Tam znów, są 3-4 modele tyczek i nic poza tym. Trudno mi powiedzieć, jak w tym kontekście wypada firma Tubertini. Tyczki robią obecnie wysokiej jakości ale co z feederami. Myślę, że tutaj rynek określają też użytkownicy. Ja osobiście, wybierając feedera (a planuję to zrobić) wybrał bym spośród czterech firm: Daiwa, Preston, Drennan, Shimano. I tak jak napisałem wcześniej, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale po czysto teoretycznej analizie tematu upatruję tutaj produktów dobrych jakościowo i przede wszystkim przemyślanych technologicznie, odpowiednich do tej metody.
Grzegorz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 09.12.2015, 23:57 »
Mamy tu na forum fana Tubertini. Kolega Andrzejm. Co raz rzadziej zagląda,ale napisz ,na pewno doradzi. Co do wypowiedzi  matchless. Ma tu duuużo racji. Ale to sprzęt w który trzeba zaiwestować. Czy słusznie? Kwestia podejścia i portfela,a często parcia na firmę. Trudny wybór przed kolegą ! Ale myślę że jak pójdziesz na żywioł i kupisz Tubertini,nie rozczarujesz się. A cenowo? 50% w kieszeni.
Arek

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #139 dnia: 10.12.2015, 05:34 »
Tubertini w Polsce handluje firma Sport-Fishing pana Grzegorza Badawiki.
Rozmawiałem z nim chwilę na Rybomanii w Poznaniu i zgadzam się z tym co powiedział o feederach Tubertini - powinny kosztować więcej, są źle oszacowane cenowo. Poza tym to w porządku facet, doradzi, pomoże.

Druga strona medalu jest taka
Za cenę Beastmastera kupimy 2 wędki tubertini które nie są gorsze od shimano, nawet mają szczytówki bardziej czułe niż shimaniaki.
ALE jak połamiemy element to Normark wyjaśni sprawę (nie zawsze na naszą korzyść) najszybciej po miesiącu. Ale wyjaśni.

W przypadku tubertini jest to wielka niewiadoma.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #140 dnia: 10.12.2015, 06:37 »
Moim zdaniem wędki te wcale nie są źle oszacowane cenowo, podobnie jak i tyczki Tubertini. Uważam, że są właśnie dobrze oszacowane w porównaniu do innych, którzy ceny po prostu zawyżają. Tubertini, mimo, że jest firmą znaną i uznawaną to w Polsce wciąż zdobywa rynek, który opanowały firmy takie jak Sensas, Maver, czy swojego czasu Colmic. Tutaj trzeba walczyć o klienta a na dzień dzisiejszy, kiedy wędkarze są bardzo wymagający, znają się i mają powszechnie dostęp do sieci, do sklepów internetowych, rynku zachodniego - trzeba im zaoferować sprzęt przyzwoitej jakości za cenę w miarę rozsądną. I tutaj moim zdaniem Tubertini świetnie to realizuje, nie tylko oferując wędki w zadowalających cenach ale też wysokich jakościowo zarówno technologicznie jak i pod względem samej jakości.

Miałem feederka shimano speedmaster swojego czasu i była to wędka wykonana i pracująca perfekcyjnie. Niesamowita moc ale też porażająca finezja. Twarda, obszyta tuba materiałowa w komplecie itd. Synonim jakości. Trudno porównywać dwie zupełnie inne wędki jednak obecnie nie szukał bym nic poniżej tej jakości, którą już poznałem. Jak będzie okazja to porównam z feederami Tubertini - chyba dopiero na Rybomanii w Katowicach. Ostatnio szukam dobrego kijaszka do metody tak więc na pewno prześwietlę rynek. Mimo to, nie nastawiam się na jedną, konkretną firmę. Wybiorę wędkę, która w mojej ocenie będzie wędką idealną (w granicach rozsądku cenowego). Nawet, jeśli miał by to być Jaxon. Trochę ironizuję, jednak zwracam uwagę, by za bardzo nie być przywiązanym do firmy i faktycznie warto zwrócić uwagę na to, która firma w czym się specjalizuje.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #141 dnia: 10.12.2015, 07:41 »
Ja powiem szczerze, że jeżeli chodzi o feedery, to podobnych produktów jest mnóstwo. Wiele firm ma dobre produkty...

