Autor Wątek: Trójnóg, podpórki rzeczne  (Przeczytany 6195 razy)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Trójnóg, podpórki rzeczne
« Odpowiedź #30 dnia: 13.04.2023, 13:27 »
Dokładnie jak pisze Papi dorzuć kasy i weź tego delphina mam jego klona tylko z pod znaku browninga i na kamienistych brzegach jak łowię bez kosza jest ok.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #31 dnia: 13.04.2023, 13:31 »
Mam podobny do tego Delphina tylko Lorpio i jestem zadowolony. Jest bardziej funkcjonalny niż ten Cormoran. Można zastosować dowolną podpórkę i regulować jej wysokość bez ruszania nóżek trójnogu.

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #32 dnia: 13.04.2023, 15:10 »
Ja używam na rzekę podpórek które sam sobie zrobiłem i to chyba najlepsza propozycja trochę wyglądają jak sumowe jak znajdę wrzucę zdj
Konrad

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 13.04.2023, 15:21 »
Ja też mam takie samoróbki do wbijania w ziemię ale jak idę na główkę to one odpadają i trzeba stosować trójnóg
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 13.04.2023, 16:12 »
Ja używam na rzekę podpórek które sam sobie zrobiłem i to chyba najlepsza propozycja trochę wyglądają jak sumowe jak znajdę wrzucę zdj
Ale w czym one mają być lepsze od np. Prologica z gwintem? Jak się nie da wbić/wkręcić w beton/kamienie, to przydaje się taki trójnóg.

Ten zaprezentowany przez chłopaków to świetna sprawa. Widać jakość. W przeciwieństwie do tego badziewia, o które kolega spytał. A różnica typu 30 zł... Śmiech.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 13.04.2023, 17:49 »
Konstrukcją się mocno różnią. Tym że przy nurcie się nie obracają jak np większość podpórek.  Bynajmniej u mnie 150g lata sb jak chce 😃. Ja je ustawiam w kamieniach bez problemu.
Konrad

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #36 dnia: 14.04.2023, 10:32 »
Ja też mam takie samoróbki do wbijania w ziemię ale jak idę na główkę to one odpadają i trzeba stosować trójnóg

Ja jakoś do trójnogów nie mogę się przekonać...
Kiedy łowię na kamienistej główce to do swojego Cuzo F3 wolę podpiąć feeder arm i porządny butt rest.
Ma to swoje minusy wiadomo, ale taki trójnóg, mam wrażenie, że brzana wciągnie do wody razem z wędką - wystarczy chwila nieuwagi.

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 14.04.2023, 10:49 »

Ja jakoś do trójnogów nie mogę się przekonać...
Kiedy łowię na kamienistej główce to do swojego Cuzo F3 wolę podpiąć feeder arm i porządny butt rest.
Ma to swoje minusy wiadomo, ale taki trójnóg, mam wrażenie, że brzana wciągnie do wody razem z wędką - wystarczy chwila nieuwagi.

Ja też nie jestem przekonany po tym jak wbijana podporka na 2 pręty 25cm w ziemię po atomowym braniu klenia po prostu wystrzeliła z ziemi...
Konrad

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 14.04.2023, 11:35 »
Wszystko się zgadza koledzy. Ale na Wiśle nierzadko trzeba dymać do miejscówki kilometr lub więcej od samochodu wydeptaną przez dziki lub innego zwierza ścieżką i naprawdę nie da się dojechać wózkiem z koszem lub fotelem. Jak dla mnie taki dystans nieść wszystko na plecach to jest mordęga. Wole przejść na obiecujące miejsce z małym bagażem niż ograniczać się do nijakich miejscówek tylko dlatego że da się tam w miarę blisko dojechać. Do prezentowanego trójnogu można doczepić baniak 5 L z wodą z rzeki jako balast to naprawdę super stabilizuje. Dodatkowo można lekko poluzować hamulec
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline ma1234

