Autor Wątek: Bat na rzekę  (Przeczytany 17150 razy)

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Bat na rzekę
« dnia: 06.09.2015, 21:54 »
Jaki bacik polecacie na rzekę i jaka długość? Może 7, 8 albo 9m? Kupiłem sobie bacik za 35 zł tak tylko żeby spróbować czy spodoba mi się ta metoda no ale niestety wagowo to nie jest to..  może coś z firmy Mikado? Słyszałem ze maja w miarę dobre baty.. Jakiś kij za 3, 4 stowki :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Bat na rzekę
« Odpowiedź #1 dnia: 06.09.2015, 22:03 »
Długość bata na rzekę zależy od wielkości rzeki i jej głębokości. Jeśli masz zamiar łowić na głebokosci 2 m i blisko brzegu to bez sensu kupować bat 7m. Pamiętaj że im dłuższy bat - tym więcej krzaków dookoła :)
Ja dla mnie baty Mikado są zbyt lejące , wolę akcję szczytową ale lejący bat niweluje błedy przy holu więc może na początek być dobry
Pozdrawiam - Gienek

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 06.09.2015, 22:50 »
To jaki bacik byś polecił z tych sztywniejszych :)

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 07.09.2015, 00:08 »
Na początku polecę ci dwa baty , oba miałem w ręku i wiem jak się nimi łowi. Pierwszy z nich poleciłem kiedyś na wiosnę koledze Adeptusowi i też mu się spodobał i ( chyba) używa go do dziś więc możesz kolegę podpytać , chodzi o ten bat :

http://www.caimanpoland.pl/?305,bat-caiman-sargasso-6m

Drugi jest mocniejszy, możesz nawet nim łowić karpie do 5 kilo na komercji :

http://www.matchpro.pl/Sklep/2767_2514_produkty/11017_baty-uklejowki/Produkt/50201_la-bacchetta-magica-630m-bat-milo-304lb0630.aspx

Oba mieszczą się z twoim przedziale cenowym. Oba występują też w innych długościach, ja podaję 6m bo to dlugość uniwersalna i nie męczy ręki przy łowieniu gdy trzeba przez kilka godzin trzymać bat
Pozdrawiam - Gienek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.09.2015, 08:10 »
Ja polecam ten bat - http://allegro.pl/bat-mistrall-amundson-pole-8m-10-30g-gratis-fish-i5075041161.html
Mam ósemkę z tej serii od kilku lat i wędka sprawuje się doskonale , sztywna i lekka .

Jakiś czas temu pomacałem sobie ten kij i to była miłość od pierwszego rozłożenia - http://allegro.pl/mistral-aqua-pole-8m-10-30g-i5583815882.html  - zbieram :D

Offline maslak_102

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.09.2015, 09:04 »
Również mam Amundsona, bardzo fajny bat, i cena nie z kosmosu. Jak na rzekę to daje radę. Trzymałem w reku Aquę, kij super ale już delikatniejszy, typowo wyczynowy na jeziora do średniej ryby.

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 07.09.2015, 16:54 »
No właśnie na rzekę bat chyba musi być trochę sztywniejszy prawda? Bo jednak łowi się już cięższymi zestawami :) a jak z dokupywaniem szczytowek do tych batów jakbym cichcual np wstawić amortyzator :)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #7 dnia: 07.09.2015, 17:28 »
Panowie, rozumiem, że chodzi o łowienie w główkach, czy chcesz łowić w nurcie?
Robert

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #8 dnia: 07.09.2015, 18:15 »
No właśnie na rzekę bat chyba musi być trochę sztywniejszy prawda? Bo jednak łowi się już cięższymi zestawami :) a jak z dokupywaniem szczytowek do tych batów jakbym cichcual np wstawić amortyzator :)

Akcja kija to sprawa indywidualna , niezależnie czy łowimy na rzece w nurcie czy na jeziorach . Jeżeli chodzi o ciężkie zestawy to faktycznie na rzece, w nurcie stosujemy cięższe , jednak przy cw kija do 25-30 gram spokojnie poradzisz  . Wiadomo też , że nie w każdym nurcie można łowić przepływanką czy przystwką ale taka gramatura będzie dobra . Co do szczytówek , kupisz takie w każdym sklepie wędkarskim , kwestia dobrania materiału i dopasowania . Jeżeli chodzi o gumę w bacie to zdania są na ten temat mocno podzielone . Ja jak najbardziej polecam , nie raz ten wynalazek ratował mi zestaw i dawał często sporego bonusa .

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 08.09.2015, 09:25 »
Chce łowić w nurcie rzeki, koryta leszcze, płocie, jazie, klenie.. Rzeki głównie do 30m szerokości koryta takie jak bzura, rawka uciąg raczej średni :) nie chce tez żeby bat był kluskowaty.. Tylko to jest dla mnie taka metoda przejściowa przed tyczka która planuje kupić i nie wiem czy właśnie zacząć od tego bata czy odrazu tyczka

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 08.09.2015, 17:28 »
Chce łowić w nurcie rzeki, koryta leszcze, płocie, jazie, klenie.. Rzeki głównie do 30m szerokości koryta takie jak bzura, rawka uciąg raczej średni :) nie chce tez żeby bat był kluskowaty.. Tylko to jest dla mnie taka metoda przejściowa przed tyczka która planuje kupić i nie wiem czy właśnie zacząć od tego bata czy odrazu tyczka

Radzę sobie batem nie zawracać głowy skoro Cię ciągnie do tyczki,szkoda kasy na bata ,tyczka to inny wymiar
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #11 dnia: 08.09.2015, 18:13 »
Jeśli Cię interesuje to mój kolega ma do sprzedania dwa baty mistralla . Pierwszy to Amundson 700 i drugi ultra light competition 8007.

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #12 dnia: 08.09.2015, 18:15 »
Amundson był kilka razy używany a competition jest nie używany.

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 09.09.2015, 09:29 »
Druid namówiłeś mnie na tego caimana :) szczytowka oryginalna pewnie pusta? I jeszcze mam jedno pytanie bo widzę że masz pojęcie.. Warto zacząć od bata jako taki trening przed tyczka czy odrazu tyczka? Bo niby to jest wogole inne łowienie.. Jestem w stanie wydać odrazu trochę pieniędzy na tyczka wiec zastanawiam się czy zaczynac od tego bata

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 09.09.2015, 09:54 »
To tak jak z jazdą. Zaczyna się od roweru - a potem przesiada na samochód a nie odwrotnie. Jeśli na początku nie opanujesz bata ( łowienie pełnym zestawem) to nie nauczysz się szybko poslugiwania tyczką ( zestawem skróconym). Ostatecznie łowiąc tyczką w czasie holu pracujesz samym topem - czyli jakby batem.
Bat ma jedną zdecydowaną przewagę nad tyczką ( piszę tu o połowach amatorskich a nie zawodach) - potrzebuje znacznie mniej osprzętu pomocniczego . Raczej ciężko łowić tyczką bez kombajnu z podestem, to bardzo niekomfortowe
Tyczka na rzece za to zapewnia łowienie na stopa co w przypadku bata jest trudniej wykonalne a często niemożliwe
Na twoim miejscu zacząłbym od bata a potem sam zdecydujesz czy warto kupować tyczkę i resztę osprzętu
Pozdrawiam - Gienek