Ale... Usłyszałem na ten przykład od znajomego, że Dragon zamawia kije w Chinach. Zamawia a nie projektuje! Czyli jeżeli Chińczyk ma nam robić wędkę z projektem, to coś tutaj nie gra. Kij Drennana czy Prestona to nie jest zlecanie na ślepo Chińczykowi, tam jest jak już ro odpowiedni projekt i testy pod daną rybę. Dlatego ufając pewnej marce, możemy zaufać ich doświadczeniu.
Zauważyłem, że polskie firmy stosują kwieciste opisy swoich produktów. Ale jest to zazwyczaj 'gadka szmatka', ściema dla mało wiedzącego wędkarza. W UK nie ma ściemy, opisuje się dany kij i jego właściwości, przeznaczenie.

Dlatego jeżeli szukamy kija, to możemy być pewni, że takie firmy jak Drennan, Preston, Daiwa czy Shimano mają konkretny projekt, pod dane warunki, dany typ łowienia. Czy takie jest Tubertini czy Trabucco? Zapewne tak. Warto mieć jednak pewność. Dlatego jak kupimy kij w takiej firmie i nazywa się on 'bomb' , 'light' czy 'method' - to wiadomo do czego służy. W Polsce jest to loteria. Jeżeli Dragon więc idzie na łatwiznę, to zapewne i inni tak robią. Oni kopiują od innych, bo przecież jakiś Ping-Pong Peng z Chin nie zrobi nam feedera idealnego do łowienia leszczy na dużym dystansie, bo on jest tam, w Azji i nie zna naszych łowisk... Wiele znanych marek zamawia w ten sam sposób kije, uzupełniając swoją ofertę.

Dlatego jeżeli kupujemy kij dobrej firmy, to możemy być pewni, że kupimy dobrze. Jeżeli nam produkt nie pasuje, to znaczy, że wybraliśmy źle, dopasowaliśmy nie ten kij do własnych potrzeb.

Ja uważam, że warto ufać tutaj marce. Nie mam u siebie Trabucco, więc ufam temu co mam. Dlatego wolę Drennana od Shakespeare'a lub Browninga, idących po małej linii oporu i słynnych z niskiej jakości. Mając zaś mniejszy budżet, wybieram towar z niższych półek cenowych - u Drennana to Red Range, u Prestona jest to Korum, u Mavera Abyss... Wole więc sprawdzoną firmę ale tańszy produkt, po przejściach z pewną firmą na S wolę już nie kombinować :D

Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #142 dnia: 10.12.2015, 08:14 »
Dokładnie Luk o to chodzi. Nie chciałem tego pisać, ale właśnie wiele firm, nawet te bardzo popularne i uznawane za dobre po prostu zamawia w Chinach czy Tajlandii swoje produkty i są to generalnie wędki tam projektowane i robione. Nie znaczy to, że są to wędki, które nie nadają się do łowienia. Ale właśnie od wędki trzeba czegoś wymagać, ona ma być przemyślana, zaprojektowana przez specjalistów i wędkarzy dla wędkarzy. A firma, która ma wędki w ofercie ma być firmą, która faktycznie się specjalizuje w jakiejś metodzie a nie tylko sprzedaje.
Grzegorz

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #143 dnia: 10.12.2015, 09:54 »
A czy ktoś już "macał" tego kijaszka Drennan Acolyte Ultra 10ft Feeder ?

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #144 dnia: 11.12.2015, 08:29 »
A czy ktoś już "macał" tego kijaszka Drennan Acolyte Ultra 10ft Feeder ?

Również ciekawi mnie ta wędka. Może ktoś wie jaka jest praca?

Szukam wędki do methody, mocnej ale też maksymalnie finezyjnej. O progresywnej pracy, podczas holu zbliżonej do parabolicznej lub nawet mocno parabolicznej. Może potraficie coś polecić? Cena tak do 1200 zł.
Grzegorz

Chub

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 11.12.2015, 08:56 »
Czy mógłby ktoś (najlepiej użytkownik)  coś naskrobać na temat Prestonów? Szukam delikatnej acz mocnej wędki do metody a nie sztywnej pały bez emocji.
Najlepiej żeby miała ok 3,00m

WĘDKA 3,04 CM FEEDER - MINI PLUS 10’FEEDER
WĘDKA 3,23 CM FEEDER - MINI PLUS 10’6"FEEDER
WĘDKA 329 CM FEEDER 30G - DUTCH MASTER 10'8'' FEEDER 30G

Czy po prostu kupić DRENNAN SERIES 7 CARP FEEDER 10FT / 3,00M ?