« Odpowiedź #39 dnia: 14.04.2023, 12:07 »
Wszystko się zgadza koledzy. Ale na Wiśle nierzadko trzeba dymać do miejscówki kilometr lub więcej od samochodu wydeptaną przez dziki lub innego zwierza ścieżką i naprawdę nie da się dojechać wózkiem z koszem lub fotelem. Jak dla mnie taki dystans nieść wszystko na plecach to jest mordęga. Wole przejść na obiecujące miejsce z małym bagażem niż ograniczać się do nijakich miejscówek tylko dlatego że da się tam w miarę blisko dojechać. Do prezentowanego trójnogu można doczepić baniak 5 L z wodą z rzeki jako balast to naprawdę super stabilizuje. Dodatkowo można lekko poluzować hamulec

Rozumiem Ciebie doskonale, bo też znam takie piękne dzikie miejsca, gdzie trzeba przejść spory kawałek do dzikiej miejscówki przez chaszcze i trawy po pas.
Coś za coś.
Mnie ciekawi natomiast, czy ktoś miał porównanie np. polecanego wyżej trójnoga Delphina i wydającego się na bardziej stabilnego trójnoga Koruma River?
Jak zachowują oba trójnogi przy mocnych braniach brzan, kleni? Oba są w miarę stabilne?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #40 dnia: 14.04.2023, 12:17 »
Przecież to są zupełnie dwie różne konstrukcje. Delphin to kieszonkowa wersja, gdzie wędki są oparte w jednym punkcie, dość nisko, Korum to wielki tripod, na którym stawiasz całe wędki i ma rozstaw nóg ogromny ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ma1234

« Odpowiedź #41 dnia: 14.04.2023, 12:40 »
Przecież to są zupełnie dwie różne konstrukcje. Delphin to kieszonkowa wersja, gdzie wędki są oparte w jednym punkcie, dość nisko, Korum to wielki tripod, na którym stawiasz całe wędki i ma rozstaw nóg ogromny ;)

Serio? ;)
Wiem, że są to różne konstrukcje, co z resztą podkreśliłem.
Różnica wagowa aż wcale taka duża nie jest: "kieszonkowy" waży 0,7 kg a Korum River Compact 1,1 kg.
Pytanie: jak wygląda stabilność obu przy braniach silnych ryb np. brzan?
Może ktoś miał zwykły trójnóg Lorpio, Delphin itp. a teraz ma Koruma i może się wypowiedzieć w temacie?

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #42 dnia: 14.04.2023, 13:05 »
Pytanie: jak wygląda stabilność obu przy braniach silnych ryb np. brzan?
Może ktoś miał zwykły trójnóg Lorpio, Delphin itp. a teraz ma Koruma i może się wypowiedzieć w temacie?

Siwy Feeeder miał chyba wcześniej lorpio, i przesiadł się na koruma. Napisz do niego priva, albo na FB. Myślę, że powinien skrobnąć jakiś zdanie  :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #43 dnia: 19.04.2023, 22:30 »
Na tym lorpio to można oprzeć patyk na motyle. Korum petarda.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 235
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 12.11.2023, 14:30 »
Odgrzewam kotleta. Pany na początek łowienia nad rzeką szukam sprawdzonej, przetestowanej podpórki do ustawienia jednej wędki feeder 4,2m 150g na brzegu dużej rzeki. Wymagania odnośnie podpórki: sprawdzona, możliwość wbicia w ziemię (nie mocowana do fotela feederowego), ma się nie przewracać z wędką pod wpływem wiatru, ma nie uszkadzać korka na dolniku wędki, ma trzymać pewnie osadzoną wędkę. Na tripody czy inne bardziej zaawansowane cuda przyjdzie czas ;)

Takie coś znalazłem:
https://zlowokazje.pl/t/stojaki-plazowe/ultimate-rod-spike?gclid=EAIaIQobChMIj53O3qzC9AIVcUaRBR2ELwTLEAQYBSABEgLhcvD_BwE
https://allegro.pl/oferta/prosta-podporka-cormoran-ze-sledziem-40cm-6949344629
https://www.olx.pl/d/oferta/podporki-sumowe-feeder-CID767-IDFVzMx.html

Może polecicie ewentualnie inne podpórki?
Marcin