Katalogowy "bełkot" już przeczytałem:)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #146 dnia: 11.12.2015, 09:09 »
Kije do Metody nie będą finezyjne, dlatego, że przeznaczone są do łowienia ryb od kilograma do 5-6 kilo, głównie karpi, linów i leszczy. Do takich ryb świetnie się nadają. Oczywiście, są tez na swój sposób finezyjne, jednak posiadają moc zarzucania podajnikami do 45 gram, czasami też i większymi (jak ESP).
Jeżeli łowisz karpie, to wtedy jest to idealna sprawa. Drennan ma wtedy serię 7 i puddle chuckery. Jeżeli jednak chcesz coś bardzo finezyjnego, to oczywiście Acolyte będzie dobrą opcją. Jeżeli łowisz na komercjach to długość 3.30 wydaje i się idealna. Krótszy kij, krótszy hol. Przy Acolytach będziesz łatwiej łowił mniejszą rybę.

Jednak jeżeli łowisz karpie i szukasz do nich kija, pomyślałbym o puddle chucker 10-11ft. To idealny kij na komercje właśnie. Dopałka pozwala wydłużyć wędzisko bez żadnego problemu. W komplecie są mocne szczytówki, ale można dokupić taką 1 lub 1.5 oz na okres zimowy, i wszystko gra. Na zawodach długość ma kluczowe znaczenie. U mnie wyczynowcy często mają kilka wędek, bo tyczka nie jest wcale najlepsza, ale w Polsce tyczka jest opcja podstawową, i wtedy możesz właśnie korzystać z opcji skracania i wydłużania kija. 3.60 metra jest na komercji, zazwyczaj mającej małe rozmiary, o wiele gorszą sprawą. Acolyte 3 metry jest znów raczej zbyt słaby na komercje, pamiętajmy, że w Polsce karpie są znacznie większe.

Tak więc wybierałbym między Acolyte 3.30 a puddle chuckerami w różnych wersjach (Drennan 7).
Lucjan

Chub

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 11.12.2015, 09:19 »
Luk

Dziękuję..

No właśnie nie mam doświadczenia w feederach a już chodzą mi myśli że chyba najlepiej by było mieć dwa.
Jeden na komercję drugi delikatniejszy na jezioro. Do tej pory skupiałem się na tyczce i bacie.Jednak tej pierwszej już nie ma ze względu na kręgosłup...Teraz chce częściej zabierać małego 8 letniego bratanka (bardziej mnie mobilizuje żeby ruszyć tyłek nad wodę bo jak dziecku już obiecasz to nie ma zmiłuj a tak samemu ile razy to się nastawiło budzik a potem go wyłączyło i spało dalej :) )oddać mu swoje dotychczasowe feedery a sobie kupić "lepszejsze"

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #148 dnia: 11.12.2015, 10:15 »
A feedery Preston'a jak się mają? Bo mają w swojej ofercie ciekawe kijkaszki, jednak nie macałem więc trudno mi cokolwiek mówić opierając się na zdjęciach.
Grzegorz

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #149 dnia: 11.12.2015, 10:42 »
Kilka wypadów zaliczyłem (kilka rybek na niego wyholowałem ) z Prestonem Competition Pro 9 Super Light Feeder  i takie są moje wstępne odczucia :

Na plus:
-bardzo ładne wykonanie kija
-mega smukły blank
-najczulsze szczytówki węglowe z jakimi się do tej pory spotkałem
-całkowite paraboliczne ugięcie
-długość transportowa (116 cm)

Na minus:
-ciężko przyciąć rybkę na odległości powyżej 20 m (tradycyjny koszyk)
- (dla mnie dość duży minus)-    brak przekazu ruchów ryby podczas holu do rękojeści

Kijka kupowałem z myślą o łapaniu jesienno-zimowych płoci i leszczyków (ryb małych) na krótkich odległościach i do tego kijek się nadaje.

Maciek